DVOJROZHOVOR: Veronika Fiedlerová a Boris Fiedler

Článek od: Madla Pospíšilo... - 03.12.2023

Přinášíme vám další rozhovor s autory z nakladatelství Golden Dog a jejich příbuznými - manželi, manželkami a dětmi, který vznikl na SklepConu!

*

Veronika Fiedlerová je vycházející hvězdou tuzemského hororu. Vystudovala žurnalistiku a mediální studia na Univerzitě Palackého v Olomouci, poté pracovala v PR a marketingu. Své první literární pokusy publikovala již jako náctiletá, ke psaní se vrátila po mnohaleté tvůrčí pauze v průběhu rodičovské dovolené. Comeback odstartovalo vítězství v soutěži Vidoucí 2017 s povídkou Kozlí pramen (Pevnost 03/2019). V témže roce získala titul Lady řádu fantasy. Následovala účast v dalších literárních soutěžích a finálová umístění. Její povídky lze najít v antologiích Mlok, Krajina háďat či Hlubiny města, v hororovém magazínu Howard či v elektronickém projektu České detektivky. Audiopovídka Kravín je k poslechu volně dostupná na YouTube.

Knižně debutovala v roce 2021 v nakladatelství Golden Dog duchařskou detektivkou Pozdravy záhrobí, na něž navázala pokračováním s názvem Ozvěny záhrobí. Obě knihy vyšly také v audiopodobě v nakladatelství Čti mi! Aktuálně pracuje na závěrečném dílů zamýšlené záhrobní trilogie. Je také autorkou erotické steampunkové novely Pomiluj smrt.

Pracuje v administrativně, má dvě děti, kočku a ve volném čase se ráda prochází po hřbitovech.   


1) Kdy se v tobě objevilo nutkání psát příběhy?
VF: V páté třídě jsem byla odhodlaná napsat román o rodinné dovolené u moře. Vycházel z traumatické cesty, lépe řečeno bloudění mezi vesnicí Rabae a městečkem Labin, kdy jsme celá rodina netušili, jak se dostaneme zpět na ubytování. Ztratili jsme se na zarostlých loukách plných hadů a pronásledováni bouří v zádech jsme pocítili ducha pravého literárního dobrodružství. Zůstalo tuším u první kapitoly.

2) Proč zrovna horor?
VF: Ráda straším lidi. A dají se v něm dobře zpracovat životní traumata, viz bod 1.

3) Lekneš se někdy sama toho, co jsi napsala?
VF: Že bych se vyloženě lekla, to asi ne. Jen občas, když někoho zabiju. Ale u posledního rukopisu se spíš divím, kam jsem se to už dostala. Dokonce jsem z nakladatele vyrazila reakci: „Ty mrcho!“, na níž jsem patřičně hrdá, a hřeje mě u srdíčka. Škoda, že nemohu spoilerovat, ale čtenáři se u posledního Benedikta mají na co těšit, když to takhle pohnulo i s jinak hodně otrlým Martinem Štefkem.

4) Máš nějaké rituály před, při nebo po psaní?
VF: Ani vlastně nemám. Na psaní potřebuji klid a možnost se plně soustředit a ponořit se do textu.

5) Máš nějaké oblíbené autory nebo jsi pouhým rychlohltačem písmenek?
VF: Ráda si přečtu každou knihu od českých autorů vycházejících v Golden Dog, Kristýnu Sněgoňovou nebo Juraje Červeňáka a mimo žánr třeba cestopisy Ladislava Zibury.

6) Co říkáš na své kolegy z nakladatelství Golden Dog? Neboj se být explicitní. Vnímáš tu nějakou rivalitu?
VF: Autoři z GD jsou moc šikovní, prima parta, pomáháme si a rozumíme si. Tu meruňkovici, co jsme dovezli, ochutnejte opravdu všichni, milánkové, je výborná a vůbec není cítit po mandlích. Ne, my si opravdu nedáme ani trošku, s vodou jsme úplně spokojení. Bori, nezapomeň z té flašky pak otřít otisky prstů.

7) Čeho se nejvíc bojíš?
VF: Že ty otisky špatně otřel.


Jak vidno, manžel Veroniky Fiedlerové musí po své ženě často zahlazovat stopy po zločinech. Jaké další hrůzy je jeho žena schopna páchat ve jménu literární tvorby?

1) Jaké to je, mít v rodině spisovatele? Vnímáš to jako pozitivum nebo si to s sebou nese spíše negativa?
BF:  a) Samozřejmě super, všichni jsme Gogo.
        b) No, jistěže pozitiva, to víte, spisovatelka, ta má peněz!

2) Ovlivňuje tě nějak psaní tvé ženy?
BF: V žádném případě mě nesmí nic ovlivňovat, natož na to jen pomyslet.

3) Čteš rukopisy své drahé polovičky?
BF: No jistě, ale víc pak poslouchám.

4) Znechutil tě někdy nějaký její příběh, že sis říkal, jak jsem si ji mohl vzít?
BF: Ne.

5) Má tvá žena nějaké otravné zvyky týkající se psaní?
BF: Ne, pokud zůstane jen u psaní a nebude mi vařit otrávené kafe.

6) Máš nějakou vtipnou historku ze života s autorkou hororu?
BF: No jéje, těch je! A protože jich je tolik, tak je ani nejde vyjmenovat.

7) Chtěl bys být hlavním hrdinou příběhu své ženy?
BF: A já nejsem?




 

 

Přidat komentář