KOMIKS: Mike Mignola, Humr Johnson 1: Železný Prométheus

Článek od: Ivet Křenková - 12.02.2019

Zatímco Humr Johnson bojuje hlava nehlava a všem dává okusit spravedlnost svého klepeta, mladík Jim Sacks testuje věc, na kterou má bohužel zálusk hned několik padouchů.

Jedná se o experimentální oblek, který funguje na bázi dávno zapomenuté technologie využívané v bájné Atlantidě. Oblek samozřejmě svému nositeli propůjčuje neobyčejnou sílu a další lákavé schopnosti. Kvůli tomuto předmětu se nedostává do průšvihu jen Jim, ale také vědec, který oblek navrhnul, a jeho hezká dcera. Humrovi se nejdříve podaří zachránit jen Jima a pak musí rozdat pár dalších smrtelných ran jinde, mezitím ale profesorovi a jeho dceři dochází čas.

Humr Johnson se stává další postavou ze světa Hellboye, která se dočkala vlastní série. Objevil se například v pátém díle Hellboy: Červ Dobyvatel, kde se vloupal do rakouského hradu, aby zničil základnu nacistů, na což doplatil vlastním životem. Další referenci lze najít i v sérii Ú.P.V.O., kde o Humrovi promluví sám Hellboy. Oficiální vládní stanovisko v Mignolově fiktivním světě zní ale jasně – Humr podle všeho nikdy neexistoval, měl být jen hrdinou starých brakových románů a nevalných seriálových a filmových pokusů.

O tom, že je celý Humr pouhou fikcí a undergroundovou historkou, se nás sám autor ostatně snaží přesvědčit na konci každé kapitoly Železného Prométhea. Dočteme se tam vždy o konkrétní fázi Humrovy historie v pulpových příbězích, komiksech a seriálech s nejhoršími recenzemi, tato povídání doprovází i ilustrace, které mimo jiné dokumentují vývoj Humrova kostýmu v čase.

Tyto konspirace kolem existence postavy dělají komiks o něco zajímavější, než reálně je. Navíc je zábava na jedné stránce číst o tom, že je Humr jen smyšlený, když hned po obrácení listu řeže padouchy hlava nehlava. Příběh je zasazen do New Yorku v roce 1937 a Humr z neznámých důvodů valnou část komiksu není hlavní postavou příběhu, mnohem více tuto funkci zastává již zmíněný nositel obleku Jim. Sám Johnson má totiž mnoho práce, protože se vypořádává s gangstery, nacisty, okultismem, nadpřirozenem, ďábelským béčkovým záporákem a zvláštní technologií z Hyperborey, které se říká vril. Není tedy divu, že o postavách se toho moc nedozvíme - není na to čas. 

Oproti Lovci čarodějnic, který vyšel zároveň s Humrem Johnsonem, je v tomto komiksu minimum textu a maximum akce, různé vraždící scénky bez jediného slova se tak kolikrát táhnou přes několik stran. I proto budete mít komiks přečtený extrémně rychle.

Celý Železný Prométheus je potomkem Mignolovy lásky k pulpovému vyprávění a sešitovým románům pochybné kvality, což dokazuje vše výše zmíněné. Humr Johnson je překombinovanou náloží všeho možného a tento pocit z komiksu ještě umocňuje kresba, kterou má tentokrát na starosti Jason Armstrong. Některé postavy a rekvizity načrtnul již dobře známý Guy Davis. Armstrongova kresba je hodně podobná Ú.P.V.O. a samozřejmě také osobnímu stylu Mika Mignoly. Barvy jsou hezky zářivé, akčními scénami se nese patřičný nepořádek, a i když občas postavy mají neostré okraje, je kresba charakteristická svou precizností a zvládnutou proporcionalitou postav.

Pokud si v tomto žánru libujete a máte rádi akční komiksy, maskovaný hrdina z řad obyčejných lidí Humr Johnson je pro vás jasnou volbou. Pokud vás spíše zajímají hlubokomyslné dialogy a důraz na tajemno, zkuste z Hellboyova světa raději Lovce čarodějnic.

Humr Johnson 1: Železný Prométheus
Scénář: Mike Mignola
Kresba: Jason Armstrong
Překlad: Ladislav Niklíček
Nakladatelství: Comics Centrum 
Vazba: vázaná
Rozměry:158 x 239
Počet stran: 160
Rok vydání: 2018
Cena: 599 Kč

 

Přidat komentář