FILM: Sestra

Článek od: Karolína Poláčková - 24.09.2018

Hrady v rumunských horách byly tajemné už od dob Drákulových – ve světě série V zajetí démonů tam ale sídlí i jiné zlo. A jak se zdá, mnohem horší.

Již v temném středověku byla v srdci hradu Cârța zvráceným knížetem otevřena brána, skrze kterou mohlo zlo volně projít na náš svět. Záhy byla Vatikánem zapečetěna, a k jejímu uzavření bylo použito mocné relikvie, která zůstala na tomto místě ukrytá. Na hradě byl zřízen klášter, aby bylo možné hlídat zapečetěnou bránu i démona, který se neúnavně snaží proniknout na povrch. Jednoho dne mladík z blízké vesnice před branou kláštera nachází tělo mladé jeptišky s oprátkou kolem krku. Vatikán do Rumunska vysílá záležitost vyšetřit otce Burkea, zkušeného exorcistu stíhaného vlastní minulostí. K ruce mu je přidělena mladá novicka Irene, sama pronásledovaná temnými vizemi, o jejichž pravém smyslu nemá ani tušení. Jako průvodce horami jim pomáhá Frantík, mladík z vesnice v podhůří, kde si lidé při zmínce o klášteru leda odplivnou. Zakrátko je jasné proč – už první noc ukazuje, že opatství již Bůh dávno opustil a zlo je opět svobodě. A také jen krůček od toho, aby se volně vrhlo do světa – zastavit ho ale nebude jednoduché.

Sestra je již třetím spin-offem čerpajícím ze světa oblíbeného V zajetí démonů (The Conjuring), respektive z jeho druhého pokračování. Právě tam se poprvé objevila démonická jeptiška, která je antagonistou a jmenovkyní nového filmu z hororového univerza. Sestra zakládá na církevní, respektive satanistické tematice, obohacené i o známé triky a klišé jako obracející se kříže na stěnách či klasický exorcismus. Nutno však přiznat, že s daným tématem tvůrci pracují velmi obratně. Atmosféra filmu byla perfektní a patrně právě ona je tím, co diváka udrží po celou dobu přilepeného na plátně. Když totiž nahlédneme pod pokličku, je vidět, že Sestra má několik děr, které ani skvělé zpracování nedokáže zakrýt.

Ze začátku filmu vypadá vše slibně a první polovina je rozhodně silnější než závěr. Lekačky fungují skvěle, zvlášť ve spolupráci s výtečnou kamerou, a našlo se několik momentů, které mi opravdu utkvěly v paměti. Jak však děj plynul a minuty odsýpaly, zábavnost postupně vadla jako listí na podzim. Děsivé momenty se opakovaly se stále stejným vzorem, hrůza je opouštěla a staly se nepříjemně předvídatelnými. Vyjevila se také nejslabší stránka filmu, která degradovala mnohé našlápnuté momenty – bohužel, největší slabinou Sestry je její scénář. Zápletka jako taková je poměrně zajímavá a posouvání děje byla přisouzena slušná porce času, ale soukolí drhne. Dialogy jsou dobře napsané, ale bez slitování je vraždí naprosto nevhodně umístěné humorné hlášky. Těch má na kontě nejvíce Frantík, který má na svědomí likvidaci dobré atmosféry hned v několika pasážích. Co ale zamrzí ještě víc než zamýšlený vtip, je ten nezamýšlený – protože mnohé seriózně míněné momenty zkrátka vyvolávají úšklebek na tváři. Přinejlepším.

Zklamáním byl i samotný závěr. Vyhnu se spoileru, ale finální zúčtování bylo ukončeno zvratem, který mě opravdu rozesmál a budu na něj se smíšenými pocity vzpomínat ještě dlouho. Zde se mistři tesaři zkrátka utnuli. Nevyvážený scénář nezvládli zachránit ani herci, kteří byli přirození a uvěřitelní, a tam, kde tomu tak nebylo, byla na vině právě práce scénáristů. Podařilo se však zachovat mysteriózní nádech podpořený silnou atmosférou, a tak přece jen nečekáte pouze na další moment, kdy vám úlekem zaskočí pití, ale i na to, jak to celé vlastně dopadne. Bohužel, nebýt posledních několika okamžiků, dočkali bychom se jen poměrně sladkého happy endu.

Sestra v sobě nepochybně má určité kouzlo, hlavně díky skvělé atmosféře a dobrému technickému zpracování. Naneštěstí druhá polovina ve srovnání s tou první výrazně oslabuje a četnost humorných a trapných okamžiků stahuje film dolů. Stopáž je však milosrdná a neponechává prostor pro hluchá místa, a díky zápletce okořeněné špetkou napětí ubíhá film vcelku rychle. Ke sledování Sestry není potřeba nějak zvlášť znát zbytek série, spinoff na ni navazuje jen v samotném závěru. Film jako takový si pravděpodobně užijete, i když zůstal někde na půl cesty. Nějaké hlubší dojmy tak ve vás zřejmě zanechá jen v případě, pokud po cestě z kina potkáte v tmavé uličce nějakou podezřele vypadající postavu v hábitu…

Sestra (The Nun)
Stopáž: 96 min
Režie: Corin Hardy
Scénář: Gary Dauberman
Hudba: Abel Korzeniowski
Hrají: Taissa Farmiga, Demián Bichir, Jonas Bloquet, Bonnie Aarons, a další

 

Přidat komentář