RETROfilm: Predátor

Článek od: Martin Stručovský - 04.08.2017

Rakouský dub Arnold Schwarzenger přichází v další akční jízdě. A opět je to sci-fi.
Ve srovnání s Terminátorem Arnie nehraje padoucha, ale příslušníka komanda vojáků, které vyfasuje práci v rozpálené džungli. Mají zachránit pár chlápků, kteří spadli do rukou nepřítele. Jenže všechno je tak trochu jinak. Z džungle si udělal oboru šmejd z vesmíru, který si nejspíš vojáky spletl s vysokou. Začíná tak brutální vybíjená a hra o to, kdo s koho.
Predátor stojí nejen na perfektní akci, ale především na úžasné chemii mezi všemi členy party. Každý pro sebe má přesně tolik prostoru, abyste si ho zamilovali. Máte pocit, jako kdyby se spolu všichni jednotlivci znali spoustu let a prošli si nejednou společnou akcí. Parádní hlášky jsou pak pomyslnou třešničkou na dortu, stejně jako závěrečný střet, kdy se ukáže, kdo je větší predátor.
To všechno ale maskuje jednu drobnou vadu na kráse téhle podívané. A tím je skutečnost, že se během celé stopáže nedozvíme nic o Predátorovi (kromě toho, že rád sbírá trofeje) ani odkud pochází a odkud pramení jeho lovecká vášeň. Je predátor sám, nebo je jich víc? To nám film bohužel neodhalí. Nicméně to nic nemění na tom, že se jedná o parádní odpočinkovou jízdu s nabušeným Arnoldem. 

 

 

 

Predátor

USA, 1987, 107 min
Režie: John McTiernan
Scénář: Jim Thomas, John Thomas
Kamera: Donald McAlpine
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Elpidia Carrillo, Bill Duke, Jesse Ventura

Přidat komentář