FILM: Čertova nevěsta

Článek od: Anonym - 05.05.2011

Recenze: Čertova nevěsta - 30%

Královna (Sabina Laurinová) by chtěla dceru, proto uzavře smlouvu s ďáblem a narodí se jí princezna Štěpánka, kterou si má vzít Luciper až jí bude 18 let. Takže Štěpánka dospěje, zamiluje se do nejlepšího kamaráda, nuzného Štěpána, odnese si ji Luciper a Štěpán se ji vydává zachránit.

Nejnovější pohádka Zdeňka Trošky má mnoho zásadních problémů. Jedním z nich je skutečnost, že to, co je popsáno v prvním odstavci, trvá ve filmu 70 minut a to, co následuje a co by mělo tvořit jádro pohádky, je pak nacpáno do 30 zbývajících minut. V těch se Štěpán s čerty dohodne, že splní jejich tři úkoly a když se mu to povede, princeznu zachrání. Naopak, když se mu to nepovede, sám propadne Peklu.

V tuto chvíli naplno vynikne další smutná skutečnost, a to ta, že děj nedává smysl, a to ani tak minimální, jak by se slušelo na dětskou pohádku:

  • Celý film se nedozvíme, jakou že to smlouvu vlastně královna s Peklem podepsala. Několikrát je řečeno, že "Zasnoubila svou dceru s Luciperem" (ještě před jejím narozením), nicméně čert o mnoho let později říká "Tvoje dceruška vyrostla do takové krásy, že se s ní teď chce zasnoubit sám Luciper".
  • Po únosu princezny jsou čerti upozorněni, že "peklo si nesmí vzít nikoho, kdo je nevinný" a že princezna je nevinná. Čerti s tím souhlasí, ale místo aby princeznu hned vrátili a omluvili se, domlouvají se Štěpánem nějaké další složité podmínky, díky kterým mimo jiné dojde k tomu, že poslední třetí úkol neplní Štěpán podle zadání čertů, nýbrž Luciper podle zadání Štěpána, WTF...
  • První úkol spočívá v tom, že Štěpán má uhodnout, kolik je čertovi let. Štěpán dostane geniální nápad, schová se za čertovu chalupu a zakuká, načež čert nahlas řekne: "To se mi za mých 770 let života ještě nestalo, aby kukačka kukala v noci!" => PROFIT!
  • Druhý úkol spočívá v tom, že má Štěpán ukrást zrcadlo rusalce. Štěpán si od ní zrcadlo půjčí, čert o tom ví, ale uzná úkol jako splněný.

Těmito pitomostmi jsem se při promítání zabýval především proto, abych mohl něčím zaměstnávat mozek a nenudil se. Nepomohlo to. Ve filmu není moc věcí, které mě zaujaly...

Je pravda, že kostýmy jsou příjemné pro oko (film se zřejmě odehrává v době rokoka, tedy v době, kdy u nás králové dávno neexistovali, a král taky vypadá spíš jako nějaký chudý okresní šlechtic, nemá ani korunu). Hudba od začátku ujde, později začne být bohužel otravná. Triky jsou profesionální (ale moc jich není).

Režie je strašlivě nevýrazná a scénář - viz výše.

Bohužel jsou téměř univerzálně špatné i herecké výkony. Naprosto nejlepší je démonický přehrávající František Němec jako Luciper, který je bohužel ve filmu jen asi deset minut. Z ostatních je nakonec nejlepší Sabina Laurinová, což o něčem svědčí... Přitom na tiskové konferenci po filmu to vypadalo, že představitelé dvou mladých hrdinů jsou docela sympatičtí a herecky schopní lidé. Jejich výkon ve filmu je ale strašlivý a vypadají zde jako nějaké homofobní karikatury. Mohou za to i univerzálně nevydařené postsynchrony, které činí některé hlasové výkony fyzicky nesnesitelnými.

Krátké scény s Františkem Němcem ve mně vzbudily dojem, že by tento film mohl nějakým způsobem fungovat - musel by ho ale režírovat někdo jiný nějak úplně jinak. Vzhledem k tomu, že totéž píšu téměř u všech Troškových filmů, upřímně uvažuji o tom, že na jeho filmy přestanu chodit a doufat v nějaký zázrak...

Převzato z filmového blogu Františka Fuky FFFILM.fuxoft.cz. FFFilm, jehož autorem je František Fuka, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.

Přidat komentář