KOMIKS: Jason Aaron – Chris Bachalo, Doctor Strange 4: Mr. Misery

Článek od: Karolína Poláčková - 27.11.2019

Doctor Strange už ví, že magie má svou cenu. Bohužel ale ne vždy splácel poctivě a staré dluhy v démonické podobě Mr. Miseryho teď hrozí zničit všechno, na čem mu záleží.

Úkolem nejvyššího čaroděje je udržet pořádek v bizarním světě magie, kde magikové ve zvířecím přestrojení draží poslední kouzelné předměty Země a kde vás otevření špatné ledničky může stát prst, ruku, zdravý rozum nebo i život. Všechny domácí i interdimenzionální hrozby ale nyní Strange odsouvá na vedlejší kolej – jeho nejvěrnější a nejstarší přítel Wong je totiž v nebezpečí. Doctora drží v šachu vlastní bolest manifestovaná do podoby Mr. Miseryho, tedy protivníka, který Wonga k tomu, aby titulnímu hrdinovi co nejvíce ublížil. O akci a podivnosti všech tvarů a konzistencí není ani ve čtvrté knize nouze, Aaron navíc přenáší velkou část pozornosti na citovou stránku Stephena Strange, ve větším měřítku, než jsme zatím v této sérii viděli. Pomocí flashbacků nám připomíná, jak důležité je pro Doctora pouto s Wongem, a umocňuje tím hrdinovy obavy z přítelovy smrti. Mr. Misery navíc ohrožuje i pacienty, které Strange operoval ještě během své kariéry neurochirurga – když k tomu přičteme nedávný boj o samotnou magii, je pochopitelné, že Doctor je už psychicky opravdu na dně. Vykreslené je to nádherně a čarodějově postavě to dodává na hloubce a uvěřitelnosti.

Aaron uzavírá svůj bizarní kouzelný příběh tam, kde jej započal – Doctor Strange musí zaplatit cenu. Možná se tomu v minulosti vyhnul, ale zakončení linky s Mr. Miserym celou tuto otázku definitivně uzavírá. Samotná zápletka s tímto padouchem nebyla zbytečně protahována – na návštěvu z Marvel universa zaskočila ženská verze Thora, tedy Jane Foster, aby si s Doctorem střihla několik operací mozkového nádoru. Na čtenářovy znalosti širšího komiksového světa ale obecně tato Aaronova série není příliš náročná, což se nemění ani v případě Mr. Miseryho. Na skok se ukáže jen pár čarodějů v baru a Man-Thing, jehož přítomnost je ale popravdě nadbytečná a děj by se bez ní lehce obešel.

Příběhem nás opět provází vnitřní promluvy a komentáře samotného Doctora, kterému nechybí ani špetka sarkastického humoru, ani sebereflexe. Známou přísadou Aaronova runu je také šílené bizarno – a pokud jste mysleli, že po slanině, co vás zevnitř sežere, už nic podobně divného neuvidíte, počkejte, až Strange labužnicky sáhne po nádoru a sní ho. V kombinaci s Bachalovou mírně zmatečnou, zato dynamickou kresbou ale bizarno funguje parádně a pomáhá této sérii vystoupit z řady sériového superhrdinského klišé. Kreslířů se zde tentokrát vystřídalo víc – úvodní sešit si vzal na starost Frazer Irving a pasáže z Divnosvěta zase o chlup přehlednější Kevin Nowlan, a nutno říct, že tyto změny vizuálu v závislosti na lokaci a situaci příběhu velmi pasovaly.

K mé osobní radosti se tentokráte dočkala většího prostoru kromě Wonga i knihovnice Zelma, tedy originální postava, která se poprvé představila v Cestě podivných, prvním dílu série. I její osobní dějová linka Strangeovy pomocnice vyústila v uspokojivou pointu a sešit č. 20, který je jí z velké části věnován, je dle mě tím nejlepším, co tato kniha přináší. Mr. Misery už tou dobou sice v příběhu nefiguruje, právě tato kapitola je ale tou poslední, uzavírající Aaronův příběh, a o již zmíněné city a Doctorovo vlastní trápení v ní rovněž není nouze. Znatelně slabší je pak ve srovnání s tímto příběhem z Divnosvěta annual připojený na konci knihy. Příběhově se věnuje obnově Sanctum Sanctorum a návštěvě Strangeovy staré známé a celkově působí spíš jako most k pokračování než jako samostatná epizoda.

Jason Aaron se v Mr. Miserym rozloučil s podivným světem čarodějů ve velkém stylu a dovedl ke konci všechny nitky, které si v Cestě podivných připravil. Nezapomněl na novou postavu Zelmu, která se dočkala solidní linie a nebyla odsouzena k osudu vycpávkového sidekicka dlejícího ve stínech. Kromě očekávané akce se povedlo zapojit i emoce a novou várku všelijakých podivností magického světa. Výsledný dojem je výborný, pokud odečtete silně průměrný sešit annualu. Krom něj je všechno přesně, jak má být – děj se uzavírá, dluhy jsou splaceny a magičtí červi k snídani nachystáni. A co je neméně podstatné, Doctorova lednička je zamčená pěkně na řetěz.

 

Jason Aaron, Chris Bachalo, Frazer Irving, Kevin Nowlan – Doctor Strange vol. 4 – Mr. Misery
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 116, brož
Rok vydání: 2019
Překlad: Kateřina Tichá
Cena: 349 Kč

Přidat komentář