Vánoční tipy Sardenu

Článek od: Redakce - 17.12.2023

Patříte mezi ty, kdo mají vánoční dárky nakoupené už v červenci a pak dvacátého prosince zmateně běhají po bytě a hledají, kam co zašili? Nebo necháváte věci plynout a pak pro změnu vyděšeně běháte dvacátého prosince po obchodech, protože vám pořád ještě něco chybí. Ať tak či tak, naše nejen knižní tipy snad potěší vaše oko a třeba nakonec (a na poslední předvánoční chvíli) uděláte radost i sami sobě.

 

*Petr Šimčík*

Hory Šílenství jsou takovou vánoční klasikou. Výprava na pól, která najde tajemné město prastarých bytostí a jejich magických služebníků? No to je prakticky jako sledovat Polární expres, že? Jenže Polární expres končící smrtí a šílenstvím. Tahle stará klasika fascinuje generace spisovatelů, malířů a dalších tvůrců k různým reimaginacím či alespoň odkazům. A jedním z nich je i Gó Tanabe s jeho dvoudílnou velkolepou manga adaptací. Vsadím se, že již teď trůní v lovecraftovském krámku v Providence hned po boku Junji Itó a přítom je tahle manga tak jiná. Je hodně civilní, nesnaží se o nějaké prvoplánové děsy, ale poctivě buduje atmosféru. A dokonce ani když se konečně dostanete k rozuzlení, i tak Gó Tanabe sází hlavně na celkový dojem z pochopeného tajemna, tedy na to, na co sázel již Lovecraft. Kresba, i když výborná, se nesnaží o nějakou senzaci, lekačky, temnotu... tenhle příběh to nepotřebuje, je dokonalý sám o sobě. Jestliže máte doma lovecraftovského fanouška a on nemá tuhle dvojdílnou mangu v knihovně, pravděpodobně si o ni napsal Ježíškovi.

Původně jsem chtěl doporučit vánočního Batmana a vlastně i doporučuju, protože ta kresba je nádherná a vánoční superhrdinovky se čtou kvůli atmosféře. Pro batmanofily jasná věc. Každopádně nakonec bych rád doporučil hlavně Octobrianu Ondřeje Kavalíra a Marka Bergera. Tahle superhrdinka se objevuje v české tvorbě už od minulého století spíš v kratších příbězích nebo jako vedlejší postava, protože, řekněme si to upřímně, tahle blondýna je šílená. Octobriana na těhle 260ti stranách neméně, ale to je na ní skvělé. Je to čistý pulp, ve kterém je všechno možné, pravidla jsou velmi volná a Octobriana skrze všechny možné i nemožné události hledá i představuje samu sebe. Koho tedy fascinovala tahle postava i v tom, jak málo toho o ní víme, může to napravit. Pokud má váš blízký na poličce i české dospělé komiksy, nebo hromádku časopisů, co se jmenují Aaargh! a chybí mu Octobriana, nesáhnete vedle.   

Last Train Home je jasná koupě pro hráče PC her, kteří hrají různé žánry. Vašemu osmiletému bráchovi, co jede Fortnite a Roblox, s tím radost neuděláte, tomu kupte kartičku s Robuxy, ale pokud máte doma někoho sofistikovanějšího, kdo sem tam zapaří i strategii, máte zaručený tip na kvalitní zábavu. Last Train Home je příběh československých legionářů a jejich cesty skrz prvoválečné Rusko domů. Samozřejmě, že jde o velmi volné vyprávění, ale tahle věc se skutečně stala a naši legionáři na nějakou dobu ovládali dopravní tepnu mezi Moskvou a Vladivostokem a je smutné, jak málo hráčů, které jsem to viděl hrát, o této historii vůbec nevědělo. Proto rozdávejte a edukujte touhle skvělou kombinací Frostpunku a Commandos.  

 

*Monika Slíva*

Monin kouzlený průvodce obranným pečením je oficiálně knihou pro děti, ale už dlouho jsem se u čtení pro mladé čtenáře tak nebavila, protože mu nechybí naprosto nic. Originální nápad na kouzelnou mytologii, dobře napsané postavy i kouzelné bytosti si vás naprosto získají.Nakonec vám bude vcelku jedno, jestli je to feel good čtení pro dospělé, jak se teď módně říká, nebo pohádka pro děti. Prostě vás to pohladí po duši a co jiného kolem Vámoc člověk potřebuje? No ne?

 

*Tereza Kadečková*

Co bych všem doporučila k Vánocům? Hodně jíst a hlavně nohy nahoru.

Ale dobře, vy chcete tip na dárek.

Knihy od Lucie Lukačovičové, konkrétně Zákon Azylu a Čepel Azylu. Jsou to skvělé fantasy knihy o lovcích monster, kteří cestují po světě a setkávají se s místními duchy, legendami a mýtickými bytostmi, se kterými se musí vypořádat.

Pro nadšence hororu doporučuji Zrnka temnoty od nakladatelství Golden Dog. Jsou to doslova jednohubky, knížečky, které přečtete za hodinu nebo dvě. Ideální do čekárny u doktora nebo na cestu vlakem. Jejich hororové žánry jsou tak rozličné, že si mezi nimi vybere téměř každý. Duchařina? Bizzaro? Splatter? Všechno mají!

A pro hráče PC her, kteří mají rádi absolutní kontrolu nad svou kolonií, rozhodně nedoporučuju Rimworld. Nemá smysl čekat na slevy, tahle záležitost vždy klesne maximálně o pár korun. Ale je to zábava na stovky hodin. Pokud je pro vás tedy zábava vidět, jak vaše krásná a vytuněná kolonie mizí v plamenech, protože se vymkla kontrole.

 

*Madla Pospíšilová Karasová*

Doporučení k Vánocům? Pustit si Smrtonosnou past nebo Kill Billa, ať to trošku vyrovná ten adventní mumraj. Nestresovat se a místo úklidu či šoulání vanilkových rohlíčků se jít radši projít nebo si zahrát dobrou deskovku. Ale pokud potřebujete dárky pro milovníky fantastiky, mám tu pro vás pár skvělých knížek, které vás rozhodně vystřelí z ponožek!

Loňský rok pro mě byl knižním zjevením objev Ludmily Svozilové. Její mystický metaromán šmrncnutý thrillerem a hororem o jednom podivném textu, vražedné Síti, tajuplném leptu a zvláštní dívce, která umí číst cizí myšlenky je úžasný. Velký příběh plný intrik Zemři, Kaine: Svatyně byl letos zakončen a jeho pokračování Zemři, Kaine: Stín čtenáři zodpoví všechny otázky, jež nastolil první díl. Pokračování se odehrává v Kanadě a je plné mystiky a tajemství.

Edici Zrnka temnoty od nakladatelství Golden Dog už doporučuje Tereza Kadečková a já se k ní rozhodně musím připojit. Tyhle útlé knížečky, v nichž se střídají autoři jak zahraniční, tak tuzemští, jsou neuvěřitelně žánrově variabilní a přečtete je za chvilku. Je libo dystopii? Duchařinu? Erotický steampunk? Najdete zde knihy od ostřílených matadorů české i zahraniční fantastické scény a hlavně skvělé novely!

Pokud jste milovníky kratších útvarů, zcela jistě vás nenechají chladnými povídkové antologie. Letos jich vyšla celá řada a jedna lepší než druhá! Je libo moderně pojatou fantasy sbírku Jiný kraj od editorek Terezy Kadečkové a Terezy Matouškové? Nebo vyloženě vánoční Krev, monstra a cukroví od Michaely Merglové a Petra Božovského? Najdete tu příběhy od Ondřeje Neffa, Jana Kotouče, Vilmy Kadlečkové, Štěpána Kopřivy a mnohých dalších... Pokud máte letos, stejně jako já, trošku grinchovskou náladu, pořiďte si Sešívance: Druhý steh od Honzy Vojtíška. Hororové texty od Veroniky Fiedlerové, Johna Eversona, Miroslava Pecha či Marka Hautaly dávají vědět, že vás čeká velmi příjemné mrazení plné děsu a hrůzy.

 

*Jana Kvičerová*

Pokud máte rádi české autory, řeckou mytologii a hrdinskou fantasy, Theomachia od Petra Jaroňka by vám v dopisu pro Ježíška  rozhodně neměla chybět. Skvělé dechberoucí čtení, které v našem malém rybníčku nemá konkurenci...

Dáváte-li  přednost spíše poklidnějšímu čtení, mrkněte na Krámek s fantazií od Tabithy Bird. Magicky hojivá knížka o vyrovnání se se smrtí, což sice zní poněkud depresivně, ovšem opak je pravdou. Navíc ta kočičí obálka se bude pod stromkem doslova vyjímat! A jestli vám Nakládaná cibulka nebude stačit, a stejně jako já propadáte kouzlu knižního prostředí, zkuste Kocoura, který zachraňoval knihy (Sósuke Nacukawa). Odpočinkové, lehce filozofické počtení. Z trochu jiného soudku, ovšem stejného světadílu, je pak Dívka, kterou spolklo moře (Axie Oh), pohádkově-romantické vyprávění, odehrávající se v kulisách asijské mytologie.

Jo, a určitě nezapomeňte na dokonalá díla od TJ Klune! Pod šeptajícími dveřmi a Dům v blankytně modrém moři jsou nejkrásnější queer příběhy šmrncnuté fantastičnem, které se mi kdy dostaly do rukou.

 

*Honza Procházka*

Stručnost nade vše, protože čas všech je před Vánoci drahý... Za těmito tituly si rozhodně stojím!

Knihy:
Zuzana Strachotová – Vypůjčený čas, Michal Sirotek – Zresetuj mě, Jan Kotouč – Hrdinové Českých zemí

Komiks:
Fábio Moon, Gabriel Bá - Každý jeden den, Hill – Košík plný hlav, Williamson + Leomacs – Ranaři

Audioknihy:
Salvarore - Temný elf / Domovina, Terry Pratchett – Těžké melodično, De Vombelle – Vango.

Přidat komentář