RECENZE: Jan Kotouč, Tristanská občanská válka 1 & 2

Článek od: Štěpán Jura - 07.10.2011

Velký meziplanetární konflikt s vesmírnými bitvami flotil válečných lodí i množstvím pozemních přestřelek. Příběh plný zákulisních intrik a osobních dramat hlavních i vedlejších postav. Tak by se dal charakterizovat nejnovější román o dvou svazcích Jana Kotouče (rozhovor).

Tristanská občanská válka se točí, jak by se dalo podle názvu očekávat, hlavně kolem občanské války na – do té doby naprosto bezvýznamné – planetě Tristan. Bezvýznamnou přestala být, když povstalce začalo podporovat Kasimirské císařství s plánem udělat si z Tristanu svůj satelit proti Obranné alianci. Ta si to samozřejmě nemůže nechat líbit a sestavuje intervenční sbor pod vedením admirála Seana Tylera na pomoc staré tristanské vládě.

Hrdina prvního dílu Sean Tyler ale není jedinou postavou, která se vrátí. Ať už to jsou admirál Justina Tarziniová či plukovník Holst, anebo nově povýšená kapitánka Vivian Evansová a samozřejmě spousta dalších v menších, či větších rolích. Novým hlavním hrdinou je mladý dobrovolník Michael Kowalski, jenž má v knize možná i více prostoru než sám Tyler. Samozřejmě, že Kowalski není jedinou novou postavou – jsou jich desítky. Teď nemluvím jen o nějakých červených tričkách, která po pár stránkách umřou, ale o plnohodnotných postavách. A co je ještě zajímavější, v postavách není nejmenší problém se orientovat a nestane se, že se vám začnou plést. Pro jistotu je na konci knížky seznam všech důležitých osob s jejich krátkým zařazením.

Co naopak na konci knížky chybí, je polsko-český slovníček. Ono, jak by se dalo podle jména poznat, Michael má polské předky a tedy občas pronese nějakou tu frázi či slovíčko v polštině. To by se i dalo přežít, ale když pak narazí v armádě na dalšího Poláka, mají spolu potřebu mluvit v polštině třeba na půl stránky... Ano, polština je slovanský jazyk a plus minus jí jako Češi rozumíme, ale občas to spíše než zpestření byla pěkná otrava.

Dalším záporem je, že při čtení Tristan evokuje dojem, že se mimo knížky v galaxii nic neděje. Za šest let od Pokračování diplomacie bylo jediným větším vzrušením setkání s Huny, dle chronologie cyklu před čtyřmi lety, tedy události Příliš blízkého setkání. Pomalu o ničem jiném se v Tristanu nemluví, pouze o událostech na Argonautu a o misi k Hunům, což je trošku škoda, protože to kazí plasticitu univerza.

To jsou asi tak jediné věci, jež se dají knize vytknout. Je na ní vidět kvalitativní vývoj od minulých dílů – více propracovaný a zamotanější příběh, větší práce s charaktery, a co hlavně potěší každého fanouška military SF – mnohem větší důraz i na pozemní boje. V Pokračování diplomacie hrál pozemní boj opravdu velice malinkou roličku v závěru. V Příliš blízkém setkání to už bylo lepší, ale v Tristanu mají pozemní boje snad více prostoru než ty vesmírné. Je to i logické, když se občanská válka odehrává na zemi. Dostaneme se tak mezi elitní tým commandos tiše operující za nepřátelskou linií, zažijeme celoplanetární invazi i hrdinný a zoufalý boj s odpornými vetřelci.

Nemálo z vás se však jistě chce dozvědět, co proboha dělá na obalu druhéh o dílu ta dračí stvůra. Věřte, že drak má svoje opodstatnění a není tam jen pro ozdobu (rčení o tom, že obálky často lžou se tentokrát nevyplnilo), a i když se to může zdát divné, co ve sci-fi knížce dělá, věřte, že její existence má logické vysvětlení (něco o jejím původu můžete zjistit povídce Malá apokalypsa ze současné pevnosti 10/2011).

Samozřejmostí jsou i vesmírné boje, které k vesmírnému military SF, říznutému space operou, prostě patří, stejně tak jako několik hlavních hrdinů a dějových linek, množství zákulisních intrik a zvratů. To spolu s výše zmíněným dělá z Tristanské občanské války dle mě nejlepší letošní vydanou military SF (ne, že by jich na českém trhu vycházelo nějaké závratné množství) – tedy alespoň zatím. Pokud se vyplní ediční plány a do konce roku vyjde ještě nový Ringo, Weber a Abnett, o své prvenství s velkou pravděpodobností přijde. To však nemění nic na faktu, že fanouškům žánru tato kniha stojí za přečtení a jeden titul jí už asi nikdo nevezme. Letošní nejlepší česká military SF.

Tristanská občanská válka 1 & 2
Kotouč, Jan  
Nakladatel: Klub Julese Vernea
Obálka: Jan Patrik Krásný
Redakce: Egon Čierny
Rok vydání: 2011
Počet stran: 420 (první díl) a 340 (druhý díl)
Rozměr: 110 x 180
Provedení: paperback
Cena: 272 Kč a 262 Kč

Přidat komentář