LITERATURA: Vynálezce Galloway Gallegher už zase pije

Článek od: Redakce - 04.06.2010

Henry Kuttner: Roboti nemají ocas

S Henry Kuttnerem (1915-1958) se český čtenář mohl poprvé setkat už v šedesátých letech minulého století - v roce 1962 v dnes již kultovní Hoffmeisterově antologii Labyrint vyšla povídka Chrudošiví jsou borolové, a aby tomu nebylo málo, tak v roce 1967 v rovněž kultovní Korbařově hororové antologii Tichá hrůza vychází další Kuttnerova špičková povídka z roku 1946 Byl to démon. A v 80. letech se do české kotliny dostává alespoň v jedné povídce Trable s elektrárnou mutantní povedená rodinka Hogbenů. U Henry Kuttnera je však jiná neznámá – není totiž přesně zřejmo, které povídky od počátku 40. let napsal sám a které napsal ve spoluautorství s C. L. Mooreovou, s níž v roce 1940 uzavřel sňatek. Navíc oba používali velké množství pseudonymů, z nichž nejznámější je Lewis Padgett, což byl pseudonym pro společné práce napsané oběma autory. Není nezbytné po jeho skvostech pátrat v antologiích či časopisech, protože český čtenář má k dispozici celkem dvě povídkové sbírky, a to Čarovný svět Henry Kuttnera (Albatros 2001) a Past v čase (Epocha 2008), a mimo to ještě zmiňovaný povídkový cyklus Elak z Atlantidy (Laser-books 2009). Pokud na kteroukoliv z těchto knih padnete, určitě si je přečtěte a nebudete zklamáni. (Jiří Halama - Počátky Zlatého věku 18)

Skvělou zprávou potom je, že nakladatelství Laser-books v dohledné době vydá Kuttnerovu povídkovou sbírku Roboti nemají ocas (Robots Have No Tails) z roku 1952 obsahující komplet příběhů o opilém vynálezci Gallegherovi. Sbírka vyjde jako šestadvacátá kniha z řady Mistrovská díla science fiction. Je příjemné sledovat, jak se tato edice utěšeně zaplňuje. Nakladatelství Laser-books navíc již na počátku roku vypustilo do světa informaci, že:Roboti nemají ocas C. L. Moore
 Robots have  no tails proud Henry Kuttner

Kuttnera jsme u nás měli možnost poznat jako výborného autora kratších prací, my se však zaměřili na jeho početné povídkové cykly a rádi bychom pro vás na každý rok něco pěkného připravili. Tentokrát půjde o klasickou sérii povídek, v níž se věčně opilý vynálezce Galloway Gallegher snaží v nepříliš častých stavech střízlivosti přijít na skutečný účel vlastnoručně vyrobených přístrojů. Ve zkratce jde o humorné příběhy z doby, kdy byla science fiction ještě v plenkách. Spojení humoru, skvělého vypravěčství a dobové naivity je neodolatelné...

Řada Mistrovská díla science fiction nabízí brožovaná vydání v jednotné úpravě, která ve vaší knihovně určitě neudělá ostudu. Výběr Roboti nemají ocas obsahuje pět příběhů věčně alkoholem opojeného vynálezce Galleghera na 256 stranách v překladu Miroslava Valiny. Gallegher Roboti nemají ocas 
Henry Kuttner  have no tailsRozkošného robota na obálce se sklenkou Martini vytvořil Tomasz Jedruszek a samotný nakladatel nastavil velice příjemnou cenu na 229 Kč.

Už samotné originální názvy povídek napovídají, že o zábavu bude postaráno v každé z nich, přičemž mladé čtenáře překvapí, jak mnoho zábavy dokáží nabídnout i po více než šedesáti letech od svého vzniku. (Time Locker — leden 1943; The World Is Mine — červen 1943; The Proud Robot — říjen 1943; Gallegher Plus — listopad 1943; Ex Machina — duben 1948). Potěšující pro čtenáře zajisté bude i zjištění, že se v českém překladu objevila pouze povídka Nadrobot v Ikarii č. 2/1997 (The Proud Robot). Jestliže stále zůstáváte skeptičtí a nepřesvědčí vás ani anotace níže, pak to možná napraví ukázka povídky Svět patří mně, kterou chystáme na Sardenu k vydání.

Anotace:

Setkejte se Gallowayem Gallegherem - geniálním vynálezcem a pijanem. Oprava - geniálním vynálezcem, když je opilý. Ovšem jediným Gallegherovým důvodem, proč vůbec něco vynalézat, jsou peníze. Na nákup alkoholu, pochopitelně. A v okamžiku, kdy je už úplně pod obraz, přebírá otěže podvědomí a vynález je na světě... Většinou.

Není to samozřejmě zrovna spolehlivá pracovní metoda a výsledkem zpravidla nebývá vynález, jenž by se dal předem očekávat. Bohužel, aby se svérázný vědec vůbec dozvěděl, co to sestrojil a jak to vlastně funguje, musí se znovu dostat do nálady a celá věc se mnohdy ještě více komplikuje... K nemalé potěše klientů.

Henry Kuttner je mezi odborníky jedním z nejváženějších klasiků science fiction a zde dokazuje, že byl mistrem i v notně odlehčeném pojetí žánru. Spolu s dobovou patinou jsou jeho humorné kreace jednoduše neodolatelné.

redakce

Přidat komentář