RECENZE: Christie Golden a Aaron Rosenberg, World of WarCraft: Za temným portálem

Článek od: Petr Vařák - 11.10.2011

Na konci Přílivu temnoty se Alianci lidí, elfů a trpaslíků podařilo odrazit barbarskou Hordu a zničením Temného portálu přerušit spojení mezi Azerothem a Draenorem, domovským světem orků. Takže zazvonil zvonec a pohádky je konec? Kdepak… Stárnoucí orkský šaman Ner'zhul získal kontrolu nad Hordou a postaral se o obnovení Temného portálu. Jeho brutální válečníci znovu vtrhli na Azeroth a obléhají nově postavenou pevnost Nethergarde. Z ní vedou arcimág Khadgar, mladý paladin Turalyon a elfská hraničářka Alleria vojska lidí a jejich elfských a trpasličích spojenců. Mají jediný cíl: projít Temným portálem a porazit orky na jejich vlastní půdě.

Za Temným portálem je vůbec první knihou ze světa Warcraftu, v níž spojili své síly rovnou dva autoři – Aaron Rosenberg, tvůrce již zmiňovaného Přílivu temnoty, a Christie Golden, autorka například Vládce klanů nebo vynikajícího Zrodu hordy. Což však není jediný aspekt, jímž se kniha liší od svých předchůdců. Zatímco téměř všechny předchozí romány z Warcraftu lze číst samostatně bez jakékoli znalosti ostatních knih nebo her, Za Temným portálem úzce navazuje na Příliv temnoty. Autoři počítají s tím, že čtenář již zná hlavní hrdiny a všechny okolnosti. Příběh se rozjíždí poměrně rychle, bez vleklých vysvětlovacích pasáží. Nezasvěcený čtenář se sice postupně zorientuje, každopádně pokud jste zatím neměli s Warcraftem zkušenost a přemýšlíte, kterou knihou začít, Za Temným portálem určitě není správnou volbou.

Román vypráví příběh PC hry Warcraft II: Beyond the dark portal (datadisk původního Wacraft II), bohužel zkušenost říká, že když něco dobře funguje ve hře, v knize to často nefunguje vůbec. Co mám konkrétně na mysli? Postav je příliš mnoho… Kupříkladu čtenářům i hráčům dobře známý drak Deathwing dostává poměrně hodně prostoru, přestože jeho činy nemají na základní kostru děje prakticky žádný vliv. Tedy kromě toho, že díky jeho přítomnosti se příběh v závěru nepochopitelně tříští na dvě rozdílné linie. A mocný černý drak je pouze jeden příklad za všechny. Jinými slovy: Kdyby autoři z původního příběhu vyškrtli některé protagonisty, knize by to jen prospělo .

Ačkoliv je postav mnoho, autoři na nich obdivuhodně zapracovali. Jelikož Rosenbergův Příliv temnoty trpěl právě nevýrazně vykreslenými postavami, za propracované charaktery ústředních hrdinů vděčíme pravděpodobně Christie Golden (jejíž Zrod hordy naopak na silných postavách stavěl). Hlavní hrdinové cítí konečně i jiné emoce než kombinaci lásky a nenávisti, čtenářům nedělá nejmenší problém si je oblíbit, takže příběh ve výsledku nestaví jen na uťatých údech a cákající krvi.

Čímž se pomalu dostáváme k tomu, co asi čtenáři od knihy s nálepkou World of Warcraft čekají – akci. Zkrátím to: Jestliže oba spisovatelé (především Rosenberg) v něčem opravdu vynikají, jsou to akční sekvence. Trvá sice jistou dobu, než válečníci poprvé vyrazí na zteč, ovšem čekání stojí za to. Autoři naplno využívají potenciál všech bojových jednotek, od obyčejných pěšáků, přes letce na gryfech, až po mocné čaroděje, všechny bitvy i souboje jsou neuvěřitelně různorodé a dynamické. Oproti předchozím dílům série navíc přidali na dialozích a ubrali na popisech (což samozřejmě neznamená, že v knize žádné nejsou, pořád je to především epická fantasy). Výsledek? Neuvěřitelně čtivý příběh, který přečtete jedním dechem od začátku do konce.

Co se týče překladu Michala Farníka, nemám co vytknout. Škoda, že to samé nemohu říci také o obálce. Kresba ze štětce Glenna Ranea působí podivně staticky, když k tomu navíc přičteme zářivě červenou barvu na přebalu knihy, dobrý dojem to přeci jen trochu naruší.

Jak tedy v případě World of Warcraft: Za Temným portálem dopadla spolupráce dvou zcela rozdílných spisovatelů? Vznikl jen nesourodý mišmaš, nebo se Aaron Rosenberg s Christie Golden navzájem doplnili a stvořili pečlivou skládanku dvou různých autorských stylů? Ačkoliv román není bez poskvrny, správně je druhá možnost.

Hodnocení: 65%

 

Aaron Rosenberg & Christie Golden
World of Warcaft: Za temným portálem (Beyond the Dark Portal)

Nakladatel: Fantom Print
Překlad: Michal Farník
Obálka: Glenn Rane
Jazykový redaktor: Jiří Popiolek
Odpovědný redaktor: Libor Marchlík
Počet stran: 352
Vazba: brožovaná
Rozměry: 110 x 165
Cena: 249 Kč

Přidat komentář