KOMIKS: První kniha hřbitovní

Článek od: Martin Stručovský - 05.02.2017

 

Neil Gaiman patří u českých čtenářů k oblíbeným autorům. V poslední době se však nakladatelé o jeho nové romány neperou. Naštěstí ale situaci zachraňují vydavatelé komiksů. Jedním z nich je i Comics Centrum, které minulý rok do světa vyslalo První knihu hřbitovní.
Pokud sledujete a Gaimanovu tvorbu a já věřím, že ano, pak vás určitě název trknul do očí. A ne náhodou.
Komiks je totiž grafickou adaptací autorovy knihy, v níž se malý sirotek po ztrátě rodičů ocitá na hřbitově, kde ho vychovávají duchové. Stejně jako třeba u Koraliny, tak i tady se o přepis do komiksu postaral scénárista P. Craig Russell. Ten si k ruce vzal několik zdatných výtvarníků, každý se postaral o jednu z kapitol, respektive povídek. První kniha hřbitovní díky tomu získává na velké pestrosti. A přiznejme si to, pestrost je spolu s nezvyklým prostředím, atmosférou a několika nápady tím nejlepším, co dílo nabízí.
Kniha se skládá z povídek, v každé z nich hlavní hrdina Nikdo něco zažije a odnese si z ní poučení. Právě ona nesemknutost je největším problém celé První knihy hřbitovní. Po čase se celý koncept opakuje tak moc, až se vlastně stává protivným a nezáživným. V kombinaci s ústřední postavou, která toho vlastně čtenáři příliš nenabízí, se tak čtení místo očekávané slasti mění ve strast. Což je škoda, zvlášť, když si k tomu připočteme perfektní překlad Jana Kantůrka a nádhernou grafickou úpravu, v níž nakladatelství První knihu hřbitova čtenářům předkládá.
Na druhé straně není všem dnům konec. K dispozici máme zatím první půlku příběhu. Druhá dorazí letos. Tak uvidíme, jak bude komiks frčet jako celek. 

První kniha hřbitovní
Gaiman, Neil - P. Craig Russel - Kevin Nowlan - Scott Hampton - Jill Thompsonová
Nakladatel: Comics Centrum
Překlad: Jan Kantůrek 
Počet stran: 192
Rok vydání: 2016
Cena: 599 Kč

Přidat komentář