PR: Vychází jeden z nejúspěšnějších evropských komiksů všech dob

Článek od: Jiří Pavlovský - 05.12.2010

  • Výprava za ptákem času
  • Scénář: Serge Le Tendre
  • Kresba: Régis Loisel

Legendární dílo evropského komiksu, které nabízí jak fascinující a nádherně vykreslený svět, tak epický fantasy příběh v dospělém pojetí.

Vychází jeden z nejúspěšnějších evropských komiksů všech dob

60 000 čtenářů prestižního komiksového serveru www.bedetheque.com zvolilo komiksovou sérii Výprava za ptákem času za 3. nejlepší evropský komiks všech dob. Právem. Po scenáristické i výtvarné stránce představuje Výprava za ptákem času absolutní špičku. Tento komiks zásadním způsobem ovlivnil vývoj komiksové fantasy ve Francii – a to jak svým zpochybněním klasických dogmat, tak přesvědčivým a sugestivním ztvárněním fantaskního světa.

Před čtenáři se rozprostírá podivuhodný svět  Akbaru, jemuž hrozí zničení. Prokletý bůh Ramor, uvězněný v lastuře, se brzy uvolní a zaklínadlo na jeho uvěznění zabere víc času, než mají mágové k dispozici. Je jediné řešení. Najít mýtického tvora, který dokáže zpomalit plynutí času. Kouzelnice Mara posílá dceru Pelissu za svým bývalým milencem a bývalým hrdinou, stárnoucím Bragonem, aby se ještě jednou vydal na cestu za dobrodružstvím a našel legendárního ptáka času.

Na cestu vyráží jak starý Bragon, tak dívka Pelissa (která možná je a možná není jeho dcera), i tajemný neznámý. Problém je, že nikdo netuší, kde se pták nachází... a stopy vedoucí k jeho hnízdu jsou ukryté na místech, kde je smrt to nejpříjemnější, co vás může potkat.

To, co začíná jako klasická fantasy, však velmi záhy nabere nečekaný směr. Postavy se vzpírají černobílým schématům, jejich vzájemné vztahy jsou propletené, motivace komplikované. Na přitažlivosti pak komiksu přidal i jeho provokativní avšak decentní erotický náboj.

Výprava za ptákem času nabízí nejen překrásný svět, efektní monstra a monumentální scény, ale i silný příběh, ve kterém se mísí napětí, humor a melancholie.         

„Skoro všechny nejlepší fantasy mají společné to, že v sobě mají pořádný kus sebeironie. Co by byl Pán prstenů bez „shazujícího“ prvku, jakým jsou hobiti? Jen další hrdinsko-patetická nápodoba dávných dob. Zároveň však taková prvotřídní fantasy MUSÍ jako vážně myšlená hrdinská sága bezchybně fungovat! Výprava za ptákem času obě tyhle veleobtížné podmínky plní dokonale, a právě proto je to nesmrtelná klasika fantasy komiksu,“ říká Richard Podaný, překladatel Výpravy za ptákem času a současně překladatel řady dalších komiksových a beletristických děl (z komiksů např. Persepolis, Pod dekou, V jako vendetta, Calvin a Hobbes).

Příběh řadící se do žánru hrdinské fantasy původně vyšel postupně ve čtyřech svazcích mezi roky 1983 a 1987.Zájem čtenářů by měl podpořit i fakt, že v českém vydání vychází kompletní čtyřdílný příběh v jedné knize.

Výprava za ptákem času je první z řady velkých děl evropského komiksu, kterými chce naše nakladatelství domácím čtenářům představit i jiný komiksový svět, než je na trhu momentálně dominující anglosaské pojetí. „Náš komiksový trh se potěšitelně zaplňuje, jeden ze tří základních proudů ale takřka není zastoupen. Je jím frankofonní komiks, který je zcela svébytný a významem srovnatelný s asijskou a anglosaskou komiksovou produkcí. Vydáváním děl jako je Loiselova a Le Tendrova Výprava za ptákem času chceme tuto mezeru zaplnit,“ říká Petr Litoš, ředitel Nakladatelství CREW s.r.o. Dalším počinem v nové edici Mistrovská díla evropského komiksu bude na jaře 2011 slavný Incal z dílny kreslířského esa Moebia a neméně slavného a úspěšného scenáristy Jodorowského.

Kniha Výprava za ptákem času vyšla 2. 12. 2010. Má 224 barevných stran, rozměr publikace je 26 x 19 cm. Vychází ve dvou provedeních: cena vázané verze je 789 Kč,  cena brožované verze je 549 Kč. Kniha vychází jako první publikace v nové ediční řadě Mistrovská díla evropského komiksu.

Přidat komentář