KOMIKS: David Petersen, Myší hlídka: Podzim 1152

Článek od: Tereza Kadečková - 18.07.2016

Myši jsou lovná zvěř. Mají tolik přirozených nepřátel, že by je nedokázaly spočítat. Není tedy divu, když se rozhodnout založit si společenství a s ním i hlídku, jenž má zajišťovat ochranu před jakýmkoli nebezpečí.

Tři myšáci z Myší hlídky, Boris, Justýn a Straš, jsou na cestě, aby našli kupce, který se ztratil na cestě do města. Jejich úkolem je nejen zjistit, co se s ním stalo a zbavit se případného nebezpečí, ale mají také tajnou misi, jež zahrnuje ochranu celého společenství.

Když někomu řeknete, že čtete komiks o myších, které se oblékají jako hraničáři, bojují s hady, kraby a umí perfektně šermovat, nejspíš si budou ťukat na čelo. Dodejte ještě, že je to příběh doporučený od devíti let, a můžete si být jistí, že nad vámi neznalec bude při nejlepším kroutit hlavou se soucitným pohledem. Ale vy víte lépe, protože Myší hlídka je výborný a chytlavý příběh, ať už je vám devět nebo devadesát.

David Petersen vytvořil komiks, který mnozí srovnávají s Pánem prstenů a jinými fantasy ságami. Co do propracovanosti mají pravdu. Svět Myší hlídky je široký, každá myš tu má svůj účel, nějaké řemeslo, nevyhne se jim ani politické pletichaření a legendy. Sledovat, jak se malé myšky postaví na odpor větším predátorům a místo síly musí používat strategii, je zábavné a v mnoha ohledech inovativní.

Každá myš v příběhu má svůj charakter, hlavní trojce se skládá z rozumného Justýna, mladého Borise a impulzivního Straše. Navzájem se dobře doplňují ve svých plánech, brzdí se a tvoří schopný tým. Všeobecně důležitější myšáci se od sebe dají rozeznat – mají jiné barvy kožíšků a pláštíků – ale někdy můžete zjistit, že se trochu ztratíte v davu, protože kožíšky a pláštíky je vše, co od sebe myši rozlišuje. Jinak jsou všichni, inu, myši, a když se objeví někdo méně důležitý, snadno si ho spletete s jinou postavou.

David Petersen se postaral i o kresbu. Scény jsou většinou temně laděné, protože se buď odehrávají ve stínu stromů, v noci nebo za deště. Příběh perfektně doplňují, sám má totiž vcelku vážnou atmosféru. Není to ale pravidlem, je tu pár scén probíhajících za světla, i když třeba neprobíhá právě světlá chvilka. Kromě komiksu Petersen přináší i mapy lesa a myších měst, které dodávají Myší hlídce na propracovanosti, a třešinkou navrch je překlad Jana Kantůrka.

Myši se sice pouští do nějakých těch soubojů na život a na smrt, ale jak Comics Centrum ve svém věkovém doporučení zmiňuje, kniha obsahuje násilí srovnatelné s běžnými pohádkami. Myší hlídka je zábavným čtením pro celou rodinu a nedá se s ní šlápnout vedle.

 

Myší hlídka: Podzim 1152

Autor: David Petersen

Překlad: Jan Kantůrek

Nakladatelství: Comics Centrum

Počet stran: 204

Vazba: Vázaná

Rozměry: 215 x 215 mm

Rok vydání: 2016

Cena: 699 Kč

Přidat komentář