RECENZE: Peter McLean, Drake

Článek od: veronikamah - 22.08.2017

Máte rádi Constantina? Ať už toho komiksového, filmového či seriálového? Pak si nenechte ujít příběh nového hráče londýnského podsvětí.

Vítejte v Londýně, jak jej z výletů a brožur cestovek neznáte. Zapomeňte na turistické trasy a všechny památky. Tenhle Londýn je jiný, temný a nebezpečný. Zvláště ty jeho části, kde se nižší démoni prohání v noci po ulicích, a ti vyšší si s vámi rádi zahrají karty o cokoliv jste ochotni jim nabídnout.

Don Drake je známou postavičkou londýnského podsvětí. Pokud byste jej náhodně potkali na ulici nebo v baru, představil by se vám jako hieromancer. Tedy čaroděj, který umí vyvolat démony z nejhlubších pater pekla a přinutit je, aby mu byli po vůli. To ve 100% Donových případů znamená, že pro něj zabijí někoho na objednávku. Nesuďte prosím Drakea za to, že je ve své podstatě nájemný vrah, každý si na živobytí vydělává, jak umí.

Pokud byste však chtěli Dona navštívit v jeho kanceláři, ze zvonku se dozvíte, že je břídil. V tuto chvíli by s vámi výše zmíněný hieromancer souhlasil. Prohrát v kartách s démonem, který řídí londýnské podsvětí holt mívá nepříjemné následky. A zabití malého dítěte při plnění mise, byť nešťastnou náhodou, se neodpouští ani v těch nejhorších kruzích. Horší už to být nemůže, že? Omyl! K průšvihu, ve kterém už Drake je, si přihoďte nesplacený dluh u vyššího démona, nakrknutého spoutaného démona, nepříčetnou ex-přítelkyni, fúrie a hezkou blondýnu. Ne, opravdu byste nechtěli být v kůži Dona Drakea. Veřte mi, on v ní taky být nechce.

Nebudu to popírat - očekávání byla velká. Hlavně co se týče zábavy. Vždyť začátek samotné anotace románu Drake se chvástá tím, že je se jedná o vtipnou a zábavnou urban fantasy, což mi automaticky evokuje spisy Kulhánkovy či občasné výstřelky pánů Žambocha, Kopřivy či Kotlety. Chybička v předpokladu se vloudila. Už po první kapitole je jasné, že Peter McLean nestřílí ani krutopřísné hlášky, ani nevystřeluje mozky z hlav po desítkách.

Drake je v tomhle ohledu klidnější a hlavně výpravnější. Samotný hrdina rozhodně není žádný machoman, ač si to o sobě mnohdy rád myslí. Ale je to právě postava Dona, co dělá knihu zábavnou. Chcete ho nesnášet, nefandíte mu, nechápete, jak je někdo schopen udělat tolik špatných rozhodnutí najednou, ale jeho slovní přestřelky se Spáleným mužem jsou to, u čeho čas od času vyprsknete. Postavička Spáleného muže je pak kapitola sama o sobě. Malý, nepříjemný a oplzlý démonický parchant, který měl tu smůlu, že ho před časem někdo vytáhl z jeho pekelného hnízdečka a už ho nevrátil zpátky. Sloužení lidem mu zcela nečekaně moc po chuti není, zvláště pokud se jedná o jedince bez ambicí a touhy po moci. A dává to dost hlasitě najevo.

Drake je takový bečkový film. Proletíte ho, pobavíte se nad ním a pak jej založíte do knihovny, aby se na něj dalších pár let prášilo, než na něj omylem zase narazíte a prolistujete jej. Citlivější část ženského publika navíc nebude úplně nadšená z objektivizace svého pohlaví. Ta mužská si naopak užije tvrdé bitky, které spolu v románu sexy ženy (jiné tam nenajdete) často svádějí.

Co si ale užijí všichni, je skvěle vykreslená atmosféra temné strany Londýna. Kolébka pro všemožné zločince, ať již lidské, nebo pekelné. Peter McLean ji přednáší svým čtenárům s takovou přesností, jako by se jí sám každý den procházel. Popisy majestátních domů i tmavých uliček, u kterých čekáte, že z nich každou chvíli něco nepříjemného vyskočí, jsou neuvěřitelně realistické. 

Jaký je tedy Drake v kostce? Román se zajímavou zápletkou s poměrně rychlým tempem, které někdy brzdí autorova potřeba sdílet každou myšlenku i prd hlavního hrdiny. Toužíte-li po spoustě akce a nakopávání zadků, pak jste na správné adrese. Přirovnání ke Constatinovi v úvodu bohužel není úplně správné, protože Don Drake je zbabělec a opilec a zcela postrádá Constatinův sarkamus a vlastně i většinu jeho schopnosti. Drake je prostě jen zábavné letní čtivo, které nezanechá hlubší stopu. 

A protože v dnešní době už se samostatně stojící romány očividně nepíší, světla světa spatřily v anglickém originále již další dva díly. V letošním roce se český překlad nepředpokládá, druhý díl pravděpodobně v české verzi dorazí na pulty knihkupectví v roce příštím.

Peter McLean, Drake

Nakladatelství: Host
Přeložila Michaela Macková
Počet stran: 303, brož.
ISBN: 978-80-7577-029-5
Cena: 299 Kč

Přidat komentář