KOMIKS: Kim Myung-Hee, Simon Sues: Předvolání ďábla

Článek od: Tereza Kadečková - 29.01.2016

Simon je ďáblův advokát. Nebo spíš právník, který obhajuje ty, co se s ďábly paktují.

Simon měl před sebou skvělou budoucnost. Ve svých studiích na Haverdsfordově univerzitě exceloval a mohl se z něj stát úspěšný právník. Jenomže místo toho teď vlastní starožitnictví a ve volném čase se soudí s pekelníky, aby zachránil duše lidí, kteří se jim vědomky či nevědomky upsali.

Právničina není žádná nuda. Předvolání ďábla to jenom potvrzuje. Příběh se zdá ze začátku velmi přímočarý – někdo přijde za Simonem pro pomoc, Simon se začne šťourat v případu, Simon vezme svého pomocníka Izáka a spolu si to s démonem fikaně vyřídí. V pozadí se ale odvíjí hlavní příběh, který se postupně nabaluje a odhaluje, takže u té přímočarosti jistě v dalších dílech nezůstane.

Hlavní příběh by ale nefungoval, kdyby čtenář nesoucítil s postavami. Simon je člověk, který chce pomáhat ostatním, a přesto občas působí dost chladně. Izákův slovník je pro změnu plný archaismů nebo nedůtklivostí. Cestu k čtenáři si najdou, ačkoliv se někdy chovají dost archetypálně, mají svoje chvilky, a drží příběh nad vodou. Co se vedlejších postav týče, většinou je jejich charakter vytvořený tak, aby pomohl čtenáři si uvědomit skryté pravdy o hlavních hrdinech. To ale neznamená, že působí nereálně, naopak jsou napsané uvěřitelně a jejich činy se dají pochopit.

Kresba je slušná, většinu času je přehledná a postavy jsou snadno rozeznatelné. Kim Myung-Hee dokáže dobře vystihnout dynamiku a udržovat děj v chodu. Jelikož Myung-Hee píše i scénář, zapadají do sebe s výtvarnou stránkou bez problémů. Nic moc dalšího se o kresbě říct nedá, protože sice funguje dobře, ale nijak nenadchne, ani neurazí.

Jedna z nevýhod knihy je, že stránky nemají žádné okraje. Panely tak končí na kraji stránky, což je problém ve chvíli, kdy je bublina s textem v ohybu. Vzhledem k tomu, že se jedná o paperback, je potom o zlomení hřbetu postaráno, pokud si chce člověk přečíst všechno. A číst všechno je v tomhle případě potřeba, protože jinak čtenáři utíkají důležité informace, které můžou mít v budoucnu dopad.

Předvolání ďábla je komiks, který zaujme svým tématem, inteligentním hlavním hrdinou a osudy postav. Přesto mu chybí něco, co by ho vytáhlo z průměru. Ač je příběh postaven na originálním nápadu, některé věci jsou cítit archetypem. Ale je naděje, že by se mohl časem z průměru vyškrábat, protože třeba samotné řešení případů je často inovativní hraní se slovy a hledání únikových cest, jak to má ve správné právnické praxi být. Prozatím se ale budu s hodnocením držet u země.

 

Hodnocení: 65%

 

Simon Sues: Předvolání ďábla

Scénář a kresba: Kim Myung-Hee

Nakladatelství: Zanir

Počet stran: 240

Vazba: Paperback

Rozměry: 113 x 175 mm

Rok vydání: 2015

Cena: 199 Kč

Přidat komentář