FILM: Toy Story 3 (Příběh hraček 3)

Článek od: Anonym - 23.06.2010

Recenze: Toy Story 3 - Příběh hraček [Toy Story 3] - 90%

Od Toy Story 2 uplynulo přes 10 let. Skorodospělý Andy odjíždí za pár dní na vysokou a jeho hračky se ocitají (omylem) v mateřské školce. Nejdřív se jim tu líbí, ale pak se ukáže, že jde spíše o koncentrák, kterému šéfuje plyšový méďa Mazel (nikoliv Kuky!). Hračky se odsud musí dostat a nějak to vyřešit s Andym a jeho vysokou.

Oukej, tak znovu, už přibližně po desáté: Pixar je nejlepší existující filmové studio. Nikoliv nejlepší existující animační filmové studio, nýbrž nejlepší existující filmové studio tečka. Spolehlivost, s jakou dokáže generovat jeden superkvalitní, opravdu nepejorativně RODINNÝ film za druhým, je neuvěřitelná. Jiným se to podaří občas (Lilo a Stitch, Kung-Fu panda, Jak vycvičit draka), Pixaru vždy.

Není legrace natočit třetí díl série deset let po druhém dílu. Není legrace natočit příběh o chlapci a jeho hračkách, když je tomu chlapci už 18 let. Není legrace přidat tuny dalších postaviček a přesto v tom všem udržet pořádek (doteď si například přesně pamatuji, které hračky byly padouchovými "poskoky"). Není legrace natočit to všechno ve 3D...

Zatímco Slepičí úlet parodoval "útěkové válečné filmy" pomocí slepic a drůbežárny, Toy Story 3 dosahuje podobného efektu prostřednictvím hraček a mateřské školky. Dočkáme se obrovské spousty vtípků, z nichž naprostá většina opravdu je vtipná a mnohé z nich jsou fantasticky originální a naprosto nečekané. Prostředí školky tvůrcům umožňuje, aby se ve filmu nějaká hračka objevila jen epizodně, kvůli vtípku, a přitom to nepůsobilo zbytečným dojmem.

Nenechte se ale mýlit: Humor Toy Story 3 nespočívá v tom, že by film přímo citoval nějaké konkrétní scény třeba z Velkého útěku. Tvůrci pouze používají exaktně stejné filmařské postupy, jako v klasických thrillerech a dobrodružných filmech minulých desetiletí (svícení, kamera, hudba, střih), a jejich aplikací na roztomile vypadající hračky vzniká další vrstva humoru. Skutečnost, že je pro film licencováno mnoho reálných hraček (od Hasbra, Mattela a dalších), rozhodně nezavání product placementem, ale naopak umocňuje humor.

Kromě toho film rozhodně "má srdce", nepůsobí ani trošku vykalkulovaně a dokonce jsem na chvíli skoro uvěřil, že tvůrci hodlají všechny hlavní hrdiny zlikvidovat! Což se pochopitelně nestalo, ale kdyby se to stalo, neváhal bych dát 100%. Doufám, že nikdo z vás není natolik šílený, aby předchozí větu bral jako spoiler...

Devadesát procent za to, že hlavní námět je vlastně hrozně triviální a kdyby nedošlo k jednomu omylu s igelitovým pytlem, celý film mohl mít patnáct minut. Takhle má hodinu a tři čtvrtě a kdyby měl o 10, 15 minut méně, byl bych asi ještě nadšenější.

P.S: Ve filmu se v několika scénách objeví i plyšový Miyazakiho Totoro, ale bohužel nic neřekne (japonsky ani jinak), jenom úplně na konci (při titulcích) předvede svůj megaúsměv.

P.P.S: Krátký předfilm Den a noc je zajímavý tím, že je jeho originální vizuální podoba vymyšlena tak, že je k jeho sledování 3D efekt téměř nezbytný! Film je bez dialogů, jen v něm slyšíme pár vět z rádia. V české verzi je říká Václav Havel a přiznám se, že mi naprosto uniklo, co je těmi větami myšleno (jestli je to nějaký citát), proč je říká Václav Havel a proč na ně hrdinové filmu reagují tak, jak reagují...

P.P.P.S: Jinak je ale český dabing filmu velmi slušný.

P.P.P.P.S: Ve Slovanském domě dávaji jednou denně verzi v angličtine! (bez titulků)

Převzato z filmového blogu Františka Fuky FFFILM.fuxoft.cz. FFFilm, jehož autorem je František Fuka, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.

Přidat komentář