SOUTĚŽ: S nakladatelstvím Plejáda publishing o román Tichá válka

Článek od: Redakce - 18.01.2011

Nakladatelství Plejáda na sklonku roku 2010 vydalo další román i u nás dobře známého Paula McAuleyoho. Tichá válka, exotická, svižně psaná vesmírná opera pokládá jedinou otázku: kdo rozhoduje o tom, co znamená být člověkem? Do druhého února jste si o tento román mohli zasoutěžit...

Soutěže se zúčastnilo 43 soutěžících. Správných odpovědí bylo vyhodnoceno 22., ale 2 e-maily neobsahovaly doručovací adresu a byly z losování vyřazeny. Největší potíže jste měli se správným počtem v češtině vydaných románů. štěstí se pak usmálo na pana V. Fišera ze Zlína. Vítězi blahopřejeme k výhře a s ostatními se těšíme nashledanou u další soutěže.

Soutěžní otázky:

  1. Kdy a kde (země) se autor knihy narodil?
    23. dubna 1955, Anglie/Velká Britanie
  2. Kdo je autorem české obálky a kdy kniha poprvé vyšla v originálu.
    Martin Zhouf, 2008
  3. Uveďte nám 3 význačná (zahraniční) ocenění, která za své romány Paul McAuley získal?
    Philip K. Dick Award (Čtyři sta miliard hvězd, 1988); Arthur C. Clarke Award (Fairyland, 1996); John W. Campbell Memorial Award (Fairyland, 1997); Pasqualův anděl (Sidewise Award for Alternate History, 1995)
  4. Kolik románů tohoto autora vyšlo v češtině?
    Předkové dnů; Hvězdná svatyně; Syn řeky; Tichá válka; Fairyland; Pasqualův anděl; Čtyři sta miliard hvězd; Třetí oko = Celkem 8. Viz třeba Legie.info.

Anotace:

Je dvacáté třetí století. Země, zpustošená změnou klimatu, se vrací zpět ke svatým ideálům Edenu, nedotčeném průmyslovou revolucí. Politickou moc v rukou třímá hrstka vlivných rodin a jejich zelení světci. Milióny lidí jsou na tom jen o málo lépe, než otroci a pracují na obřích projektech na obnovu zničených ekosystémů. Na měsících Jupiteru a Saturnu Vesmířané, potomci těch, kteří se rozhodli utéct z totalitních režimů na Zemi, vybudovali fantasticky rozmanitá města, některé hluboko pod zemí, některé chráněné před nehostinnou atmosférou obřími kupolemi; každé z nich vědecky zaměřenou utopií, přecpané extravagantními vynálezy z říše genetiky.
Křehká rovnováha mezi Vesmírným společenstvím a pozemskými diktátory je ohrožena ambicemi nové generace Vesmířanů, které už nebaví pohodlné, do sebe zahleděné skládací ráje. Teď chtějí kolonizovat zbytek Sluneční soustavy; chtějí lidskou evoluci vyslat stovkami nových směrů. Na Zemi se názory různí; mnozí volají po preventivních opatřeních proti Vesmířanům, než bude příliš pozdě a jiní zase touží využít znalostí jejich genových expertů. Do pohybu se dává Mírová iniciativa, surové předvádění vojenské síly, špionáž vedená mazanými agenty a mezi dvěma větvemi lidského pokolení se schyluje k válce...

Zadání:

Své odpovědi na soutěžní otázky můžete odesílat do středy 2. února 2011 do 21:00 na dobře známý e-mail: sarden@pagiserver.cz (do předmětu uveďte "Ticha valka" a do e-mailu nezapomeňte uvést i svou adresu - bez doručovací adresy nebude odpověď uznána).

 

Přidat komentář