RECENZE: Charles Dickens a spol., Strašidelný dům a jeho příběhy

Článek od: Ivet Křenková - 04.01.2017

Mladý muž se rozhodne koupit si starý majestátní dům a jak už to tak bývá, začnou se dít zvláštní věci.

Najaté služebnictvo brzy začne pociťovat, že něco není tak, jak by mělo. Majitel si myslí, že se tak děje, protože jsou všichni členové služebnictva skvěle obeznámeni s neblahou pověstí domu. Proto se rozhodne, že se o dům bude starat sám. Aby se přesvědčil, jestli v něm opravdu straší, přizve si na delší pobyt skupinku přátel, kteří o děsivých historkách nemají sebemenší tušení. Každého ubytuje v jednom pokoji a pak si společně povídají o svých zážitcích. Když se do domu přistěhují přátelé, tak se teprve začnou dít pořádně divné věci. Sám pán domu se ráno probouzí s kostrou po boku a zanedlouho se mu začne zdát, že je majitelem harému. 

Strašidelné a duchařské povídky byly v 19. století v anglické populární literatuře velmi oblíbené. Není divu, že jim propadl sám Charles Dickens. Soubor nazvaný Strašidelný dům přichystal pro vánoční číslo týdeníku All the Year Round v roce 1859 a jak už název titulu vypovídá, spojil jej s dalším oblíbeným tématem – Vánoci.

Dickens je autorem úvodního příběhu, šesté kapitoly nazvané Duch v pokoji Mladého pána a závěrečného Ducha v rohovém pokoji. Ostatní kapitoly vyprávějící o událostech z dalších pokojů sepsali Dickensovi spolupracovníci, mezi nimiž nechybí Elizabeth Gaskellová nebo Wilkie Collins.

Knihu v létě 2015 ilustroval Adolf BornStrašidelný dům se bohužel řadí k jednomu z posledních tvůrčích počinů ilustrátora. Jeho trefné, vtipné a občas i trošku strašidelné kresby se objevují v celé knize a zpříjemňují četbu.

Každá kapitola nese název daného pokoje. Vypravěči jednotlivých příběhů (samozřejmě ne jejich skuteční autoři a autorky) pak čtenáře seznamují s tím, co se jim v daném pokoji přihodilo. Kniha se pyšní hezkým překladem, který naznačuje dobu, v níž se příběh odehrává. Co se týče děje, rozbíhá se docela příjemným tempem. Úvod netrvá nijak dlouho, čtenář má tedy za krátkou chvíli možnost nahlédnout do dění v jednotlivých pokojích a přijít na kloub záhadě. Žádné velkolepé hrůzy však od knihy neočekávejte, spíše vtip s trochou té nadpřirozené tématiky, která neodmyslitelně patří ke sváteční atmosféře Vánoc.

Díky větším písmenům, zajímavým ilustracím a celkové délce se Strašidelný dům a jeho příběhy bude skvěle hodit i pro mladší čtenáře. Své si v ní však najdou hlavně dospělí. Mohou se tak naladit vánoční atmosférou a zkrátit si občas dlouhou sváteční chvíli.

 

Název: Strašidelný dům a jeho příběhy

Autor: Charles Dickens a spol.

Ilustrace: Adolf Born

Překlad: Zdeněk Beran, Jarmila Emmerová, Julie Žemlová 

Počet stran: 160

Rozměry: 163x238

Vazba: vázaná

Věkové doporučení: 14+

Nakladatelství: Plus

Rok vydání: 2016

Cena: 299 Kč

 

Přidat komentář