FILM: Resident Evil: Afterlife 3D

Článek od: Anonym - 13.09.2010

Čtvrtý díl filmové série, inspirované videoherní sérií. Znovu Milla Jovovichová, znovu zombies. Co víc chcete vědět?

Čtvrtý díl je ve 3D. A zatímco v jiných filmech 3D technologii akceptuji, pokud je střídmě a citlivě použitá, v tomto filmu je díky bohu třetí rozměr naprosto brutálně "in your face" a extrémně agresivní. Píšu "díky bohu", protože díky tomu film není nudný. Značná část filmu je natočena ve "virtuálním studiu", podobně jako Svět zítřka nebo 300: Bitva u Thermopyl, a pozadí proto velmi často vypadá nepřirozeně, jako něco z videohry. To je opět dobře, protože to aspoň film činí vizuálně zajímavým.

Při akčních scénách provádějí hrdinové absurdní, fyzikálním zákonům odporující prostocviky, inspirované zjevně Matrixem - extrémní zpomalování času a uhýbání kulkám je na denním pořádku. Tohle všechno by bylo fajn ačtvrtý Resident Evil by mohl být relativně zábavnou, byť naprosto nesmyslnou blbůstkou (Paul W.S. Anderson je výrazně horší režisér než bratři Wachowští a to i pokud srovnáváme pouze jejich akční scény).

Bohužel, po úvodní akční scéně (bez zombies) následuje skoro hodina, kdy se téměř nic akčního neděje, a teprve pak zase dojde k nějaké akci (kdy zombies jsou překvapivě jen cosi nedůležitého, co se občas na chvíli objeví, aby to někoho sežralo).

Vzhledem k tomu, že naprosto všechno, co není akce, je nudné / trapné / nechtěně k smíchu, představuje neakční hodina uprostřed filmu naprosto zásadní problém, který je těžké přetrpět. Kromě toho vám snad z předchozích odstavců došlo, že v celém filmu není ani sekunda ničeho strašidelného, napínavého nebo dobře zahraného.

Proto je čtvrtý Resident Evil nejhorším dílem série. A to říkám jako člověk, který měl k předchozím třem dílům pravděpodobně kladnější vztah, než by se objektivně slušelo.

Je smutné, že pokud se budete dívat (zdarma a legálně) na toto, budete mít mnohem kvalitnější "Resident Evil" zážitek. Sice bez 3D a v trochu nižším rozlišení, ale s mnohem lepším scénářem, atmosférou i hereckými výkony. A se zombies (i když to vlastně nejsou zombies, ale to nebudeme teď rozebírat).

Převzato z filmového blogu Františka Fuky FFFILM.fuxoft.cz. FFFilm, jehož autorem je František Fuka, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.

Přidat komentář