FILM: Piraňa 3D (Piranha)

Článek od: Anonym - 06.10.2010

Recenze: Piraňa 3D [Piranha] - 60%

U jezera a na něm se koná velká letní studentská párty. Shodou okolnosti se v tutéž chvíli otevře průrva pod jezerem a tou se do něj (z ještě většího podzemního jezera) dostanou prehistorické brutálně žravé piraně (pirani? piraňy??)...

Z tohoto polo-remaku mám velmi smíšené pocity. Nejdřív to horší:

Větší polovina filmu je naprosto o ničem, není ani vtipná, ani napínavá, a nějací lidé (byť pohlední) si spolu o něčem povídají. Bohužel se obávám (na základě původních ukázek), že to povídání je v originální verzi zábavné tím, jakou dikcí probíhá, ale film je dabovaný a dabing patří k těm horším. Koho napadlo, aby drsná policistka v mládeži nepřístupném filmu říkala teenagerovi "močit"? Koho napadlo, že při ohryzávání svého těla bude oběť unaveně deklamovat "Ou né, ach můj bože!"?? Koho napadlo, že se Ving Rhames nebo Christopher Lloyd v nejmaniakálnějším módu DAJÍ NADABOVAT???

Kromě toho je film ve 3D a z valné části to vypadá, že 3D je doděláno v post-produkci, tudíž dochází k "typickým" M.C. Escherovským jevům jako že něčí volně visící vlasy vypadají jako by se nacházely několik metrů za ním a vodní hladina se směrem k obzoru zvedá. Pokud bylo záměrem evokovat špatné 3D ve starých laciných hororech, tak to není dostatečně vtipný záměr na to, aby mě kvůli němu musela bolet hlava.

No a teď to lepší: Menší polovina filmu (asi 30-40 minut) je skvěle brutální exploitativní zábava, za kterou by se nemuseli stydět Peter Jackson nebo Sam Raimi v době, kdy byli ještě mladí a neklidní.

Nahé kozy, full frontal, zpomalené zvracení do kamery, chybějící části těl, rozpadávání těl na menší části, hektolitry krve, superdementní hlášky... To všechno velmi detailně a skoro pyšně. Samotné piraně vypadají a chovají se velmi cool a rád bych jednu měl pověšenou na zdi jako trofej.

Je evidentní, že nebylo dost peněz na podobně masakroidní zpracování celého filmu (protože finále je skutečně masivní a bylo jistě dost drahé), většina první poloviny filmu je (aspoň v dabované verzi) strašlivá nuda.

Přesto kvůli tomu finále má cenu film vidět. Přinejmenším od Stáhni mě do pekla nic podobného v našich kinech nebylo.

P.S: Ve filmu hrají Christopher Lloyd a Elizabeth Shueová...

...kteří se už před mnoha lety potkali v jiném slavném filmu (resp. ve dvou):

 

P.P.S: Opravdu ve DVOU a ne ve třech, protože v prvním Návratu do budoucnosti hrála Jennifer jiná herečka!

Převzato z filmového blogu Františka Fuky FFFILM.fuxoft.cz. FFFilm, jehož autorem je František Fuka, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.

Přidat komentář