UKÁZKA: Myší hlídka 2: Zima 1152

Článek od: Redakce - 21.11.2016

Po velkém ohlasu, které vzbudilo vydání prvního příběhu neobvyklých rytířů, vydává Comics Centrum zimní díl: Hrdinové myší hlídky se opět musejí postavit vlastní pýše. Ptají se, kdy má smysl bojovat a jak se pozná autorita.

Zimní příběh zavede skupinu chránící hranice do nehostinné a nebezpečné krajiny. Musejí zajistit dostatek jídla a lektvarů pro myši, které bydlí v osadě Opevněná Hůrka. Hlad a nemoci jsou totiž někdy nebezpečnější než nepřítel. V novém, napínavém příběhu se opět potkáváme s aktéry prvního dílu „Myší hlídka: Podzim 1152“. Přestože děj aktuálního titulu volně navazuje, lze jej číst samostatně. Do příběhu se totiž snadno vpraví i dosud nezasvěcený čtenář. Pomůže mu v tom jasná konstrukce vyprávění, výrazná charakteristika postav i rekapitulace děje na začátku každé kapitoly.

Knihu „Myší hlídka: Zima 1152“ uzavírá nákres bludiště, přehled myších řemesel i galerie ilustrací od jiných autorů a dělá tak z dalšího vydání „Myší hlídky“ bedekr. Další ze stavebních kamenů fantazijního světa Davida Petersena.

 

O Myší hlídce

David Petersen vytvořil obraz středověku ve světě myší. „Hlídka“ je skupina vybraných bojovníků (myší a myšáků), která chrání cesty před predátory a pomáhá vytvořit bezpečný svět pro život. V prvním příběhu z podzimu myšího roku 1152 odhalila trojice přátel při plnění běžného úkolu zrádce.

Petersenova sága o skupince statečných myší se rozvinula z jednoduché úvahy o tom, že tito hlodavci by mohli mít svébytnou kulturu. Mladý výtvarník ji začal promýšlet a splétat napínavé příběhy.

Komiksy o Myší hlídce obdržely řadu cen v mnoha zemích světa. Dostaly například několikrát Cenu Willa Eisnera a časopisem Wizard byla Myší hlídka vyhodnocena jako nejlepší nezávislá dobrodružná kniha roku 2006. Server IGN.com ji navíc ocenil jako nejlepší nezávislou knihu a byla také bestsellerem podle listu New York Times.

V současné době připravuje 20th Century Fox filmovou adaptaci celé ságy, pod přísným dohledem autora – Davida Petersona.

„Kritici na Petersenově práci oceňují klasický hrdinský příběh, kresbu s úžasnými barvami i propracovanost a detailnost“ vysvětluje šéf nakladatelství Comics Centrum Václav Dort.

Stejně jako u prvního dílu, vydalo nakladatelství Comics Centrum knihu v atraktivním a přitom málo obvyklém čtvercovém formátu. Překladu se opět zhostil Jan Kantůrek, kterému se podařilo nalézt české ekvivalenty jmen, jež v sobě nesou původní dynamiku postav a zeměpisných názvů.

Myší hlídka si – podobně jako v mnoha jiných zemích - i v Česku okamžitě získala srdce malých i velkých fanoušků, jak dokazují i nadšené mediální ohlasy prvního dílu:

 

Myší hlídka je v každém případě vítaným osvěžením na českém komiksovém trhu, zpestřuje především nabídku pro školní děti, která dosud nebyla příliš bohatá a kvalitní. A budeme doufat, že si autor i v dalších pokračováních udržel úroveň uzavřeného příběhu z prvních šesti sešitů.

iLiteratura.cz

 

Myší hlídka není plná magických bytostí, humoru a literárních odkazů, je to přímočaré dobrodružství. Petersen si vybral myši, protože se mu líbila představa proměny zranitelných tvorů v bojovníky; jako by zvlášť malým čtenářům vzkazoval, že nikdy není důvod se vzdát.

Respekt

 

Komiks Myší hlídka připomíná Hru o trůny bez násilí a Pána prstenů.

idnes.cz

 

Myší hlídka Davida Petersena je to nejlepší, co se aktuálně v komiksové tvorbě pro děti děje, a nyní si tento americký bestseller konečně přečtete v českém překladu.

Marianne

 

Chytlavý scénář vetknutý do detailních kreseb, které jsou stejně tak klasické jako moderní, vyvolává napětí ne nepodobné dobrým literárním příběhům rytířů, špionů nebo detektivů. Myší bojovníci však nejsou prvoplánoví superhrdinové, mají své klady i zápory.

Blesk.cz

 

David Petersen: „Myší hlídka 2: Zima 1152.“

Z anglického originálu „Mouse Guard: Winter 1152“ přeložil

Jan Kantůrek, v roce 2016 vydává nakladatelství Comics Centrum

První vydání, vázaná s přebalem, 192 barevných stran, MOC 699 ,- (u nakladatele s výraznou slevou)

Nakladatel doporučuje pro čtenářskou kategorii 9+

 

David E. Petersen (1977) je americký komiksový tvůrce, který se nejvíce proslavil svou sérií „Myší hlídka“. Vystudoval výtvarné umění na Michiganské univerzitě.

Přidat komentář