RECENZE: Batman - Deset nocí KGBeasta

Článek od: Martin Stručovský - 14.11.2010

Trocha historie 

Představovat Batmana je asi zbytečným nošením netopýrů do ponuré jeskyně. Těm, kteří ale zaspali hodinu komiksových dějin zrovna ve chvíli, kdy se probírala tato nesmrtelná legenda, nabídnu na začátek krátkou přednášku.

Temný rytíř se poprvé objevil v roce 1939, vytvořili ho Bob Kane s Billem Fingerem a společně se Supermanem patří k nejslavnějším postavám nakladatelství DC Comics. Za svůj život prošel obrovským vývojem, ovlivnil široké zástupy lidí a je známý nejen z komiksů, ale i filmů a seriálů. Nyní máme díky nakladatelství Crew možnost přečíst si v českém jazyce jeho nejnovější dobrodružství – Deset nocí KGBeasta.

Dva případy

V Gothamu řádí vrah, který zabíjí ženy, zohyzďuje je k nepoznání, a poté je odhazuje do popelnic jako kus starého nepotřebného  hadru.  A to se Batmanovi samozřejmě nelíbí, protože nemá rád, když mu v revíru řádí škodná. Ještě víc se naštve, když maniak pošle na onen svět jemu blízkého člověka. Tehdy se zatvrdí, že bestii polapí. Jenže než se tak stane, bude se muset vypořádat ještě s jiným problémem.

Do města se totiž sjíždějí lidé stojící za vládním projektem Hvězdné války, mezi nimiž je i jedna velmi důležitá osoba. Právě tento program je komusi trnem v oku, takže vyšle nejlepšího zabijáka na světě – KGBesta, aby je všechny zlikvidoval. Jelikož je tohle na komisaře Gordona moc silné kafe, přivolá na pomoc okřídleného strážce, aby mu pomohl. A maskovaný ochránce to nebude mít vůbec lehké…

Což je asi jedinou slabinou jinak skvělého komiksu. Scenárista Jim Starlin totiž čtenáře nažhaví příběhem o popelnicovém vrahovi, utne to a začne vyprávět něco zcela nového. K předchozímu případu se pak sice vrátí, ale už to bohužel nemá takovou šťávu, ačkoliv hodí na stůl eso v podobě překvapivé pointy.

Temný rytíř

Deset nocí KGBeasta ze všeho nejvíc čerpá z detektivního a thrillerového žánru a Batman zde vystupuje jako detektiv. Čemuž odpovídá nejen zvolená ich forma vyprávění, která odkazuje na americkou drsnou školu, která je v díle obsažená, ale i ponurost, vystrkující slizká chapadla z každé stránky. Černobílá kresba pak odkazuje na poetiku filmů noir a dodává tomu všemu ještě větší šmrnc, stejně jako brilantní překlad Jiřího Pavlovského. Kromě toho disponuje opravdu temnou atmosférou, takže vám nebude vadit, že na místo klasických záporáků jako Joker, Tučňák nebo Hádankář tu tentokrát vystupují obyčejní či vylepšení smrtelnící, kteří také dokážou hrdinovi pěkně znepříjemnit život.

Pokud jste si tedy oblíbili  snímky Christophera Nolana Batman začíná & Temný rytíř či díla Franka Millera, určitě sáhněte i po tomto komiksu. Neměli byste být zklamáni.

Batman: Deset nocí KGBeasta /Batman: Ten nights of the Beast/
Starlin, Jim; Aparo, Jim; Giordano, Dick

Nakladatel: Crew
Překlad: Jiří Pavlovský
Obálka: -
Redakce: Filip Gotdfrid
Rok vydání: 2009
Počet stran: 156
Rozměr: 170 x 255
Provedení: paperback
Cena: 249 Kč

Přidat komentář