KOMIKS: Zámek a klíč 4: Klíče království

Článek od: Martin Stručovský - 18.02.2016

Série Zámek a klíč si mezi českými čtenáři získala velmi značnou oblibu. Udržela si svoji úroveň i ve čtvrtém díle?

Klíče království nabízejí to, na co jsme si zvykli už u předchozích částí. Předně znamenitý scénář Joe Hilla, který v sobě nezapře geny svého ještě slavnějšího otce. I Klíče království obsahují celou řadu nápadů, u nichž si budete klást otázku, kam na ně ten vlastně člověk chodí. Jeden za všechny: hra s vojáčky a ostatními hračkami. Člověk by nevěřil, kolik z takové takřka banální věci spisovatel Hillova formátu dokáže vytěžit.

Scénář, potažmo dobrý příběh, však nemůže stát jen na nápadech. Důležité jsou postavy, které jsou kořením každého dobrého příběhu. Ve čtvrtém díle si Hill pohrává se vztahy všech protagonistů a to jak těch hlavních, tak vedlejších, což vyvolává celou řadu emocí.

Samotný příběh po strukturální stránce opět evokuje televizní seriál, potažmo román, jehož pokračování je rozkouskováno na několik dílů. Pokud jste tedy ještě stále neměli se sérii co do činění, je samozřejmě rozumné začít od dílu prvního, tedy Vítejte v Lovecraftu. Ale Hillův talent vyprávět a pracovat s postavami je jen první půlkou úspěchu. K naprosté dokonalosti Klíče království dotahuje opětovně kresba Gabriela Rodrigueze. Zámek a klíč je dalším z případů, kdy panuje naprosto perfektní synchronizace mezi scénářem a kresbou.

Možná se vám bude zdát, že první půlka komiksu nepatrně vázne, to hlavně v momentech, kdy Hill řeší vztahy mezi postavami. Jenže pak se děj přehoupne do své druhé poloviny a autor z rukávu tahá jedno eso za druhým, až do samotného konce. Po něm už budete jen netrpělivé vyčkávat poslední dva díly, v nichž se celá série uzavře.

Zámek a klíč 4: Klíče království 
Hill, Joe - Rodriguez, Gabriel
Nakladatelství. Comics Centrum
Překlad: Jan Kantůrek, 
Počet stran: 160
Rok vydání: 2015
Cena: 330 Kč 

Přidat komentář