KOMIKS: Sara B. Elfgren, Karl Johnsson, Vei

Článek od: Tereza Kadečková - 19.02.2020

V úsvitu věků jen Ymi vládl, nebylo moře ni mohutných vln, nebyla země ni nahoře nebe, jen pustá, bez trávy zela propast – Ginnungagap. Tak vypadá vesmír před stvořením světů podle severské mytologie. Odsud už ho legendy a autoři převrací podle sebe. Tvoří sféry, monstra, války a bohy. A tak se stane, že domovina obrů Jotunheim po dlouhé válce s Asgardem zajistí mír pro oba světy. Mír je křehký, protože obě strany chtějí nadvládu nad světem lidí, a tak každých několik generací pořádají turnaj, jehož vítěz získá moc nad lidmi.

Vei je Ran, vyvolená k boji s Asgardskými šampiony. Jotunové věří, že právě ona má šanci po dlouhých tisíciletích zvrátit turnaj v jejich prospěch. Zatím totiž obři nikdy žádný turnaj nevyhráli – Ódinovi válečníci totiž podvádí a nikdo nemá sílu se Všeotci postavit. Tedy, skoro nikdo. Ve stínech se jako temný rádce pohybuje všemi nenáviděný bůh lží.
Vei je rozdělen na dvě knihy – v první se seznamujeme s Vei, mytologií a turnajem. Právě ve chvíli, kdy turnaj začne, kniha končí a celý druhý díl je o bojích a je mnohem akčnější a zajímavější než expozice prvního dílu. Příběh se točí kolem Vei, která je trochu horkokrevná, ale snaží se stát nohama pevně na zemi a balancovat mezi svou hrdostí a politikou bohů, která je plná lží a podvodů. Charaktery jsou vyvážené a jejich vztahy jim čtenář věří, dokonce i prolhaný Loki je docela konzistentní a za všemi jeho kroky visí nějaký plán.
Kresba komiksu je hodně stylizovaná. Nehraje si na krásu, je plná barev a dynamických panelů. Když je Vei zničená, poznáte, že je zničená – má krví podlité oči, je opuchlá a vypadá prostě strašně. Z kresby tak čiší realita a surovost, jaká by z chladných severských mýtů měla. Surovost vyvažuje fantazie autorů, kdy obři, monstra, a i mnozí bozi jsou originálně ztvárněni. Kdo by si představil nádhernou, božskou Freyu jako obézní ženštinu? A přitom je pořád sexy!
Prostředí v komiksu je oproti rozličným rasám postav nudnější. Odehrává se v zásadě pouze na Jotunheimu a střídá se tu vesnice, lesy, hory a palác Jotunů. I když jsou některá místa nápaditá, třeba ledová komnata pod palácem, nesahá většinou prostředí postavám ani po kolena. Kresba se zaměřuje spíše na dynamiku než velké panely s místem, kde se zrovna nacházíme.
Příběhy založené na mytologii táhnou. Nejen ve světě komiksu, odkud můžeme namátkou vytáhnout Thora a Wonder Woman, a při bližším prozkoumání zjistíme, že Marvel i DC vykradli prostě všechno. Ale třeba i v knihách a seriálech – Gaimanovi Američtí bohové vycházejí jako seriál, i když čest knize svým natahováním zrovna nedělají. Nebo je tu muzikálový počin Hadestown, který spojuje legendu o Persefoně a Hádovi a zanáší do ní industriální revoluci a kapitalistickou ideologii. Jinými slovy, mytologie stokrát jinak pořád frčí a lidi ji mají rádi. Na to Vei vsází.
Kdybyste příběhy ve Vei porovnali s mytologií, najdete stejná témata a tropy, ale převrácená tak, aby se pro komiks hodila. Loki je Ódinův napůl lidský bastard, první velká válka byla mezi Asgarďany, Jotuny a draky Lyndwurmy, mír mezi Ásy a Vány není tak přátelský, jak se zdá. Každý zásah do mytologie je v rámci budování děje na místě a nějakým způsobem se vrátí. Rozhodnutí nekopírovat zaběhnuté mýty, které všichni znají, Vei oživují. Tématika potěší fanoušky mytologie, ale i obyčejné čtenáře, protože nic není matoucí a vše je dobře vysvětleno.
Byla by škoda, aby Vei kvůli pomalému rozjezdu první knihy unikla pozornosti komiksových čtenářů. Jedná se o ucelený příběh s příjemnými zvraty, dobrou akcí a originálním zpracováním mýtů.

 

Vei

Scénář: Sara B. Elfgren

Kresba: Karl Johnsson

Nakladatelství: Zanir

Počet stran: 136 (1. díl), 212 (2. díl)

Vazba: Pevná

Cena: 375,- (1. díl), 449,- (2.díl)

Přidat komentář