RECENZE: Jan Marek Šík, Lenka Šíková - Rituál

Článek od: Jana Astarael H... - 24.10.2019

Snad na všech základních školách dnes najdeme nějakého poradce pro výběr povolání, který má pomoct zvolit co dál, když žáci dosáhnou posledního ročníku. Co kdyby ale měl ultimátní pravomoc vybrat každému jeho osud?

Přerod dítěte v dospělého je v románové prvotině autorského dua Šíkových vytyčen jasně daným bodem. Je to tajemný, pověstmi opředený Rituál, provedený neméně záhadným Soudcem.
Co je při něm vlastně čeká, se budou snažit odhalit tři spolužačky v čele s Edrou, dcerou léčitelky na malém městě. Pohledy postav se v příběhu dost často střídají, běh událostí čtenář poznává nejčastěji skrze Edru a její kamarádky Malenu a Ingerdu, ale na chvíli vleze do hlavy třeba i záhadnému zahraničnímu studentovi Erivojovi.

Ve světě Rituálu můžeme nalézt prvky naší současnosti, středověku, ale především je to říše fantastická s náznaky vlastní spletité historie a magie, začleněné do každodenního řádu věcí. I když malé městečko žije svým zdánlivě poklidným životem v zaběhnutých kolejích, zřejmě není vše, jak se zdá. Navíc za hranicemi leží temný les a v jeho kulisách se setkáme i s lehce hororovými prvky. Zvláštní značky na stromech, zmatené bloudění v pichlavém ostružiní a hned je tu atmosféra jako vystřižená ze Záhady Blair Witch. Možná přijde i čarodějnice.

Celým příběhem se ovšem jako červená nit vine ona osudová otázka – co je to vlastně ten Rituál? Jak bude probíhat? Je možné ovlivnit výsledek? I když se zdá, že je vše jasné, že musí nechat věcem volný průběh a podvolit se osudu, stále tu něco nesedí. Proč o něm nikdo nechce, nebo snad nemůže doopravdy mluvit? Proč jim ani ve škole nic konkrétního neprozradí, i když je mají na obřad připravit? Odpovědi nenajdou ani u svých rodin a známých, ani ve školní knihovně. Je třeba pátrat hlouběji a často spoléhat na náhody....
A o ty opravdu není nouze. Obvykle nejde dopředu říct, jaké překvapení a dějový zvrat pro čtenáře chystá další stránka. Nejednou se budeme společně s Edrou zmateně ptát „co se to s tím světem proboha děje?!“ Dost často navíc prudce skáčeme z popisu přítomnosti do vzpomínek, což je někdy poněkud matoucí. Stejně tak na různé vypravěče je potřeba si – hlavně ze začátku – chvíli zvykat.

Když se ale prokoušeme těmito obtížemi, je kniha dost poutavá a dá se do ní velmi snadno začíst i na pěkných pár hodin, ať už je vám -náct nebo -cet. Tento příjemný dojem podtrhne i hezká obálka a skvěle vychytané korektury. Host opět ukázal, že si drží svůj vysoký standart a jejich knihy jsou prostě po všech stránkách pěkné.

Osobně mě trochu mrzelo, že jsem si nedokázala vybudovat bližší vztah k žádnému z hrdinů, i když měli občas zajímavé momenty. Edra jako hlavní vypravěčka mě příliš nezaujala a dějové linky Maleny a Erivoje byly spíše zklamáním, ale třeba se s nimi v budoucnu ještě setkáme, pokud se Šíkovi rozhodnou pro pokračování.
I tak to rozhodně byla poutavá premiéra této autorské dvojice a jsem zvědavá, na co dalšího se od nich můžeme do budoucna těšit.

Rituál, Jan Marek Šík, Lenka Šíková
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2019
Počet stran: 408
Cena: 369 Kč

Přidat komentář