FILM: Ultramarines: A Warhammer 40,000 Movie

Článek od: Štěpán Jura - 20.02.2011

Píše se 41. milénium.

V ponuré budoucnosti balancuje lidstvo na samém pokraji vyhynutí. Celogalaktické Impérium lidí je ze všech stran v neustálém ohrožení. Cizácké rasy, zrádci a démoni chaosu vedou po deset tisíc let s Impériem věčnou válku o přežití. Vše, co jim stojí v cestě, jsou Adeptus Astartes, mocná Hvězdná pěchota geneticky upravených lidí. Jsou více než obyčejní smrtelníci, jsou ocelí a zkázou. To nejlepší, co může lidská rasa nabídnout. Válečníci, již nikdy nepoznají strach. I mezi nimi však vynikají vojáci kapituly Ultramaríny.

Doteď jsme se s universem Warhammeru 40 000 mohli setkávat pouze na stránkách knih, v počítačových hrách či prostřednictvím hry s miniaturami. Díky Codex Pictures se to na konci minulého roku změnilo, a můžeme si konečně svět W40k vychutnat i ve filmu.

A Ultramarines měli našlápnuto vskutku dobře.

Hlavní postavy dabované slavnými herci jako Terence Stamp (Star Wars), John Hurt (Harry Potter), Sean Pertwee (Equilibrium); příběh z pera Dana Abnetta, jehož Warhammer knížek se prodaly miliony; a technologie Image Metrics. Nakonec se ale na všem podepsal rozpočet.

Ultramarines jsou nezávislý film, který místo podpory od Games Workshop (stvořitelé a majitelé licence k Warhammeru) jim musel ještě za práva zaplatit.

Příběh se točí okolo jednotky nově jmenovaných Ultramariňáků, se kterými kapitán Severus opouští bojiště Algolu, aby prošetřil nouzové volání z chrámového světa Mithronu.

Úvodní čtvrt hodinka je naprosto perfektní. Přijímací rituál mariňáků, cvičný duel s meči, kontrola výzbroje a brífink s dokonale padnoucí hudbou. Po přistání však začnou promlouvat peníze... Jednotka se pohybuje pouští, obklopená všudy přítomnou mlhou, dokud nedorazí do chrámu, kde je pro změnu bude obklopovat temnota...

Na kvalitě animace se „málo peněz“ (ono, říkám málo, ale pohybujeme se i tak v řádech milionů liber) podepsalo nejvíce. Kvalita modelů postav či techniky je na relativně vysoké úrovni, ale aby se ušetřilo, okolí je pořád zahaleno mlhou/temnotou. Nejvíce to odnesly obličeje postav, které bez pořádného stínování vypadají občas příšerně. A chudák hlavní záporák démon, ten dopadl... Nemůžeme sice grafiku srovnávat třeba s animáky Pixaru, které mají rozpočet okolo 200 milionů dolarů, ale na dnešní poměry je to přinejlepším průměr.

To se ale nedá říct o dabingu a hudbě, obojí je na velice vysoké úrovni. Známí herci podali odpovídající výkony a hudba je správně stylová a epická, včetně chorálů v latině.

Přežijete-li průměrnou grafiku, dostanete temný a atmosférický příběh jednotky vojáků ze vzdálené budoucnosti, ve které čeká lidstvo pouze válka.

A řekněte, kde jinde uslyšíte pana Ollivandera z Harryho Pottera křičet: „Burn heretics!!!“

Pokud se na film chcete podívat v Česku, nezbývá vám, než si objednat z Anglie na DVD sběratelskou verzi za 31,75 euro (asi 800 korun, včetně poštovného).

Ta kromě samotného filmu obsahuje bonusový disk, stylovou železnou krabičku, a 38-stránkový komiks „Těžká volba, co se stalo na Algolu?“, který zároveň slouží jako prequel k filmu, a zodpovídá několik otázek, které vás při sledování jistě napadly.

Nezapomeňte – to, kolik se prodá kusů, zřejmě rozhodne, jestli se i v budoucnu ještě s nějakým W40k filmem setkáme...

Ultramarines: A Warhammer 40,000 Movie
Animovaný / Sci-Fi / Thriller
Velká Británie, 2010, 86 min
Režie: Martyn Pick
Hrají: Terence Stamp, Sean Pertwee, John Hurt, Steven Waddington, Donald Sumpter

Komentáře

Přidat komentář