UKÁZKA: Myší Hlídka 3: Černá sekera

Článek od: Redakce - 30.05.2017

Už potřetí se rytíři myšího středověku vydávají společně s českými čtenáři za dobrodružstvím, které změní jejich život a prověří srdce.

Po té, co se tuzemským čtenářům úspěšně představila Myší hlídka a její podzimní a zimní příběh z roku 1152, vrátíme se společně proti proudu času a odhalíme tajemství legendární Černé sekyry a moudrého Čakana.

Pro to, aby čtenáře naprosto pohltil svět srdnatých myší, přitom není nutné znát předchozí díly (přestože tomu nejde odolat). Znovu se necháme okouzlit prostým a silným příběhem. I v příběhu s podtitulem Černá sekera se potkáváme s nejrůznějšími charaktery. Naturalisticky vyobrazené nepřátelské kuny nejsou „jen“ zlé, stejně tak i hrdiny trápí pochybnosti. Kniha s podmanivými postavami je, stejně jako předchozí vydané tituly, v závěru doplněna mapami, zajímavostmi a obrázkovou galerií.

 

O Myší hlídce

David Petersen vytvořil obraz středověku ve světě myší. „Hlídka“ je skupina vybraných bojovníků (myší a myšáků), která chrání cesty před predátory a pomáhá vytvořit bezpečný svět pro život. Petersenova sága o skupince statečných myší se rozvinula z jednoduché úvahy o tom, že tito hlodavci by mohli mít svébytnou kulturu. Mladý výtvarník ji začal promýšlet a splétat napínavé příběhy.
Komiksy o Myší hlídce obdržely řadu cen v mnoha zemích světa. Dostaly například několikrát Cenu Willa Eisnera a časopisem Wizard byla Myší hlídka vyhodnocena jako nejlepší nezávislá dobrodružná kniha roku 2006. Server IGN.com ji navíc ocenil jako nejlepší nezávislou knihu a byla také bestsellerem podle listu New York Times.
V současné době připravuje 20th Century Fox filmovou adaptaci celé ságy, pod přísným dohledem autora – Davida Petersona.

Nakladatelství Comics Centrum opět vydává „Myší hlídku“ v atraktivním čtvercovém formátu a překladu Jana Kantůrka.

 

Anotace nakladatele:

Myši, svádějící nekonečný boj o přežití a o to, aby se jim dobře dařilo v drsných podmínkách světa plného dravců, si na svou obranu založily Myší hlídku. Její členové jsou průvodci, průzkumníci, počasníci, stopaři a ochránci myší žijících na územích mezi teritorii. Udržují bezpečné hranice, vyhledávají nové bezpečné cesty mezi vesnicemi a provázejí po nich karavany se zbožím. V případě útoku se musejí postavit každému zlu a nebezpečí, které ohrožuje jejich teritoria.

V tomto příběhu, odehrávajícím se v roce 1115 myšího letopočtu, se dozvíme, jak se tlapka starého moudrého Čakana poprvé dotkla Černé sekery. Vše začalo příchodem Čakanovy vzdálené příbuzné, který způsobil, že se vydal na dobrodružnou výpravu přes moře k neznámým zemím za mýtickou zbraní vykovanou legendárním kovářem Okujem.

Příběhy Myší hlídky obdržely mnoho cen v mnoha zemích světa. Dostaly například několikrát cenu Willa Eisnera a časopisem Wizard byla Myší hlídka vyhodnocena jako nejlepší nezávislá dobrodružná kniha roku 2006. Server IGN.com ji navíc ocenil jako nejlepší nezávislou knihu.

 


Myší hlídka si – podobně jako v mnoha jiných zemích - i v Česku okamžitě získala srdce malých i velkých fanoušků, jak dokazují i nadšené mediální ohlasy na již vydané díly:

A i ten zkušený nakonec podlehne čistému, jednoduchému, ale stále působivému vyprávění, které jako by nepatřilo do současné éry, kdy se fantasy od pohádky stále více vzdaluje ke špinavější a komplikovanější realitě, ale někam do období, kdy děti četly knížečky Beatrix Potterové i první vydání Tolkienova Hobita. Ten dojem posiluje i již zmíněná dosti realistická kresba, která jako by ignorovala vývoj přinejmenším té komerčnější větve ilustrace v knihách pro děti (respektive obecně výtvarného projevu určeného dětem, od knih přes komiksy až po animované filmy či počítačové hry), aniž by se přitom tvářila nějak starosvětsky. Vše je tu opět velmi uměřené a jednoduché, kresba je sice plná šrafur, barev a stínů, ba dokonce sněžení, ale ve výsledku působí sympaticky úsporně a čistě. Totéž platí o dialozích, Petersen slovy šetří, výjimku udělá, když zařadí písně, což je prvek opět zdánlivě trochu překonaný. Nicméně také ten přispívá k tomu, že i čtyřicátník se při čtení druhé knihy o Myší hlídce přistihne, že zažívá pocity podobné těm, když se v osmdesátých letech začetl do Hobita.
iLiteratura.cz

Myší hlídka není plná magických bytostí, humoru a literárních odkazů, je to přímočaré dobrodružství. Petersen si vybral myši, protože se mu líbila představa proměny zranitelných tvorů v bojovníky; jako by zvlášť malým čtenářům vzkazoval, že nikdy není důvod se vzdát.
Respekt

Komiks Myší hlídka připomíná Hru o trůny bez násilí a Pána prstenů.
idnes.cz

Myší hlídka Davida Petersena je to nejlepší, co se aktuálně v komiksové tvorbě pro děti děje, a nyní si tento americký bestseller konečně přečtete v českém překladu.
Marianne

Chytlavý scénář vetknutý do detailních kreseb, které jsou stejně tak klasické jako moderní, vyvolává napětí ne nepodobné dobrým literárním příběhům rytířů, špionů nebo detektivů. Myší bojovníci však nejsou prvoplánoví superhrdinové, mají své klady i zápory.
Blesk.cz

Po vizuální stránce jde o zdařilé dílo, který pracuje s pevnými konturami, jemnými detaily a ponuřejšími barvami. Zajímavé je občasné rozfázování jednotlivých obrázkových sekvencí – některé pasáže se obejdou zcela beze slov a jsou jakoby zpomaleny, do popředí se tak dostávají jednotlivé pohyby a akce (např. boj se sovou).Pochvalu zaslouží také překlad Jana Kantůrka, pracujícího někdy záměrně se zastaralými syntaktickými konstrukcemi a archaismy obecně, jež dodávají celému vyprávění nádech starých časů.

Vaseliteratura.cz

David Petersen: „Myší hlídka 3: Černá sekera.“
Z anglického originálu „Mouse Guard: The Black Axe“ přeložil Jan Kantůrek, v roce 2017 vydává nakladatelství Comics Centrum
První vydání, vázaná s přebalem, 216 barevných stran, MOC 699 ,- (v e-shopu a kamenné prodejně Comics Centra 419,- Kč předprodejní cena od 16. 5. do 4. 6. 2017 dále pak 489,- Kč)
Nakladatel doporučuje pro čtenářskou kategorii 9+

David E. Petersen (1977) je americký komiksový tvůrce, který se nejvíce proslavil svou sérií „Myší hlídka“. Vystudoval výtvarné umění na Michiganské univerzitě.

Přidat komentář