LITERATURA: IKARIE 9/2010

Článek od: Alča - 11.09.2010

Vlado Ríša se tentokrát v úvodníku vyznává ze své náklonnosti ke křtinám, těm knižním zejména. Rituál, kdy se autor loučí se svým dílem a pouští jej do tvrdého a nelítostného světa, je velmi důležitý pro oba hlavní aktéry i pro ostatní přátele a zúčastněné. Mezi velkým množstvím povídek naleznete i práci Nancy Kress oceněnou Nebulou 2007.

  • Šéfredaktor: Vlado Ríša
  • Vydavatel: Mladá fronta a.s.
  • Titulní strana: Tim White

Rozlet a SF Kavárna

  • Křtiny - Vlado Ríša se tentokrát vyznává ze své náklonnosti ke křtinám, těm knižním zejména. Rituál, kdy se autor loučí se svým dílem a pouští jej do tvrdého a nelítostného světa, je velmi důležitý pro oba hlavní aktéry i pro ostatní přátele a zúčastněné.
  • Coniáš - Coniáš se odehraje v sobotu 18. 9. 2010 v Ústřední knihovně MPK v Praze a jeho letošní ročník se nese ve znamení DRAKA.
  • Festival fantazie s křtiny - Kromě jiných významných událostí se na Festivalu fantazie také křtilo, a to hned dvakrát: Kotletovo Bratrstvo krve a sbírka povídek českých autorů (z nichž byla většina i osobně přítomna) Zabij/zachraň svého mimozemšťana.
  • I Darion křtil - Další vydařené křtiny se týkaly nové knihy M. D. kočího Daemonica.

Světová SF

Malte S. Sembten: SCHŮZKA NASLEPO

Valeska Sweetová je nejlepší agentkou ze všech sukubů. Sukubové jsou geneticky vyšlechtěné dívky, které mají za úkol v různých historických dobách minulosti oslňovat vybrané významné muže, a jejich sperma transportovat do současnosti k použití. Valeska je opravdu nejlepší, proto dostává speciální úkol – tentokrát jde o Jacka Rozparovače…

Autor se orientuje převážně na hororovou fantastiku a nejinak je tomu v této povídce, oceněné roku 1998 Cenou Kurda Lasswitze. Peníze jsou mocný nástroj a díky nim je možné provádět věci, které by se dělat neměly. Navíc cestování do minulosti není bez rizika.…

Jack Skillingstead: ROZPTÝLENÍ

Daniel Frye je rozptýlený. Po své smrti odešel z firmy, zabezpečil svou ženu a založil detektivní agenturu, ve které se mu daří. Jen ta poslední tajemná zákaznice je nějaká divná…

V daleké budoucnosti bude možný i život po smrti. Je však důležité, jaký bude – nejen pro zemřelého, ale i pro jeho okolí a hlavně ty nejbližší, protože mezilidské vztahy a city bude třeba řešit i přes propast virtuální reality.

Nancy Kress: FONTÁNA STÁŘÍ (Cena NEBULA 2007)

Max Feder je velmi starý muž. Je však také velmi bohatý a tráví své poslední dny v domově seniorů Stříbrná hvězda v Brooklynském dómu. Má syna a vnoučata, ke kterým si nedokáže najít bližší vztah, několik starých věrných přátel a především vzpomínky na dávnou lásku, protože dívka, která jej kdysi okouzlila, nebyla jen tak obyčejná…

V daleké budoucnosti bude svět plný zázraků vědy a techniky, přesto však zůstane hlavním smyslem života práce, láska a vztahy s ostatními lidmi. Mnohovrstevnatý příběh úspěšné americké autorky se zabývá i takovými záležitostmi, jako je rasismus, etika a morálka. Významným přínosem je také autorčino vynikající vypravěčské nadání.

Česká SF

Lenka Sigmundová: MANŽEL Z PODZEMÍ (literární soutěž IKAROS 2009 – finále)

Mladá žena se výhodně provdala. Nepracuje, jen se stará o dům a nesmírně miluje svého manžela. Ten pracuje spolu s bratrem v podzemí jejich domu na archeologických vykopávkách a žena tam má vstup zakázán. Jednou však najde pootevřené dveře a neodolá...

Příběh o síle citu, o strachu, ale i tom, jak přizpůsobivý dokáže člověk být.

Jiří Mazurek: SOUMRAK NA PLANETĚ POSLEDNÍHO SOUDU

Vězeň Toman skončil na planetě Ossiraku 18 tak, jako mnozí před ním. Na bývalé těžařské kolonii se rozjíždí hra, která dává jednomu z účastníků šanci na přežití a svobodu. Brzy ale všichni zúčastnění pochopí, že mnohamilionová sledovanost tohoto pořadu v přímém přenosu není zárukou rovných podmínek a čestného jednání.

Dobrodružný a napínavý příběh o boji za přežití přináší uspokojení milovníkům žánru a třešničkou na dortu je nečekaný závěr, který odhalí další rovinu příběhu.

Dana Rusková: VĚZEMNÍ (Literární soutěž IKAROS 2009 – 5. místo)

Zneuznaný a nedoceněný vědec Mert je potrestán pobytem na planetě, kde se vše vrací do daleké historie a v takovém království je možné nadít se ledasčeho…

Velmi podařená a pěkná povídka na téma, které už zdaleka není originální, ale zajímavým a napínavým vyprávěním hodně získá.

Šimon Peták: VENUŠE (Literární soutěž IKAROS 5. místo)

Poutavá cyberpunková povídka o tom, jak těžký může být osud umělce v budoucnu.

 Ivan Mls: VELMI VÝHODNÝ INVESTICE (literární soutěž IKAROS – finále)

Velmi pěkná humorná povídka o tom, jak velmi výhodná investice dokáže pokazit náladu a vyprázdit peněženku.

Publicistika

Fandománie

Představujeme

  • Anketa AERONAUTILUS  má i letos své vítěze – ti byli vyhlášeni v rámci Večera fantazie 10. 7. 2010 na Festivalu fantazie v Chotěboři.
  • Historie ankety je bohatá, podílejí se na ní hlavně organizátoři – klub Trientalis, SFK Avalon a SFK Jeffa Spendera.
  • Slet autorů fantastiky proběhl v rámci Festivalu fantastiky jako součást Avalconu 7.-8. 7.2010 a na jeho první ročník dorazilo 28 autorů.

Soutěže

  • Výsledky Aeronautilus

Pozvánky

  • CZECHTREK 5 – 4. 9. 2010 Kulturní centrum Novodvorská, Praha
  • COMIKS SALÓN A ISTROCON – 17.-19. 9. 2010 Bratislava, Istropolis
  • FESTIVAL FANTAZIE SPECIÁL – 27.-31. 10. 2010 Chotěboř

Boris Hokr: Proměny domácí fantastiky: díl šestý – akční a military fantastika

Český národ je dle jednoho z národních mýtů vyhlášen svou mírumilovností, mírností a poddajností. Jak je tomu ve skutečnosti, to se dozvíme v první části „Jak to vidí mudrcové…“ od Leoše Kyši, Michaela Střelce Pešťáka a Jiřího Pavlovského. V části druhé „Jak to vidí praktikové?“ se o své názory podělí autoři Martin D. Antonín, Štěpán Kopřiva a Martin Moudrý.

Pavel Žďárek: Jediný pravý zabiják z Elm Street

Mnoho mladých milovníků hororu objeví letošního roku zajímavého chlapíka jménem Freddy Krueger a to díky remaku Noční můra v Elm Street. Pojďme se podívat podrobněji na to, jak výtečný Wes Craven přišel roku 1984 na nápad natočit film o zabijákovi ze snů a k tomu si vybral výtečného představitele hlavní role Roberta Englunda. Díky obrovské popularitě vznikla další pokračování, včetně televizního seriálu. Poslední částí byl devátý díl z roku 1993, pak následoval už jen „crossover“ Freddy vs. Jason.

V letošní předělávce stvárnil hlavní roli Jackie Earle Haley a je jen na divácích, který z hlavních představitelů hororového zabijáka si získá jejich srdce.

Lukáš Vaníček: ZOMBIE MOVIE

Studenti Střední školy aplikované kybernetiky v Hradci Králové George Pinkava, Ondřej Javora a Martin Kaňůrek pojali svěřený úkol, natočit film jako ročníkovou práci, opravdu zodpovědně. Nelitovali času a úsilí, až se jim podařilo natočit hororový pětačtyřicetiminutový snímek Zombie movie. Inspirovali se veskrze béčkovými filmy, ale výsledný produkt je kupodivu velmi pěkná a podařená podívaná. Na technické kvalitě je bohužel znát velmi napjatý rozpočet, ale námět, scénář i ostatní složky filmu tento hendikep bohatě vynahrazují. Velkou pochvalu si zaslouží představitelé vedlejších rolí, kteří jsou přesvědčiví a výborní. Největší slabinou filmu tak zůstává paradoxně představitel hlavní role Martin Huňař a jeho o něco lepší kolegyně Aneta Sládková. Navzdory tomu je snímek plně srovnatelný s tím, co k nám putuje ze Západu a v lecčems importovaná díla vysoce převyšuje.

Jaroslav Petr: FANTASTICKÁ VĚDA

  • Plíce narostlé v laboratoři už nejsou jen toužebným přáním. Tým amerických vědců našel bílkovinnou síť, na kterou se samy správně umisťují dodané stavební buňky a orgán je vysoce funkční. Překvapivě dobré výsledky byly dosaženy při práci s potkany.
  • Viry místo otisku prstů dokážou odlišit jednoho člověka od druhého. Každý z nás má ve střevě unikátní kolekci virů a bakterií, které ovlivňují sklony k obezitě nebo rozvoj alergických reakcí.
  • Mravenec na suchý zip žije v Jižní Americe. Na nohou má ostré háčky, kterými se zaboří do měkké vrstvy na okraji listu, čímž vznikne velmi pevné spojení, a pak už nezbývá, než čekat na kořist, do které se je možné zakousnout.
  • Rosetta navštívila Lutetii a v bezprostřední blízkosti se této malé sondě podařilo nashromáždit o skalnatém asteroidu velké množství důležitých informací.

Filmfaroniáda

Filmová soutěž: Neobyčejná dobrodružství Adéle Blanc-Sec

Legendárnímu Lucovi Bessonovi se splnil sen: uvedl na plátno postavy klasického komiksu Jacquese Tardiho z počátku 20. století. Šaramantní reportérka Adéle se roku 1912 plaví na tajuplnou výpravu do Egypta, ale brzy se bude muset vrátit do Paříže, aby zachránila Francii před dinosaurem, který se vylíhl z milionů let starého vejce. Film uvidíme v kinech od 16. září.

Pro čtenáře, kteří správně odpoví na 3 otázky, jsou v redakci připraveny hodnotné ceny.

Filmové premiéry

  • Neil Jordan: Ondine – 2. 9. 10 (Pavel Žďárek ***)
  • Tomáš Houška: Blood Age – 9. 9. 10 (Pavel Žďárek ***)
  • Luc Besson: Neobyčejná dobrodružství Adély Blanc-Sec – 16.9.10 (Pavel Žďárek ***)
  • Paul W. S. Anderson: Resident Evil: Afterlife – 23. 9. 10 (Pavel Žďárek ****)

Kino

  • Christopher Nolan: Počátek (Jiří Pavlovský ****1/2)
  • Jaco Van Dormael: Pan Nikdo (Aleš Smutný ****1/2)
  • M. Night Shyamalan: Poslední vládce větru (Pavel Žďárek ****)
  • Nimród Antal: Predátoři (Jiří Pavlovský ***1/2)
  • David Slade: Twilight sága: Zatmění (Jiří Pavlovský *1/2)

DVD

  • William Malone: Parasomnie (Pavel Žďárek ***)

Vivisektor

Kniha pod lupou: Brasyl

Tentokrát se Aleš Smutný podívá pod drobnohledem na knihu Iana McDonalda Brasyl a je podle jeho slov věru nač se těšit.

Nejprodávanější knihy měsíce jsou: Čas žít, čas zabíjet, Kámen a krev a Avilion.

Čtenáři čtenářům doporučují Celebrity, Století páry a Drooda, naopak varují před Kronosem, Šifrou samotného Boha a Cenou krve.

TIP IKARIE nabízí jako obvykle hodnocení knih, které určitě stojí za přečtení!

  • Miroslav Žamboch: Čas žít, čas zabíjet (David Potůček ****, Vlado Ríša ***1/2)
  • Stuart McHardy:  Hamlet a královna Piktů (Františka Vrbenská ***1/2)
  • Henry Kuttner: Roboti nemají ocas (Milan Pohl ***, Vlado Ríša ****)
  • Mark Alpert: Konečná teorie (Milan Štajer ***)
  • Jan Galeta: Lvi Lucemburští (Ondřej Tomášek ***)
  • Harry Mulisch: Objevení nebe (Jan A. Novák ****)
  • Graham Sharp Paul: Bitva na Pekelných měsících (Pavel Vinický *, Vlado Ríša ***)
  • John C. Wright: Poslední strážce věčnosti (Boris Hokr ****)
  • Richard Laymon: Putovní upíří show (Gabriela Šlapáková ***1/2, Vlado Ríša ***)
  • Martin D. Antonín: Daemonica – Hovězí v žaludku 1: Pekelný nářez (Martin Čermák ***1/2, Vlado Ríša ***1/2)
  • Joe Hill: Rohy (David Hlušička ****)
  • Ondřej Netík: Kejklíři léta (Martin Stručovský ***)
  • Ivo Fencl: Královská zábava (Vlado Ríša)

Komiks:

A následuje už jen výčet nových knih, komiksů a doplňků.

Přidat komentář