RECENZE: Džundži Itó, Spirála 2

Článek od: Lament - 07.01.2011

Haló, je tam venku někdo? Obloha má dnes takovou divně zašmodrchanou texturu a další díl hororové mangy Spirála tomu rozhodně nepřidá. Pamatujete na městečko posedlé zakroucenými tvary? Nebo už jsou všichni čtenáři prvního dílu nenávratně vtáhnuti jako já? Odsud se asi hned tak nedostanu…

Pokud si tohle čte někdo, kdo je ještě při smyslech po první várce, v žádném případě se nedotýkejte druhého dílu! Pak už budete úplně bez šance. Spirála je věčná. Spirála je všudypřítomná. Spirála chce právě vás!

Možná bylo těžké si po prvním díle představit, jak by řetězení epizod, napadených spirálou, mohlo gradovat nebo neupadnout. Od druhého dílu se dala očekávat mírná stagnace. No, myslím, že pokud tohle čtete, je vám jasné, že se tak nestalo. Druhý díl si s vámi ošklivě pohraje. Napřed budete nesnesitelně pomalí a pak vám polezou oči z důlků (a to doslova). Džundži Itó je vážně mistr, a přesně ví, co si schovat na druhé díly. Něco mnohem spirálovitějšího, šílenějšího, ale zároveň kořeněného klasickým hororem, jak ho zná euro-americká civilizace.

A čeho že se máte obávat? Stejně jako v prvním díle, i tady na vás zákeřně číhají děsivá svědectví o tom, co umí spirála. Dostanou vás zejména lehce zomboidní Čertík z krabičky, nebo naprosto bizarní komáří variace na upíry. Jenže tihle používají vrtáky. V městečku mají taky velice podivný maják. Ale to, co způsobí vaši doživotní posedlost spirálou, je obyčejný příběh ze školních lavic, ve kterém hraje roli hlemýžď a taky trocha šikany. Všemi příběhy nás opět provází dívka Kirie Goši, někdy jen jako nestranný vypravěč, někdy se sama do spirál zašmodrchá. Ale prozatím z toho vždy vyvázla, na rozdíl od čtenáře. To ovšem nemusí trvat navěky. Do městečka přichází tajfun a jeho oko je upřeno právě na Kirie.

Džundži Itó se tu nepohybuje jen setrvačností po vytyčené trase. Neokázalá, realistická kresba dokonale nahrává šíleným makabróznostem, které se vylíhly v jeho mysli, aby nás pronásledovaly v bdělých nočních můrách. První díl byl jen maličký, zákeřný kousíček lehce navinulého sushi, který nás měl upoutat. Nyní už nám Itó předkládá hostinu s podivnými chody, a na každý z nich je s vražednou zručností ocejchován spirálou. Možná si nedokážete představit, jak by vás něco takového mohlo ohrozit. Vždyť je to jen manga, prostě obrázky, nic víc. Kéž byste měli pravdu! Já už jsem ztracená, zachraňte se aspoň vy. V žádném případě nesmíte popatřit do spirály.

Ukázka:

Spirála 2 /Uzumaki 2/
Itó, Džundži

Nakladatel: Zoner Press
Překlad: Jana Hrčková, Jan Horgoš
Obálka: Džundži Itó
Redakce: Pavel Kristián, Jana Tučníková
Rok vydání: 2010, Počet svazků: 3
Počet stran: 200
Rozměr: 145 x 210
Provedení: paperback
Cena:178.- Kč
ISBN: 978-80-7413-116-5

Komentáře

Přidat komentář