Black Panther, příběh jednoho otloukánka

Článek od: Martin Stručovský - 19.02.2018

Black Panther se v rámci filmového univerza Marvelu představil v Občanské válce, kde si tak trochu udělal hon na Winter Soldiera a teď konečně přichází ve vlastním filmu. Nejlepší na něm je, že funguje mimo rámec tohohle komiksového světa, což dělal třeba už Ant-Man. Jenže Black Panther není primárně příběh o superhrdinech (tady se nabízí otázka, jestli jím vlastně je, tedy v tom klasickém smyslu slova). Celý příběh se točí především kolem wakandské královské rodiny a jejího temného tajemství, které jako kdyby pocházelo z antických tragédií, a které postupně vyplave na povrch a ovlivní životy všech obyvatel téhle země. Právě vztahy mezi členy rodiny jsou v tomhle příběhu to nejzajímavější. Po celou dobu máte hodně silný pocit, že se díváte na perfektní rodinné drama.

Nejsilnějším tématem, které filmem rezonuje, je příběh otloukaného outsidera, jenž hledá svoje místo pod sluncem. V tomto ohledu zvládl svoji roli Michael B. Jordan na výbornou a po Creedovi ukazuje, že tenhle typ postav mu naprosto sedne. Vedle toho se ale filmem vinou otázky, které se týkají utlačování africké komunity nebo poskytnutí humanitární a technologické pomoci slabším lidem.
Fanoušci fantastiky se ale nemusí bát. S Wakandou se objevuje v marvelovském světě zatím neznámé území. Dostáváme se do světa, kde se mixuje technologie se starými rituálními tradicemi. V jednom záběru tak svištíme futuristickými kulisami a v tom dalším sledujeme prastarý zápas, jehož cílem je obhájení královského titulu. Zkrátka hotová slast pro oko. Po dlouhé době svět ze kterého se vám nebude chtít odejít. Ani se vám nebude chtít věřit, že Wakanda je na Zemi a dá se do ní dostat letadlem, nikoliv skrz skříň. Taky je tu spousta nejrůznějších akčních scén, které sice nejsou tak dobré jako ve Winter Soldierovi, ale koukat se na ně dá. A samozřejmě dostanete velké finále, které sice působí trochu přepáleně, ale k marvelovkám už tak nějak patří.
Ve výsledku tu máme film, z kterého fanoušci klasických marvelovek nejspíš radostí skákat nebudou, ale hlavně ostatní by si tentokrát mohli přijít na své. Takhle mnohovrstevnatý komiksový snímek tu nebyl už dlouho.

Black Panther
Režie: Ryan Coogler
Scénář: Ryan Coogler, Joe Robert Cole
Hudba: Ludwig Goransson 
Hrají: Chadwik Boseman, Michael B. Jordan, atd.
Stopáž: 134 minut
Hodnocení: 70%

 

Přidat komentář