Komiks: Ray Bradbury a Tim Hamilton, Fahrenheit 451

Článek od: Jan Pechanec - 21.04.2010


Ray Bradbury. Tim Hamilton. Nakladatelství Baronet. Copak mají společného, ptáte se. Komiks na motivy jedné z nejznámějších nadčasových knih 20. století. Ray Bradbury napsal v roce 1953 pochmurný román 451 stupňů Fahrenheita, který se dostal do našich knihoven ještě za hlubokého socialismu. Příběh o děsivé vizi blízké budoucnosti, kdy sami občané ztratili zájem o svůj život a svobodnou vůli, aby se stali pouhými nástroji státní mašinérie. Tim Hamilton je výtvarník pracující pro řadu magazínů a novin, včetně NY Times nebo DC Comics. Nakladatelství Baronet se pak po léta věnuje vydávání knih klasiků science fiction, mezi něž lze povídkáře Bradburyho bezesporu řadit také.

Komiksová adaptace kopíruje román vlastně slovo od slova a čtenář znalý předlohy může sledovat osudy požárníka Guye Montaga panel po panelu, stránku po stránce. Výtvarnému rukopisu Tima Hamiltona vévodí černé kontrasty, připomínající například Sin City. V tomto případě však ne úplně, neboť se jedná o komiks kolorovaný. Nečekejte však žádné plynulé přechody, ale ostře ohraničené jednobarevné plochy mdlých pastelových odstínů. Tento styl vás možná na první pohled vizuálně neuspokojí, ale výborně dokresluje ponurou atmosféru vyprávění a umožňuje ladit jednotlivé strany do unifikovaných celků. Čtenář se nemusí obávat uspávající pravidelnosti "sudoku" čtverců, jak tomu je například u Moorových Strážců. Tim Hamilton plně využívá možností kompozice kresby k vybudování bezútěšné nálady příběhu.

Je těžké hodnotit kreslený příběh, pokud jste se seznámili s knižní předlohou, protože můžete dojít k názoru, že se jedná o zbytečnou adaptaci, která nepřináší nic navíc. Nemusí to být pravda. Fahrenheit 451 ukazuje, že Bradbury dokáže jít s dobou a snaží se své nadčasové vize zprostředkovat i nejmladším čtenářům, kteří by asi neztráceli čas s něčím tak zbytečným, jako je čtení. Staromilci po přečtení komiksu rádi vytáhnou knihu, na kterou se budou moci podívat novýma očima.

Grafickým románům se v ČR v poslední době velice daří, čehož si všimla všechna klasická knižní nakladatelství, a snaží se přidat svoji trošku do kresleného mlýna. Nakladatelství Baronet si vybralo citlivě vzhledem ke své dosavadní produkci a zároveň aktuálně přináší první díl Bradburyho projektu, jak se můžete dozvědět na začátku tohoto rozhovoru. Plusem pak je velice kvalitní výprava sešitu (tvrdá vazba komiksu podle mě nesluší) a příznivá cena.

451 stupňů Fahrenheita: Grafický román
/Ray Bradbury's Fahrenheit 451: The Authorized Adaptation/
Bradbury, Ray - Hamilton, Tim

Nakladatel: Baronet
Překladatel: Jarmila Emmerová, Josef Škvorecký
Obálka: Tim Hamilton
Redakce: Jiří Chodil
Rok vydání: 2009
Počet stran: 152
Rozměr: 150 x 230
Provedení: paperback
Cena: 249 Kč

Jan Pechanec

 


Přidat komentář