Deskovky: Carcassone: Zlatá horečka

Článek od: frankie - 21.07.2016

Deskovou hru Carcassone netřeba blíže představovat. Jedná se o stejný fenomén jako Osadníci z Katanu, také s několika nabízenými rozšířeními. V loňském roce však vtrhla na prodejní pulty samostatná novinka Carcassone: Zlatá horečka. Ta původní herní myšlenku, odehrávající se ve středověku, přesunula na Divoký západ.

Herní mechanismus je zachován – pokládání kartiček a jejich případné zabírání pomocí figurek. Hra obsahuje 72 kartiček krajiny, 25 dřevěných figurek kovbojů, pět stanů zlatokopů, nezbytná pravidla hry, počítadlo bodů a 63 žetonů zlatonosné rudy. V tazích se hráči střídají, dokud nejsou využity všechny kartičky. Tento princip má obrovskou výhodu v přibližně stejné hrací době, ať hrají dva nebo pět hráčů. V každém tahu nejprve musí hráč přiložit kartičku krajiny, kterou si vzal z hromádky na stole. Pokud si hráč vytáhne kartičku s horami, pak po jejím přiložení na ni položí tolik žetonů s rudou, kolik je na ní symbolů zlatých nuggetů. Poté, co hráč přiložil kartičku, může umístit svoji figurku kovboje buď jako železničáře na úsek kolejí, zlatokopa do hor, obchodníka do města nebo farmáře na část prérie. Pokud hráč nechce umístit jednoho ze svých kovbojů, má ještě další varianty tahu. Postavit stan do hor, přemístit ho, třetí variantou je využít stan k těžbě, tj. vzít si žeton s rudou z hor, ve kterých je jeho stan umístěn. Právě tato zdánlivá změna proti klasickému Carcassone bez rozšíření dává hráčům mnohem větší tahovou variabilitu. Důležité také je, že u všech vytěžených žetonů hráči zjišťují jejich hodnotu až na konci hry, žetony mají různou hodnotu od žádného až po pět bodů, což je také obrovský rozdíl. V tomto zasahuje do hry podíl náhody a štěstí. Díky zlatokopeckému stanu hráči mohou jinému škodit - než se mu podaří uzavřít hory a shrábnout veškeré bonusové nuggety, jen sleduje, jak mu je ostatní těží rovnou pod nosem. Jak bývá dobrým zvykem, kdo nasbírá nejvíce bodů, vítězí.   

Kvalita zpracování deskovky i příjemná grafika jsou samozřejmostí. Toto vše vede k tomu, že se stačí jen nechat unášet myšlenkou hry, zasnít se touhou po dobrodružství na Divokém západě a skvělý herní zážitek je zaručen. Děti si určitě vzpomenou na tuto hru nejen po návratu z výletu do westernového městečka. Přístupnost od osmi let je reálná, zkušenější hráči však budou nacházet nejlepší kombinace přikládání kartiček snáze.

 

Carcassone: Zlatá horečka

Autor: Klaus Jürgen Wrede

Vydavatel: Mindok

Rok vydání: 2015

Počet hráčů: 2-5

Herní doba: 35 minut

Doporučený věk: od 8 let

Cena: 549,- Kč

 

Přidat komentář