Novoroční NEDĚLNÍK

Článek od: Monika Slíva - 08.01.2024

Je tomu přesně týden, co nastal první den dvacátého čtvrtého roku druhého tisíciletí. Párkrát se otočíte a těch sedm dní je v tahu. Co pěkného jste našli pod stromečkem? Kolik knih už jste stihli přečíst? A kolik už jste si jich v novém roce koupili? Ruku na peněženku - nejhorší jsou ta předsevzetí, která mají jepičí život, a dávat si závazky, že si nekoupíte víc než „doplňtesisami“ knih, nedává žádný smysl. To už je jistější vyhnout se knihkupectví velkým obloukem.

Někdo si dává do nového roku předsevzetí, že zhubne, nebo že přestane kouřit a jiný zase, že přečte takové či makové knihy a zúčastní se té či oné knižní výzvy. Mezi námi, každá záminka pro přečtení nového příběhu je dobrá. Nikdy nevíte, z které police vám na hlavu spadne nezapomenutelné vyprávění, nebo třeba první díl neznámé série, do které se po pár stránkách navždy zamilujete.

Já se těším na naši každoroční anketu Kniha roku Sardenu, kde vždycky objevím něco, co bych jinak určitě přehlédla, a protože z různých důvodů moc nestíhám číst novinky, nevadí mi, když se ke skvělým knihám dostanu se zpožděním. Jediný problém pak je, že už je nemůžu v žádném žebříčku ani anketě uplatnit, ale to už je holt úděl těch, co pozdě čtou. Podle čínského horoskopu nás letos čeká rok draka a znáte nějaké jiné bájné zvíře, které by bylo lepším symbolem fantastiky? Snad budou hvězdy i draci čtení příznivě nakloněni.

Ať už dáváte přednost hře s hledáním titulů ke čtení podle předem daných kritérií, necháváte se vést náhlou inspirací, když jdete kolem knihkupectví, regálem s novinkami v knihovně nebo dáte na své sociálně-síťové osvědčené našeptávače, přeju vám šťastnou ruku a hodně času na čtení. Nic jiného nakonec knihomil ke spokojenosti vlastně nepotřebuje.

Tak ať vám to čte a snad vám k tomu aspoň trochu pomůžeme i my sardenští.

Monika Slíva
šéfredaktorka

Přidat komentář