RECENZE: Tanya Huffová, Spojení krve (Krevní pouta 4)

Článek od: Martin Stručovský - 16.09.2010

Čtvrtý a nejosobnější případ  

Pokud patříte mezi oddané čtenáře tohoto sympatického upírsko-detektivního knižního seriálu, pak si jistě pamatujete na hrdinčinu matku, která své dceři v každém díle telefonovala. Jenže ta je nyní mrtvá a Vicky Nelsonová vyráží na její pohřeb. Při něm vyjde najevo, že tělo zmizelo z rakve. Což samozřejmě nemůže hrdinka nechat jen tak a při pátrání narazí na řadu podivných okolností. Naštěstí nejsou její přátelé upír Henry Fitzroy a inspektor Mike Celluci daleko.

Přidáme hrst Frankensteina a řádně povaříme

U spisovatelky jako je Tanya Huffová můžeme obdivovat jistotu toho, že neustrne a vždycky přijde s nějakým novým motivem. Po démonovi z prvního dílu, vlkodlacích z druhého a mumii velekněze z třetího nyní přichází s legendární bytostí doktora Frankensteina. Malá skupina vědců se totiž rozhodne trhnout pořádný balík peněz a hlavně Nobelovu cenu, k čemuž jim má dopomoci právě výroba umělého člověka. Je to sice originální prvek, ale na druhou stranu do děje přináší i nutné zlo. To se projeví na absenci pořádného záporáka. Autorka mě minule nadmíru potěšila, když postavila proti hrdinům záporáka se vším všudy a natěšila mě na pokračování. Jenže bohužel armáda vědců v bílých oblečcích to nevytrhne a nezachrání.

Když se dostaneme k vyprávění příběhu, i to je tentokrát pomalejší a rozvleklejší – hlavně prvních sto stránek, kdy se řeší hlavně vztahové peripetie představitelů hlavních rolí, během nichž se Vicky rozhoduje, se kterým z mužů má žít. Naštěstí se kniha v druhé polovině rozjede a vychutnáte si tak další nerušenou jízdu, na jejímž konci vás čeká… ale to nebudu prozrazovat. Na to si každý bude muset přijít sám.

Závěr

Oproti předchozím dílům je Spojení krve trochu slabší, avšak stále čtivou knihou, která určitě uspokojí všechny fanoušky upíráren, ale hlavně i cyklu Krevní pouta. Pořád se totiž jedná o jednu z nejlepších žánrových sérií na našem trhu. A osobně jsem zvědavý, jak budou osudy hrdinů pokračovat.    

Spojení krve /Blood Pact/
Huffová, Tanya

Vydal: Brokilon
Přeložil: Pavel Musiol
Redakce: Robert Pilch, Jiří Popiolek
Rok vydání: 2010
Počet stran: 336
Rozměr: 115 x 180
Provedení: paperback
Cena: 248 Kč

Přidat komentář