KOMIKS: Zámek a klíč: Komiksový román Joe Hilla se uzavírá

Článek od: Martin Stručovský - 11.07.2016

Trvalo to pět let a stálo to nejedny nervy komiksového fanouška, ale dočkali jsme se. Uzavřela se komiksová série Zámek a klíč Joe Hilla a Gabriela Rodrigueze. Ovšem s pocitem velkého vítězství přichází také pocit smutku. Asi nebudu jediný fanoušek téhle série, kterému se rodina Zámkových zapsala do čtenářského srdíčka. Ostatně postavy byly jedním z důvodů, proč si čtenáři Zámek a klíč oblíbili. Takže ano, přátelé, Zámek a klíč je díky edici Na přání kompletní, můžeme se z toho radovat. Ale zároveň smutnit, protože nás čeká část štreky, na jejímž konci nám Zámkovi zavřou láskyplně dveře před nosem a řeknou: Sbohem. Tedy, za předpokladu, že se Hill neinspiruje u svého táty a nedopřeje nám nášup.

Předpokládám, že už máte dávno přečtený čtvrtý díl, nazvaný Klíče království. Pokud ne, doporučuji vám teď hned tuhle recenzi zavřít. Na následujících řádcích totiž propálím důležitý zvrat, k němuž došlo právě na konci Klíčů od království.

Můžeme?

Tak fajn.

Všichni si určitě pamatujete, čím skončily Klíče království. Správně, naši hrdinové konečně odhalili, že celou dobu stáli proti Zackovi, který na konci zemřel. Bohužel zlá síla, která v něm spočívala, nikoliv. Naopak, začala využívat tělo nejmladšího ze Zámkovic famílie – Bódi, a nepřestala bažit po klíči Omega, který otevírá černé dveře. Zároveň Tyler a Kinsey použijí klíč Časoměnný, s jehož pomocí se dostanou do dvou důležitých etap. Tou první je válka za nezávislost, tou druhou pak doba, kdy jejich otec končil studium na škole v Lovecraftu. Díky tomu se konečně dozvíte, za jakým účelem vznikly klíče. Konečně taky zjistíte, co je zač ona zlá bytost, která naší trojce znepříjemňuje život a proč tolik Zámkovi nenávidí. Především si ale do života odnesete jedno ponaučení: vaši rodiče se můžou tvářit jako sebevětší správňáci, ale kdysi dělali podobné hlouposti jako vy.

Právě u Časohrátek a Alfy a omegy se ukazuje, že Zámek a klíč je strukturovaný jako román v komiksu, protože během čtení pátého a šestého dílu, vám bude dávat hodně věcí z předchozích dílů konečně smysl. Jednotlivé kostičky se tak spojí v jeden celek a pochopíte některé scény, které Hill s Rodriguezem v minulosti nakousli. Časohrátky představuji jakési pomyslné vyvrcholení událostí z prvních čtyř dílů, konečně společně s partou hlavního tria zjistíte, o co v téhle sérii ve skutečnosti jde. Před hrdiny najednou leží rozhodnutí: buď se poučí z minulosti a postaví se výzvě anebo budou klíče dál používat především k vlastnímu prospěchu.

Závěr, tedy Alfu a omegu, jsme nemuseli vyhlížet dlouho. V Comics Centru nejspíš nechtěli riskovat, že by jim naštvaní fanoušci vymlátili okna kameny obalenými fotkou Joe Hilla, a tak šestý a definitivní díl o rodině Zámků vydali společně s tím pátým. A udělali dobře, protože čekání by bylo pomalu tak úmorné, jako čekat na novou knihu Jiřího Kulhánka. Co vlastně čekat od dílu, v němž se uzavírá rodinná sága s prvky fantasy a hororu? Samozřejmě velkolepou bitvu, to je jasné. Ostatně jiná možnost ani nepřipadala v úvahu, zvlášť když tvůrci odkryli karty v předchozím díle a ukázali, o co tu vlastně celou dobu jde. Ano, Alfa a omega má bitvu. Sice to není bitva o kolosálnosti Pána prstenů, ale je dobrá a mě osobně se přitom vybavila Whedonova Buffy: Přemožitelka upírů. Ale to je nejspíš tím, že Hillův zloduch se rozhodne zlikvidovat účastníky maturitního mejdanu. Těžko říct, jestli má Hill něco proti maturantům, rozhodně se ale drží hororového mustru. Příklad: ne všechny postavy se dočkají šťastného konce. Každopádně Hill předvedl, že dokáže dobře pracovat s postavami a každý byť nepatrný detail nebo hračka, kterou v průběhu svého příběhu ukázal, se najednou ukazuje jako důležitá. Příkladem za všechny je Koruna stínů. Hrdinové na vlastní kůži zjistí, že jakmile ji nemají, tak jsou v háji.

Samozřejmě, že ne všem pointa a odhalení klíčového tajemství série sedne. Najdou se určitě tací, kteří jej budou považovat za levné a možná vycucané z palce. Osobně se domnívám, že Hillovi šlo o několik věcí: Zaprvé - ukázat, že člověk by se měl poučit z chyb jiných lidí a neopakovat je. Zadruhé – zdůraznit, že velká moc sebou přináší velkou zodpovědnost. Koneckonců Peter Parker by mohl vyprávět. Zatřetí – vyprávět dobrý příběh. Myslím, že tohle se Hillovi povedlo na výbornou. A navíc stvořil jednu z nejlepších komiksových sérií s tak dojemným závěrem, že dostane do kolen i ty největší tvrďáky.

Takže pokud máte rádi fantasy, horor a dobré příběhy, čtěte Zámek a klíč. Stojí za to.

Zámek a klíč na Sardenu 

Recenze: Vítejte v Lovecraftu 
Recenze: Hlavohrátky 
Recenze: Koruna stínů 
Recenze: Klíče království 

Joe Hill - Gabriel Rodriguez
Zámek a klíč: Časohrátky/Alfa a omega 

Nakladatel: Comics Centrum 
Překlad: Jan Kantůrek
Počet stran: 160/192
Rok vydání: 2016
Cena: 499 Kč/499 Kč

 

Přidat komentář