RECENZE: Simpsonovi: Zuby jektající děsiál

Článek od: Lament - 01.11.2010

Zuby jektající děsiál patří do řady speciálních čarodějnických dílů, které jsou jako komiks či jako seriálový díl „vydávány“ k příležitosti Halloweenu. Jako takové se drží psychologie a zázemí postav méně než díly běžné, za to poskytují ještě větší porci odkazů na klasické umění a popkulturu.

Tento komiks si vzal mimo jiné na paškál například Kafkovu Proměnu, Carrie Stephena Kinga, ale v menší míře i X-men nebo tvorbu Raye Bradburyho.

Obrovské plus booku spočívá také v tom, že se na oči neútočí sterilním kopírováním podoby seriálu (což není u komiksové řady Simpsonů vždy zvykem), ale jednotlivým kreslířům byla dána do jisté míry volná ruka. Ne, že by toho některý z nich zneužil k divoce nestravitelným experimentům, nicméně určitý rozptyl ve vyjádření postav je osvěžující.

Ilustrovaný muž je příjemným rozjezdem se zábavným nápadem a odkazem na Ilustrovanou ženu Raye Bradburyho. Čtenáře naladí na další příběhy a to je dobře, protože hned ten další, Metamorsimpsóza, patří k vrcholům: "Když se Homer Simpson ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi nestvůrný hmyz."

Skrz naskrz Lízino dobrodružství se jmenuje Našel si mě Smr-t-ček. Aniž by si toho někdo z dospělých všiml, zabrání naše šikovná holčička invazi nepřátelských vetřelců. Jde o poctu jednoduchým hororovým scifíčkům zlatého věku.

Nejpozoruhodnějším příběhem po výtvarné stránce je Apu na Rigelu 7 s kresbou Douglase TenNapela. Jeho vyjádření se blíží jednoduchému barevnému dřevorytu, aniž by byla narušena kontinuita vizáže postav. Prostý sci-fi B příběh s příměsí humoru povyšuje kresba vskutku na umělecké dílo.

Mladý Frinkenstein sice na čtenáře neplýtvá originalitou, ale příběh Barta, kterému se přihodí „sešívací“ nehoda z rukou prof. Frinkensteina, jistě potěší všechny milovníky hororové klasiky.

Ukotveností v klasickém hororu se může pochlubit i další příběh, Xt´Tapalatakeltův den, ve kterém se můžete přesvědčit, co dalšího dokáže zavinit Homerova záliba v papání. A plyne z něho poučení: Nikdy nežerte obětiny!

Asi nejtendenčnějším a nejméně zajímavým příběhem je závěrečná Temná Líza, odkazující na svět superhrdinů, přesněji na zmutované X-men. Je to další z řady původu superpadouchů, jakých známe mraky.

Jednotlivé příběhy jsou, jak už je v čarodějnických albech dobrým zvykem, proloženy různými legráckami a hříčkami, což je přesně to, co dělá z komiksu o Simpsonových něco víc než jen další TV epizody.

Celkově jsou tito komiksoví Simpsoni na úrovni televizního seriálu. Sem tam skvělý kousek, s převažující většinou příběhů střední kvality, avšak nenudících, s malou příměsí odpadu. Pro fanoušky žluťásků povinnost a pěkný dárek pro občasné milovníky.

Simpsonovi: Čarodějnický speciál - Zuby jektající děsiál
/Bart Simpson's Treehouse of Horror Spine-Tingling Spooktacular/
Lash, Batton-Priete, Julius-Kuper, Peter et al.
Nakladatel:
Crew
Překlad: Filip Škába
Obálka: Matt Groening, Bill Morrison
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2010
Počet stran: 144
Rozměr: 200 x 275
Provedení­: paperback
Cena: 349 Kč

Přidat komentář