ČTEME SI

Článek od: David P. Stefanovič - 23.11.2021

Čteme si? Ha, nechtějte mě rozesmát. Bývával jsem mašina na čtení, než jsem si pořídil dvě děti a večerní mozkovou kapacitu vhodnou tak akorát k usínání u Netflixu. Nu, když čteš málo, musíš číst kvalitně, řekl bych si. Tak mrkněte níž a nebojte se být inspirováni.

Prázdnota: Sny (Peter F. Hamilton)
Tlustá knížka, dobrá knížka! No a co, že mi trvá měsíc ji přelouskat! Hamiltonova předchozí dilogie zamaskovaná za čtyři knížky není úplně žánr redefinující dílo – což vyniká o to lépe, že si skvělá a úžasná Planeta9 trochu řeže větev sama pod sebou, když v tu samou dobu vydává geniálního Bankse,- ale pozor, rozhodně není příliš nízko pod onou laťkou! Zkrátka velmi kvalitní spotřební sci-fi s rozmáchlým vesmírem, sympatickými postavami a skvělými nápady. Co chtít víc? To není řečnická otázka. Mohli bychom třeba chtít, aby svůj recept Hamilton něčím osladil, něčím, co jej pozvedne na přeci jen výjimečný zážitek. A hle: Prázdnota – Sny! Sci-fi proložené (industriální) fantasy linkou, která je tak skvělá, že by v pohodě utáhla samostatný román. Kombinace je to neotřelá, provokující a lahodná.

 

This Naked Mind (Annie Grace)
A just sem tuhle sebezdokonalovací knížku vpašuju, protože je life-changing & mind-blowing. A taky je to dark magic (takže se na Sarden hodí), protože to, že funguje, a jak neuvěřitelně snadno, není jinak vysvětlitelné. Zkrátka, pokud už vás nebaví participovat na alkoholem prosáklém životě, ale netušíte, jak z něj nenásilnou a nenáročnou cestou ustoupit stranou, nebojte, jste na tom jako 99,9 % z nás. A pokud vaše angličtina dovolí, přečtěte si tuhle knihu. Nic víc není třeba. Během pár dní z nuly na sto, k upřímné radosti a blahu z nepití. Věřím, že mi nevěříte. Tohle se prostě musí prožít.

 

Star Wars komiksy (kolektiv autorů)
Nakladatelství Egmont se toho nebojí a zásobuje nás Star Wars komiksy v množství větším než velkém. Naše knihovny se toho bojí a společně s peněženkami pláčou, že nejsou nafukovací, ale to mají co? Smůlu! Protože každá ze tří knih, které jsem zatím zvládl přečíst, byla velká pecka a každý rámeček, v němž se objevil Darth Vader, krásným dárkem mé fanouškovské duši. Zbytek už se na mě směje z knihovny tak svádivě, že mě občas přestane zajímat, co se děje na Netflixu!

 

Kniha divů (Jeff VanderMeer)
Tuhle knihu jsem teprve načal, ale už teď je mi jasné, že tahle procházka světem tvůrčího psaní bude stát za to. Stejně jako jsem okamžitě při vydání věděl, že ji musím mít, i kdybych ji nikdy neměl přečíst. Protože jen listovat těmi bláznivě úžasnými ilustracemi je nádherně relaxační zážitek. Navíc VanderMeera rozhodně nikdo nemůže podezřívat, že by nevěděl, o čem mluví. Nehledě na jeho hosty, ať už jde o Neila Gaimana, G. R. R. Martina či další.

 

Co takhle v rozpuku zimy baví vás? Zatouláte se občas mimo hájemství fantastiky, ba dokonce mimo beletrii? Let’s discuss!

Přidat komentář