RECENZE: Les Daniels, Superman: The Complete History

Článek od: Dalmatin - 01.02.2011

Rychlejší než letící kulka! Silnější než lokomotiva! Hravě přeskočí nejvyšší budovy! … a navíc jeho zrod a existence jsou plné mnoha zvláštních a zajímavých událostí, nečekaných obratů, které fungují i jako pěkná paralela k světovým dějinám dvacátého století.

Úvodem musím přiznat, že jsem již dlouho nečetl tak zajímavou a poučnou – v tom nejlepším slova smyslu, knihu. Deficit ve znalostech o vývoji komiksového žánru, který nám byl způsoben totalitním režimem, se běžnému člověku dohání jen obtížně. Nejde ani tak o to, že by v současné době nebylo možné dostat se k různým teoretickým svazkům nebo dobovým komiksům, ale naše země prostě neměla šanci být v kontaktu s přirozeným  vývojem v době, kdy byl aktuální. Monografie o Supermanovi mi skvělým způsobem naservírovala nejen mnoho údajů o této superhrdinské ikoně, která je u nás možná více populární díky filmu a televizi než původnímu „papírovému“ médiu, ale také velké množství informací o vývoji celého žánru, náhled do kuchyně autorů a editorů a jejich vzájemných vztahů.

Les Daniels přistoupil ke své práci opravdu důkladně a profesionálně. Čtenáře si zcela získává již první kapitolou, která popisuje začátky původních Supermanových tvůrců Jerryho Sieglera a kreslíře Joe Shustera. Nelehká cesta k publikování vlastních děl, nezlomné nadšení dvojice autorů i geneze jejich postav až k finální verzi hrdiny, to všechno na pozadí hospodářské krize a následného období druhé světové války vytváří čtivě napsaný mix, od kterého se jen obtížně odtrhává.

Kniha prochází celé období Supermanovy existence, všímá si nejen jeho vzestupů a pádů v rámci komiksové kultury, ale sleduje i příspěvky do ostatních médií – od raných rozhlasových produkcí, přes filmové cartoony až po nám dobře známé velkofilmy s Christopherem Reevem v hlavní roli či seriál Lois and Clark, který byl uveden i v našich televizích. Předmětem zájmu jsou i různé vedlejší postavy, širší vztahy v komiksovém světě a v neposlední řadě rozhodně není pominuta ani linie „ekonomická“ – vývoj nakladatelské problematiky i mnohdy neveselá realita vztahů okolo autorských práv.

Skvělou součástí celého svazku je i obrovská kolekce archiválií a fotografií, které ilustrují nejen vývoj stylu kresby v průběhu ubíhajících desetiletí – od reprodukcí unikátních, původních skic Joe Shustera až po moderní díla druhé poloviny devadesátých let např. v podání Johna Bogdanove nebo Alexe Rosse, ale přinášejí také doklad o šíři vlivu Supermana a komiksu jako takového na celý „komerční“ svět – plakáty, novinové výstřižky či  dobové hračky (ty jsou někdy naprosto neuvěřitelné – pistole promítající na stěnu komiksy ze 40. let je opravdu spektakulární).

Jako bonus kniha navíc obsahuje tři celé komiksové příběhy – jeden klasický originál od Sieglera  z roku 1942 s démonickým Lexem Luthorem (získal supersílu a dokonce malé tesáky), napínavý příběh o kontaktu s šíleným vědcem z planety Krypton z roku 1958 a zábavnou hříčku z roku 1987, ve které hraje roli „moderní a zlý“ Luthor – archetyp člověka zkaženého mocí.

Na závěr krátké shrnutí důvodů, proč bych knihu doporučil co nejvíce čtenářům:

Trocha historie nikoho nezabije. Trocha teorie nikoho nezabije. Cena dotyčné knihy nikoho nezabije. Trocha angličtiny také nikoho nezabije (protože jde o monografii, je použitý jazyk relativně jednoduchý). Kniha jako taková má ovšem potenciál zabít kohokoliv, neboť je naprosto úchvatná – šíře záběru, srozumitelnost a kvalita textu, skvělá grafická úprava i úžasné archivní materiály zprostředkované současnému čtenáři, to všechno činí ze Supermanovy kompletní historie naprostý základ knihovny každého fanouška komiksů, Supermana a možná i moderní historie USA. Jedinou drobnou vadou na kráse shledávám to, že svazek asi nebude nikdy zhodnocen jako dostatečný prodejní tahák pro náš knižní trh, aby si vysloužil české vydání…

Hodnocení: 100 %.

Les Daniels, Superman: The Complete History: The Life and Times of the Man of Steel
Design: Chip Kidd
Chronicle Books 1999
192 stran, 399 Kč v knihkupectví Neoluxor, brožované
ISBN 978-0-8118-4231-0

Přidat komentář