FILM: Green Lantern

Článek od: Anonym - 24.08.2011

Recenze: Green Lantern - 60%

Hal Jordan (Ryan Reynolds) je víceméně obyčejný pilot, sice odvážný, ale nezodpovědně riskující floutek. Jeho život dostane nový směr když si ho umírající mimozemšťan vyvolí jako nového člena Green Lantern Corps - což je mezigalaktický sbor tisíců superhrdinů, kteří hlídají vesmír z planety Oa.

Zde dostane Hal svůj zelený létací superkostým, naučí se ovládat své okolí silou myšlenky a může se utkat s nějvětší galaktickou hrozbou, Parallaxem, který právě míří k Zemi.

Green Lantern je poměrně zábavný comicsový film. To ale vyžaduje bližší vysvětlení, protože "zábavný comicsový film" může znamenat spoustu různých věcí. Green Lantern není zábavný tím způsobem jako X-Men nebo Blade, ale podobným způsobem jako Power Rangers nebo Želvy Ninja.

To znamená, že ať se tvůrci a herci snaží jakkoliv, nemohou zakrýt totální stupiditu námětu. A zaplať pánbůh se o to ani moc nesnaží a místy si dokonce záměrně (doufám!) dělají sami ze sebe legraci. Rozhodně se většina kina na nejednom místě dost smála.

Hal Jordan a vesmírný rybopták (hlas Geoffreyho Rushe)

Martin Campbell (GoldenEye, Casino Royale) dobře zvládá akční scény, které jsou správně fantasmagoricky přemrštěné. Slušná část filmu se odehrává mimo Zemi, na planetě Oa nebo jinde ve vesmíru, a tyto scény rozhodně nejsou nudné, protože je v nich spousta zábavného CGI (skoro jako akční trikové scény v Carreyho Masce). Skoro bych řekl, že tyto scény jsou KOMPLETNĚ CGI a reálná je v nich možná jen Reynoldsova hlava v detailních záběrech. Ale není to na závadu. Tohle je takový typ filmu.

Na závadu jsou scény, ve kterých hrdina řeší nějaká traumata / lásku / zodpovědnost a podobné nesmysl. Reynolds je spíš komik než dramatický herec a hlavně takové scény nemají v tomhle filmu co dělat.

Green Lantern by byl ještě mnohem zábavnější comicsový film, kdyby měl 80 minut a ne 120.

P. S.: Zábavnosti hodně pomáhá, že film není dabovaný. 3D není úplně na závadu, ale oželel bych ho.

Převzato z filmového blogu Františka Fuky FFFILM.fuxoft.cz. FFFilm, jehož autorem je František Fuka, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.

Přidat komentář