Tauril, nový svět pro hry na hrdiny

Článek od: Redakce - 29.11.2017

Nový svět nejen pro Dračí doupě
Autor: Martina Magdová

Fenomén her na hrdiny ušel od začátku 90. let, kdy u nás vyšlo poprvé Dračí doupě, dlouhou cestu. Dnes máme již třetí verzi pravidel Dračího doupěte a nespočet inspiračních materiálů pro tvorbu dobrodružství, ať už to jsou celé světy jako je Asterion, nebo drobnější herní pomůcky jako například ty, které vycházejí v internetovém časopise Drakkar. A od letošního roku k nim přibyde nový přírůstek: původní český fantasy svět s názvem Neviditelná kniha, jehož první příručka s podtitulem Neklidný Tauril vychází knižně v nakladatelství Mytago.

"Jeďte do Crickettonu. Mají tam prý problémy s deory. Ten vyměklý baron si s nimi neumí poradit, i když jsem cvičil jeho vojáky. Deory samozřejmě zlikvidujete. Snesu všechno možné, ale ne řeči, že Westenholtové nedokážou ochránit lidi před nějakou prašivou nestvůrou."

Neviditelná kniha je zasazená do pseudo-středověkého fantasy jako většina světů pro Dračí doupě, v tomto se nepokouší o žádnou revoluci. V čem je nicméně specifická je to, jak silně se soustředí na nehráčské (cizí) postavy a práci s nimi. „Klasické“ hry Dračího doupěte totiž mívají velmi často podobu velmi akčního dobrodružství odehrávajícího se v podzemních kobkách a spočívajícího ve vyzvedávání pokladů a hledání slávy. To je dané tím, že hry na hrdiny mají svůj původ ve strategických figurkových hrách. Část hráčů však volá po něčem více příběhovém a o budování vztahů s okolím. Právě pro ně tu je Neviditelná kniha: svět plný morálních dilemat a témat s hlubším rozměrem. Psaný tak, aby stavěl postavy před obtížná rozhodnutí, která jejich hráče silně emočně zasáhnou.

"Zase proběhl lynč elfů. Nechápu, proč zrovna na našem území, čím si to zasloužili. Jako by to někdo koordinoval. Jestli je ve vás alespoň trocha soucitu, pomozte mi učinit tomu přítrž."

Příručka Neklidný Tauril popisuje fiktivní světadíl Tauril v době, kdy technický pokrok pokročil zhruba na úroveň středověku před vynálezem knihtisku a rozšířením střelného prachu, existuje zde však i magie. Před čtyřmi dekádami se rozpadla monstrózní církev, která ovládala většinu světadílu, a nyní se Tauril ocitá v době chaosu a nejistot. Hráčské postavy jsou vrženy do této bouřlivé doby a budou moci ovlivnit, kam se bude Tauril dále ubírat. Jenže která řešení jsou dobrá a která zlá, to vůbec není jasné. Občas se těmi nejlepšími úmysly dají napáchat obrovské škody...

"Když baron Bristow zajal mého strýce, nechal ho uvláčet koňmi před zraky jeho poddaných. Nemůžu uvěřit, že z naší rodiny se dodnes nikdo nechopil odplaty. Taková zbabělost! Vy ale vypadáte, že mé rozhořčení sdílíte..."

Většina knihy se soustředí na popis tří konkrétních říší Taurilu – pyšného Thurenského království, městského státu Kalus a divokého kraje Agol Zar. Mimo jiné tu čtenáři najdou přes 60 cizích postav, se kterými budou moci hráči interagovat. Některé z postav jsou součástí určitých frakcí, které mezi sebou mají konflikty, a udržet dobré vztahy se všemi bude extrémně obtížné, ne-li nemožné. Pán jeskyně či jak jste zvyklí nazývat toho, kdo připravuje a vede hru, ocení náměty na dobrodružství, kterých v knize najde celé desítky. Kniha dále obsahuje mapy, plánky, „náhodné“ tabulky s příběhovými a atmosférickými střípky, vzorové hráčské dobrodruhy a další pomůcky k hraní.

"Věděly jsme, že tam těch ještěrů musí být hodně. To nás nezastavilo. Ale s čím jsme úplně nepočítaly, bylo to, jak byli úplně bez sebe, když uviděli člověka. Raska to cítila i v magické rovině. Lidi jim museli provést něco hodně ošklivého. Tolik k té jizvě, a proč jsme se nedostaly až na konec. Tak co, kolik nám dáte za tu mapu? Nebo se tam vydáme společně?"

Vydáním Neviditelné knihy chce její autorský tým čítající zkušené Pány jeskyně i RPG bloggery obohatit české a slovenské herní skupiny o nové herní materiály a „nakopnout“ je k tvorbě silných příběhů s nezapomenutelnými postavami. Kromě knihy Neklidný Tauril jsou v plánu menší herní doplňky v elektronické podobě, které budou k dispozici ke stažení na oficiálním webu www.neviditelnakniha.cz.

ANOTACE:
Cesty do záhuby dlážděné čistými úmysly. Jiskry naděje tam, kde byste je nejméně čekali. Protivní-ci, kteří jsou vám podobnější, než byste byli rádi. Obtížná rozhodnutí. Morální dilemata. Intriky a emoce. Tragédie a triumfy. Vítejte v Taurilu.
Tato kniha je pomůckou pro hraní fantasy her na hrdiny (RPG). Obsahuje desítky zápletek, postav, míst a kousků inspirace, z nichž mnohé hrají na vážnější notu a vyvolávají otázky k zamyšlení. Je-jich společným zasazením je fiktivní světadíl Tauril, který se po pádu mocné Církve Nebeského ducha ocitá v chaosu bouřlivých změn, nicméně jednotlivé nápady můžete snadno převzít do jiných světů.
Vyzbrojte se ostrým mečem, obratným jazykem či tajemnou magií a vydejte se na cestu, která možná změní svět. Ale nezapomínejte, že není svobody bez nejistoty a činů bez následků.

INFORMACE KE KNIZE:
Neviditelná kniha: Neklidný Tauril
Hlavní designér: Martina Magdová
Na textech v knize se dále podíleli:
Vojtěch Přibyl, Julius Karajos, Jan Filip, Michaela Merglová, Hanina Veselá
Korektury: Hanina Veselá
Obálka: Petr Šťovík
Grafika obálky: Cyril Gaja
Mapy a plánky: Julius Karajos
Vnitřní ilustrace: Daniel Franc
Sazba: Jakub Maruš
Format: 235 x 165 mm
Vazba: brožovaná
Počet stran: 192
Rok: 2017
Isbn: 978-80-87761-35-9
Cena: 349 Kč

Knihu lze objednat zde: https://www.fantasyobchod.cz/neviditelna-kniha-neklidny-tauril

Web: www.neviditelnakniha.cz
Facebook: https://www.facebook.com/neviditelnakniha/

Přidat komentář