RECENZE: Nicholas D. Satan, Ďáblovy deníky

Článek od: Petr Simcik - 15.01.2010

Ďáblovy DeníkyTOPlistKniha Ďáblovy deníky byla vyrobena z jen mírně toxických materiálů a maximálně pěti procenty dětské práce. zn. Vytištěno v Číně. Čekali byste snad od autentického ďáblova deníku něco jiného?

Nicholas D. Satan se narodil nějakou dobu před velkým třeskem, chvíli pracoval pod nejvyšším stvořitelem, ale cítil se nedoceněný a přehlížený. Ono je to těžké, přinášet šéfovi nové, neotřelé návrhy, když je vševědoucí. Chvíli to jde vydržet, ale po nějaké době se zkrátka dostanete do situace, kdy balancujete mezi naprosto nudnou a ubíjející kariérou v božské instituci, a možností, založit vlastní, nezávislou konkurenční firmu a udělat se, jak se říká, pro sebe. A přesně to Nicholas D. Satan udělal.

Kniha Ďáblovy deníky je z poloviny soukromým deníčkem Pána temnot, částečně sklerotníkem či diářem čistě firemního charakteru a mimo jiné i historií lidstva jakou vás ji ve škole nenaučí. Myslíte, že to musí být nuda? Není! Pán temnot, Satan, Ďábel, či jak mu chcete říkat, je především taky jenom člověk.

Obsah knížky je rozdělený do pěti částí:

  • Pýcha předchází pád - Prehistorie a Starý zákon: Od roku nula do roku 1 před K. (Katastrofou [nezaměňovat s tou nulou J.K.] )
  • Pryč se starým, sem s novým (Nový zákon, Zjevení a Apokryfy)
  • Staré dobré časy (Doba temna)
  • Krapet vzdělání (Renesance a osvícenství)
  • Vstříc miléniu (Moderní svět)

A v každé z částí, to už můžu říct předem, se budete bavit, protože autor, resp. editor, který mimochodem za možnost vydat ďáblovy deníky upsal svou duši, měl šťastnou ruku a zápisky jsou ďábelsky vtipné.

Týkají se všeho možného: Od vyhnání z ráje, přes potopu světa, Atillu, mor, hippies až k Microsoftu a Obamovi. Vy se díky nim dozvíte, jak to bylo doopravdy a kdo za to může. Nutno konstatovat, že ne vždy a za všechno může peklo, my lidé si většinou vystačíme sami. To nejednou Satana naplní úžasem, ale také zoufalstvím z toho, že ho to, či ono nenapadlo prvního. Když už ho však něco napadne, vezměte jed na to, že má zářez na firemních vidlích téměř jistý. Většinou je však spíše pozorovatelem, který komentuje dění než hybnou silou a strůjcen všeho, od toho je tu koneckonců božská konkurence...

Knize je vytýkáno, že nezmiňuje Satanskou bibli od Antona LaVeye. Podle mě je to škoda, ale ne taková, abych se přes ni nedokázal přenést. Řekněte upřímě, kdo z vás ji četl a věděl by, která bije?

Zpět ke knize samé, tedy její hmotné podstatě, reprezentované deskami, papírem... No, zkrátka je to nádhera. Kniha připomíná starý omšelý výtisk z klášterní knihovny - nádherně ojeté rohy, ošoupané desky s rudým, vytlačeným písmem a pozlacené okraje stránek. To hlavní, ale najdete uvnitř. Je to pastva pro oči - krásné jednoduché ilustrace, vlepené (rozuměj vtištěné) poznámky, částečně ručně psané stránky, ohořelé a očouzené listy a aby toho nebylo málo, do knihy je vlepená jedna kopie smlouvy (navrhl ji sám Nero) s Ďáblem, stačí jen podepsat vlastní krví.

Ďáblovy deníky nejsou žádný Kodex Gigas, jsou poměrně malou knihou (160 stran). Je to však nádherný kousek, který se vám nejen bude líbit a nebudete ho chtít dát z ruky a když, tak na čestné místo v knihovně, kde na něj bude odevšad vidět. Jako bonus k výše popsanému a do nebe vychválenému zpracování pak dostanete obsah, který vás bude bavit a budete se k němu stále vracet, kdykoli se budete chtít pousmát a trochu si dobýt dobrou náladu. Co říci závěrem?

Snad jen, že tato kniha byla testována na lidech, ženách i dětech. Úspěšně.

Ďáblovy deníky
/Devil's Diaries/
Satan, Nicholas D.

Nakladatel: Mladá fronta
Překladatel: Karel Kopička
Obálka: Klára Šimečková
Redakce: Zuzana Kupková, Karolína Srncová, Jana Bromová
Rok vydání: 2009
Počet stran: 160
Rozměr: 120 x 170
Provedení: hardback
Cena: 249 Kč

Petr Šimčík

Přidat komentář