FILM: Čarodějův učeň (The Sorcerer's Apprentice)

Článek od: Anonym - 20.08.2010

Recenze: Čarodějův učeň [The Sorcerer's Apprentice] - 40%

Mladý Dave (Jay Baruchel) netuší, že je mu souzeno, aby se stal velkým čarodějem a ochránil svět před... primárně před zlými čaroději a možná ještě před něčím (podrobnosti se dozvíme v dalších pokračováních). Jeho čarodějným instruktorem je podivín Balthazar Blake (Nicolas Cage), kterému je ve skutečnosti několik set let.

Obávám se, že Jon Turteltaub je jeden z těch režisérů, které nemám rád a na jejich nové filmy se netěším. Bohužel. Přišly mi docela roztomilé jeho starší komedie Kokosy na sněhu a Zatímco jsi spal, ale pak... Fenomén, Kid (s Willisem), Instinkt (s Hopkinsem) a oba díly Lovců pokladů. Na žádný z těch filmů bych se nechtěl dívat znovu, a to ani za peníze.

Obávám se také, že Nicolas Cage je jeden z těch herců, kteří neumějí moc hrát a pokud v nějakém filmu dobře funguje (Kick-Ass, Špatnej polda), je to tím, že se režisérovi podařilo donutit ho k žádanému hereckému výkonu nějakým úskočným manévrem.

No a když se ti to dva potřetí setkali na jednom projektu, dopadlo to přesně tak, jak sem se obával...

Čarodějův učeň je podobný trikovým "skorovelkofilmům" z 80. let, jako bylo třeba Zlaté dítě s Murphym nebo něco podobného s někým jiným... Prostě ty filmy, ve kterých nebylo dost humoru ani akce, jen pár na svou dobu slušných triků, pří kterých jste si občas řekli "tak to jsem teda ve filmu ještě neviděl".

Bohužel (pro Turteltauba), dneska už ve filmu můžete vidět cokoliv, takže přítomnost oživlého ocelového ptáka, draka nebo vypouštění blesků z rukou nemůže být sama o sobě brána jako dostatečný důvod k návštěvě kina, obzvlášť když to všechno vypadá velmi digitálně.

Všichni ve filmu jsou tak nějak utahaní a znudění, včetně zlého kouzelníka Alfreda Moliny (který jako jediný má pár zábavných scén) a Jaye Baruchela (který byl tak legrační v Tropické bouři). Všichni ostatní (včetně dvou pohledných dam) jsou pouze nedůležité křoví.

Mohl bych také strávit značný čas rozebíráním scénáře, který je sice dementní, ale ne tak zábavně dementní jako třeba u Percyho Jacksona, jenom dementní a nezajímavý jakýmkoliv způsobem.

Celý film je samozřejmě pokusem Disneyho vytvořit si franchise a přetáhnout fanoušky Harryho Pottera, kteří budou od příštího roku nenasyceni. Good luck with that...

P.S: To, že je celý film oficiálně prezentován jako jakási zvrácená re-imaginace této desetiminutové animované klasiky (včetně chodících košťat a té hudby!), to je jen další testament doby vymknuté z kloubů, která šílí. A toho, že v Hollywoodu už fakt nevědí co by...

Převzato z filmového blogu Františka Fuky FFFILM.fuxoft.cz. FFFilm, jehož autorem je František Fuka, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.

František Fuka

Přidat komentář