RECENZE: Christie Golden, Arthas: Zrod krále lichů

Článek od: Petr Vařák - 15.09.2010

Král lichů – esence zla, temnoty a smrti. Pán nemrtvé pohromy, stvůra zodpovědná za utrpení tisíců lidí, elfů a dalších bytostí. Ale nebylo tomu tak vždy. Ještě než se Král lichů stal tím, čím se stal, býval Arthasem Menethilem, následníkem lordaeronského trůnu a paladinem řádu Stříbrné ruky…

Arthas žije coby princ a budoucí král spokojený život. Lidé ho zbožňují, nedávno se stal paladinem a k tomu miluje Jainu Proudmoore, dceru vládce Kul Tirasu a učednici arcimága Antonidase. A ta jeho lásku opětuje… Klid a mír však vezmou za své, když se na východě země začne rozšiřovat údajný mor. Arthas a Jaina jsou vysláni na průzkumnou misi, která se však změní v boj o život. Není to totiž mor, co kosí místní obyvatele, ale podivná nákaza, měnící vše živé v nemrtvé bojovníky, sloužící Králi lichů. Arthas, spalován touhou po pomstě, postupně odhaluje střípky obrovského plánu temných mocností…

Arthas: Zrod krále lichů je již třetím příspěvkem americké spisovatelky Christie Golden do knižní série Warcraft na motivy legendární série PC her. Po předchozích dvou počinech Vládce klanů a Zrod hordy věnující se historii orků se Christie Golden rozhodla sepsat příběh z Warcraftu snad nejznámější. Příběh Arthase, obyčejného smrtelníka, který nejprve proti Králi lichů bojoval, poté mu sloužil a nakonec se jím stal.

Zrod krále lichů je celkově devátou knihu ze světa Warcraftu a je to na něm poznat. Nápady na zápletky už zřejmě docházejí, proto byla Christie Golden nucena vzít zavděk herním příběhem Warcraftu III, právě v něm se totiž hráči s Arthasem poprvé seznámili. Většina čtenářů již tedy příběh zná, je tedy jasné, že nás autorka nemůže u knihy držet napětím, jak to nakonec všechno dopadne. Ne, podstatná je u Zrodu krále lichů forma a ta bohužel dosti pokulhává…

V první třetině sledujeme Arthasovo dospívání, autorka věnuje pozornost především prokreslování vztahu mezí ním a Jainou. Ačkoliv se jí to docela daří, absenci pořádné zápletky je cítit až příliš. A když už se děj rozběhne, Christie Golden ho žene kupředu závratnou rychlostí a nedává čtenáři ani postavám možnost vydechnout. Arthas se doslova „zblázní“ před očima čtenářů, místo aby autorka pořádně popsala jeho duševní proměnu.

Dalším problémem knihy je až křečovitá snaha autorky držet se herního příběhu, jenž je však v zájmu hratelnosti uzpůsoben potřebám hry. Zatímco ve hře se ani nepozastavíte nad tím, že v ledové pustině, kde kromě ledových trollů a vlků nenajdete jediného živáčka, najednou narazíte na žoldáky, v knize to minimálně bije do očí a prosí o nějaké logické vysvětlení, se kterým ale Christie Golden nepřijde. O snaze ani trochu nevybočit ze stanovené linie svědčí taky fakt, na kolik povědomých scén známých z herních in-game animací v knize narazíte. Zvláště části, kdy někdo dává Arthasovi něco za úkol, jsou jako vystřižené ze hry, tudíž v knize působí nepřirozeně. Dokonce i některé dialogy jsou do slova a do písmene převzaté, hráči taky narazí na známe hlášky (což, pravda, spíše potěší…).

Je ale nesmyslné vinit ze všeho Christie Golden. Chybu udělal už Blizzard, když autorce zadal maximální rozsah. Arthasův příběh, potažmo pak příběh celého Warcraftu III, je neuvěřitelně bohatý, rozvětvený a kvalitně ho zpracovat na rozsahu tří stovek stran snad ani nejde. Hodně důležitých událostí je zmíněno pár větami, téměř všechny velké bitvy jsou sfouknuty na pár stranách. A co je epická fantasy bez epických bitev?

Vlastně se nemohu ubránit pocitu, že by bylo mnohem lepší knižně zpracovat celý příběh Warcraftu III, nikoliv jen jeho část. A nejlépe rovnou na prostoru trilogie. Takhle kniha působí podivně zkratkovitě, jako kdyby Tolkien sledoval pouze dění kolem Aragorna a o dobrudružstvích Smíška s Pipinem nebo cestě Froda a Sama nás zpravoval pouze jakoby mimochodem mezi řečí.

Jan Netolička přeložil knihu svým klasickým způsobem, kdy některé pojmy a jména, které by šly přeložil do češtiny, nechává v angličtině. Což je samozřejmě v pořádku, protože čtenáři se budou rekrutovat především z řad hráčů, kteří veškerá jména či názvy znají v originále. Takříkajíc „epic fail“ je však přechylování ženských jmen. Z Jainy Proudmoorové nebo Sylvanas Windrunnerové bolí oči.

Arthas: Zrod krále lichů je dokonalou ukázkou toho, jak lze skvělý příběh (mnohými herními recenzenty označovaný bezmála za geniální) shodit o pár tříd níž špatným zpracováním. Po výtečném Zrodu hordy velké zklamání. Arthas: Zrod Krále lichů je asi opravdu dobrý jen pro hráče, čtenáři bažící po kvalitní epické fantasy by měli sáhnout po nějakém jiném kousku, ostatně v portfoliu samotného Fantom printu jich je víc než dost…

Hodnocení: 40 %.

World of Warcraft - Arthas: Zrod krále lichů (ukázka)
Christie Golden

Nakladatel: Fantom Print
Překladatel: Jan Netolička
Odpovědná redakce: Libor Marchlík
Jazyková redakce: Jiří Popiolek
Obálka: Glenn Rane
Rok vydání: 2010
Počet stran: 352
Rozměry: 110 x 168 mm
Vazba: Paperback
Cena: 249 Kč

Přidat komentář