SOBOTNÍ FILMOVÁ SRDCOVKA

Článek od: Jana K. - 13.01.2024

Když jsem projížděla sardenský archiv, abych se podívala, o které filmové srdcovce bych napsala, aniž by ji ještě nikdo nezmínil, zjistila jsem, že mám tak trochu smůlu. Zazněly totiž snad všechny moje oblíbené filmy, na které si momentálně dokážu vzpomenout – od Pána prstenů přes Souboj titánů a Ghibliovky až po Velkou rybu. V posledních letech jsem ale propadla korejské seriálové tvorbě, obzvlášť té, v níž se mísí fantastično s milostnou zápletkou. Ty sice bývají dost často naivní a celkem dost romantizují ženy, muže i lásku jako takovou, přesto se k-dramatům nedá upřít jedno – když vás chytnou, už vás nepustí. Představit bych vám chtěla sérii, která mi otevřela dveře do světa strhujících korejských seriálů: Extra-ordinary You.

Jako mnohé další, i tato šestnáctidílná série z roku 2019 vychází z webtoonu – což je taková webová/digitální podoba mangy, anime apod. s původem v Jižní Koreji – July Found by Chance. Sleduje mladičkou Eun Dan-oh (Kim Hye-Yoon), obyčejnou dívku navštěvující prestižní střední školu. Že není úplně obyčejná, vlastně nikdo a nic kolem není zrovna dvakrát normální, zjistí záhy. Nachází se totiž v komiksu – a k její smůle nikoliv jako hlavní hrdinka, nýbrž vedlejší, ke všemu se srdeční vadou a zasnoubená s Baek Kyungem (Lee Jae-wook), tím největším ignorantem a hrubiánem v celém… no, komiksu.

S postupem času se „probouzí“ i další postavy, které v takzvaném stínu, probíhajícím když se zrovna neodehrává jejich scéna, začnou bojovat se svým osudem. Mezi ně patří i Ha-ru (Rowoon). Tahle zpočátku naprosto bezvýznamná postavička beze jména a tváře se v průběhu dění mění v někoho, kdo nabývá na důležitosti a dokáže spolu s Dan-oh měnit scény – a ne vždy je to jednoduché…

Seriál mě sice na první dobrou nalákal pěknou tvářičkou Rowoona, exotickými rysy Lee Jae-wooka a samozřejmě zajímavou anotací, nakonec mi ale zcela učaroval svou originalitou, hravostí a jemným humorem. Už samotné komiksové pojetí je velmi nápadité – hrdinové, kteří o sobě vědí, se sice ve stínové zóně mohou pohybovat svobodně, jakmile se však začne odehrávat jejich scéna, jsou ze své svobody násilně vytrhnuti a musí říct a odehrát, co jim bylo určeno, aniž by to udělat chtěli. Zároveň s tím slyšíme jejich myšlenky a téměř hmatatelně cítíme jejich zoufalství.

A pak je tu autor. Tajemná entita, která stvořila svět, příběh, jeho směr i konec, předurčila životy postavám, prostě „něcojakobůh“… Jenže! V podstatě tu kvůli tomu všemu působí jako největší padouch na světě. O hrdiny, především pak ty vedlejší, totiž dvakrát nepečuje, což jim na druhou stranu dává možnost s tím něco udělat, protože "on" nemá vedlejší linky příliš dobře a detailně promyšlené... Série si navíc zábavně hraje s myšlenkou autorské recyklace – komiks, v němž se Eun Dan-oh a Ha-ru právě nachází, není první, a vlastně ani poslední, v němž se objevili… Takže autor je tu sice (téměř) všemohoucí, rovněž se však jeví jako někdo, kdo neoplývá dechberoucí nápaditostí. Vedle opakování charakterů i zápletek totiž hází svým komiksovým potomkům pod nohy jedno klišé za druhým. No kdo si myslí, že je, že jo. A ačkoliv nám může jeho jednání připadat jakkoliv kruté, hanebné, trapné či směšné, v jádru vlastně odráží reálný přístup mnohých spisovatelů, komiksových scénáristů a jiných umělců, nejen na poli literárním.

Nebylo by to ovšem správné k-drama, kdyby se tu nemihlo pár (asi tak bambilion) zpomalených záběrů, romantických gest, hora gentlemanství a dívčí roztomilosti. Pokud vám ovšem kapka klišovitosti nevadí, dejte Extra-ordinary You šanci. Děj jako takový je skutečně originální, napínavý i zábavný, možná vám po tvářích steče taky pár slziček... Osobně jsem díky téhle sérii jihokorejské tvorbě doslova propadla, a jak jsem uvedla výš, pořád mě tahle záliba nepustila. Zrovna tuhle pokoukanou už jsem stihla zhlédnout třikrát – a určitě ne naposledy.

Přidat komentář