FILM: Řetězová zpráva (Chain Letter)

Článek od: Anonym - 31.01.2011

Recenze: Řetězová zpráva [Chain Letter] - 10%

Student dostane "řetězový dopis", což je takový ten mail s textem "Pokud toto nepošleš pěti dalším, zemřeš hroznou smrtí". Ten začne kolovat, a pokud ho někdo nerozešle pěti dalším, zemře hroznou smrtí - tzn. přijde takový veliký potetovaný ožehnutý chlap s maskou a nějak krvavě ho sejme, většinou za použití řetězů!

Zatímco středoškolští studenti (respektive herci okolo 25 let, hrající studenty) umírají, detektiv pátrá po pachateli  a zjišťuje, že jde o člena extrémní anti-technologické sekty, která se identifikuje vytetovaným čárovým kódem. To je ale jen jednou zmíněno a dále o tom nikdo nemluví a nic z toho nevyplyne, podobně jako u spousty dalších věcí v tomto béčkovém filmu.

Řetězová zpráva je velice špatný film. Je amatérsky režírovaný, obsahuje amatérské herecké výkony (občas je nějaká vyhaslá hvězda v cameu docela vtipná, ale je těžké odhalit, zda je to záměr), a především má neuvěřitelně špatný scénář, sestavený nějakým náhodným generátorem hororových textů.
  • Tvůrci rozumí moderním technologiím ještě méně než Marie Poledňáková. Je jim srdečně jedno, jestli se zpráva přepošle přes SMS, přes mobilní e-mail nebo přes normální e-mail. Prostě je v ní supervirus a kdykoliv ji obdržíte na jakékoliv zařízení, vrah okamžitě ví, kde jste, a jestli jste ji přeposlali dál.
  • Hrdinka nechce, aby ji padouch vystopoval, takže odpojí svou tiskárnu.
  • Policista řekne "Přepošlete ten e-mail do laborky, tam se pokusí zjistit, kdo byl odesilatelem". Což se stane a nikdo (na plátně) se tomu nezasměje.
  • Když někdo dostane do e-mailu řetězovou zprávu, jeho počítač místo "máte e-mail" řekne "máte řetězovou zprávu". A nemá to být projev viru, prostě mají toho mailového klienta tak nakonfigurovaného a berou to jako běžnou věc...
  • Film vypadá z hlediska technických reálií jako natočený nejméně před 10 lety, včetně spartánské grafické úpravy webstránek a mobilních rozhraní. (Údajně byl natočen v roce 2007, ale nemohu o tom dohledat dost spolehlivých informací.)
  • Studenta zabije nedbale zavěšený automobilový motor, který mu spadne na hlavu (což byla chytře připravená vražda, ale žádná z postav to neví) a v televizních zprávách se o tom okamžitě mluví jako o vraždě.
  • Chytrá studentka zjistí, že vrah je členem nějaké sekty, která tohle provozuje už 200 let... Co se myslí tím "tohle", když před 200 lety nebyly čárové kódy ani e-mail ani telefony, natož možnost sledovat něčí polohu přes jeho nahackovaný GPS telefon???

Největší WTF ale spočívá v tom, že na konci filmu nejenže vrah není zlikvidován, ale není ani odhalen a vůbec nic se o něm nedozvíme! Na konci filmu prostě proběhne další vražda (shodou okolností je to exaktně zopakovaná scéna, která byla na začátku filmu, zřejmě jako "chytrý flashforward") a pak jdou závěrečné titulky! Není možné, že by si divák v tuto chvíli měl nějak vyvodit, která z postav ve filmu ve skutečnosti byla ten vrah, protože vrah je obrovský, má výrazná tetování a znetvořený obličej - a nikdo jiný podobný ve filmu není. Je tam jeden hubeňour, který je - jak se později ukáže - vrahovým společníkem a vydává se za policejního psychologa, ale není vysvětleno, kdo to byl a proč to dělal. Pokud se to všechno má odhalit v dalších dílech, které budou natočeny po megaúspěchu tohoto filmu, tak good luck with that!

Dávám 10 procent, protože vraždy (celkem asi minuta) jsou slušně krvavé a s překvapivě kvalitními triky, a protože jednomu z děvčat jsou na pár vteřin vidět kozy.

Převzato z filmového blogu Františka Fuky FFFILM.fuxoft.cz. FFFilm, jehož autorem je František Fuka, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.

Přidat komentář