EDITORIAL: Štědrej večer nastal

Článek od: Monika Slíva - 24.12.2015

Vánoční čas je zvláštní potvora, která na lidi působí vcelku různě. Znám spoustu lidí, kteří tvrdí, že Vánoce nesnášejí a kvůli nim by vůbec nemusely být. Pokud to myslí opravdu vážně, většinou se z nich vyklubou škarohlídi, kteří nemají, s kým by byli, sedí doma sami a žehrají na krutý osud. Ve skutečnosti by možná dali cokoli, aby mohli zasednout ke štědrovečernímu stolu (ať už to znamená cokoli) s někým, kdo je má rád. 


Když se oprostíme od všech vymožeností naší velevyspělé západní civilizace a zároveň zůstaneme v naší zeměpisné délce a šířce, zbyde nám zimní slunovrat, neboli astronomická záležitost. Neměnná a pevně daná, víc než cokoli jiného. Den je kraťoučký tak, že pokud je zataženo a ocelová obloha si podává ruku se zemí, pomalu si ani ráno nevšimnete, kdy skončila noc. Vstáváte za tmy a domů se prakticky odkudkoli (pokud nechodíte do mateřské školky) vracíte taky za tmy. Oslava zimního slunovratu v sobě nese naději, že bude líp. Už jen samotná myšlenka na to, že se den zase začne prodlužovat, v sobě nese pozitivní náboj. A i když jsme zavaleni všemi nánosy nákupů, úklidů, pečení, vánočních firemních večírků a falešných úsměvů, někde uvnitř cítíme, že nejdůležitější je ta jistota v obrat slunce. 

Člověk by měl na chvíli zastavit, přestat jančit a trojčit, uvařit si grog... a podívat se na naše stránky, co vám nabídneme ke čtení. Celý rok se sardenská parta  nadšenců virtuálně schází nebo míjí v redakci a připravuje recenze, články a soutěže. Tak. Protože nás to baví. Samozřejmě, že  bez vás, našich věrných čtenářů, by to dost dobře nešlo. Dá se sice vysílat do zdi, ale každý živý tvor potřebuje odezvu, aby věděl, že jeho konání je někomu platné. 

Děkujeme vám za přízeň a podporu, kterou nám celoročně věnujete. Snažíme se vám to oplácet, jak to jen jde. Právě skončená vánoční jízda je jen jedním z poděkování. A už teď pro vás připravujeme další, která proběhne na Nový rok. Ovšem jeden dárek pro vás máme připravený už na dnešek. Ani letos totiž nepřijdete o štědrovečerní čtení. Stačí, když se k nám vrátíte kolem čtvrté hodiny odpoledne. Nemusíte se bát, povídka nenasedne na koště a neuletí, takže ji u nás najdete i zítra a po všechny další dny.

Zároveň bychom chtěli upozornit, že po oba vánoční svátky nebudeme vydávat ani čárku. Celá naše redakce totiž potřebuje alespoň krátkou pauzu. Nemusíte se bát, dvacátého sedmého jsme zpět jako na koni a s námi další recenze a články.

Užijte si čas vánočního slunovratu podle svého a nenechte si od nikoho nakukat, že vaše vize je ta špatná, i kdyby vám nakrásně vyhovovalo sedět doma sami, pít grog a koukat potichu do zdi. Je to stejné jako s literárním vkusem, nenajdete dva lidi, kterým by se líbilo úplně všechno stejně. Ono, kdyby to tak bylo, umřeli bychom nejspíš nudou. 

Monika Slíva Dvořáková 

zástupce šéfredaktora        

 

 

Přidat komentář