RECENZE: Jan Č. Galeta a Zbyněk K. Holub, Cesty snů (Asterion)

Článek od: Slayer - 28.09.2010

V útulné chaloupce kdesi za sedmero horami a řekami seděla v houpacím křesle stařenka. S obrovským úsilím překonávala bolest vycházející ze svraštělých prstů, aby mohla doplést fialovou šálu pro své zlatíčko. Vnučka již dávno ležela zachumlaná v posteli a tiše naslouchala praskání z krbu.

„Babi, vyprávěj mi pohádku, ale ne ledajakou," řekla holčka. Stařenka v křesle složila jehlice s bavlnou na stolek. „Inu…“ Začala.

Prostý mladý muž Anaret dostane od mocného mága Alwarina za úkol, aby za doprovodu silného přítele Brubse podnikl nebezpečnou cestu do Zahrady snů. Cestou potkají všemožné magické bytosti a zažijí spoustu životu nebezpečných situací, aby na jejím konci zažili neuvěřitelný šok. Z prostého Anareta se časem stává mocný válečník, jenž podlehne kouzlu krásné Čakoro z rodu Hevrenců. Temnota pomalu pohlcuje celou zemi Asterion a její temný pán, drakočlověk Drik, pomalu dostává vše, co si zamane.

Asterion je země plná nevídaných možností. Ať se hnete kamkoliv, můžete očekávat (v tom lepším případě)  dobrodružství, nebo smrtelné nebezpečí. Hvozdy, pláně či snad pouště, to všechno obývají fantastičtí tvorové, o kterých jste se mohli dočíst i v jiných, lepších románech. Takže v tomto směru žádnou inovaci neočekávejte.

Kdo má rád fantasy ve stylu barbara Conana může být mile překvapen. I když drsnému válečníkovi nesahá ani po kotníky, v lecčem se mu snaží přiblížit. V závěru dostáváte do rukou zvláštní mix s nádechem drsné beznadějné atmosféry šmrncnuté Pánem prstenů.

Cesty stínů v žádném případě nejsou pohádkou pro malé děti a už vůbec ne vyprávěním vhodným k uklidnění nervů před spaním. Není zde nouze o sprostá slova, sexuální narážky, useknuté hlavy či potoky krve. Jedná se o temnou fantasy, která může směle konkurovat knihám zahraničních sousedů. Ač se mu to v mnoha ohledech daří, v jiných selhává. Hlavním kamenem úrazu je, dle mého, samotný styl psaní vážených autorů. Chápu úsilí, s kterým vkládali na každou stránku napětí a spád, ale není všechno zlato, co se třpytí. Naprosto osekané pocity postav a absence detailů dělají z epické fantasy chladný příběh bez duše.

Čtenáři, kteří si knihy z cyklu a světa Asterionu oblíbili, se oprávněně mohou cítit ochuzeni o plnohodnotný zážitek, který snad bude vykompenzován v další knize.

Asterion: Cesty snů

Galeta, Jan. Č - Holub, Zbyněk K.

Vydal: Zoner Press
Redakce: Pavel Kristián, Zbyněk K. Holub
Rok vydání: 2010
Počet stran: 368
Rozměr:105 x 165
Provedení: paperback
Cena: 239 Kč

Přidat komentář