DOPORUČENÍ: Podcast Toulky s Tolkienem

Článek od: Petra Elen Mand... - 09.10.2023

V dnešním uspěchaném světě je tak těžké najít si čas a sednout si s knihou. Takovou, kterou nezvládnete číst v rychlosti v metru, protože se na ni potřebujete plně soustředit, vychutnávat si každé slovo a písmeno. Když nechcete přejet, nesmíte se hluboce začíst – jinak máte problém, a pokud vás řidič nevyhodí na konečné, dáte si pár okruhů městem. Budete-li mít štěstí, zachytí vaši celodenní jízdu kamery jako důkaz pro komisi Guinessovy knihy rekordů.

Mezi tyto knihy se dá řadit i dílo J. R. R. Tolkiena. Rozsáhlý spletenec různých žánrů, úvah, statí, ale i známé romány Hobit a Pán Prstenů. Pro ty z vás, kteří se našli v původním odstavci, nezoufejte, máme řešení. Co si o těchto dílech něco poslechnout?

Ať už v mhd, nebo v autě, můžete si vyrazit na Toulky s Tolkienem. Podcast, kterým vás provede Anička, je jako procházka, během níž vedete dialog s dalším fanouškem britského autora o trilogii Pán Prstenů. Není nutné, abyste knihy předtím četli. Nicméně počítejte s tím, že dostanete vážnou dávku spoilerů. Ničemu to však nevadí. Anička nepředčítá knihu slovo od slova, nejedná se o audioknihu. Každý díl podcastu je věnován jedné konkrétní kapitole, události popisuje ve stručnosti, a navíc je dává do celkového kontextu. Rozvíjí původ zmíněných postav, co je dovedlo až do současného bodu, ale i kde se mohl Tolkien inspirovat jejich jmény. Občas se zatoulá do dávné silmarillionské minulosti Středozemě, někdy přímo do životopisných dat samotného J. R. R. Tolkiena.

Toulky s Tolkienem jsou seznámením s Pánem Prstenů s přidanou hodnotou. Autorka v každé kapitole prokazuje nejen znalost základních knih v češtině, ale polemizuje i nad anglickými originály. Přesvědčí vás, že nemá načtené jen knihy od Tolkiena. Patrná je znalost životopisných údajů spisovatele, dobového kontextu včetně dalších děl, které zahrnují okolnosti vzniku této trilogie. Během vyprávění se pozastavuje nad původem místních názvů ve Středozemi. Kde se jimi Tolkien inspiroval, jak se odrážela daná místa v jeho životě a kde můžeme najít jejich předobrazy. Všechny ty perličky jsou zajímavé, leckdy vtipné. Takže posloucháte, až najednou zjistíte, že jste na konci, a každý týden netrpělivě čekáte, až vyjde nový díl podcastu.

Toulky s Tolkienem naleznete k poslechu na Spotify. Za zmínku stojí i stránka na FB Toulky s Tolkienem (https://www.facebook.com/tolkienpodcast), kde se dozvíte, kdy vyjde nový díl, různé další zajímavosti, a můžete vést i diskuze. Nechybí ani vtipy na téma Pán Prstenů a Středozemě. Anička jednoznačně vytvořila „must know“ pro každého Tolkienomilce.

O autorce:
Anna Matuszková
(32let), matka tříletého synka, která má zkušenosti jako překladatelka, producentka a jako divadelní garderobiérka. Její partner je profesionální pianista. Jeho práci posluchači Toulek již znají. Je autorem krásné hudby, která doprovází Aničky vyprávění.

 

Přidat komentář