PR+CON: Eurocon a SFeraKon 2012

Článek od: Anonym - 10.11.2011

Přijeďte v dubnu na chorvatský Kontakt!

Navštivte Eurocon 2012 a 34. SFeraKon. Poznejte, jak cony dělají Chorvati.

Kdy? V nejlepším čase na začátku sezony! V dubnu v Záhřebu ještě není horko, ale už ani zima, prostě přesně příjemně, abyste si vychutnali SF přednášky, panely a rozhovory na conu a na sluníčku šálek kávy při debatě o jemnostech Powersovy nebo Strossovy fikce.

Zklamáni? Rozhodně nebudete! Dovolte nám představit čestné hosty: Tim Powers, Charles Stross a Darko Macan.

Americký spisovatel Tim Powers (*1952, Buffalo, New York) je cenami ověnčený autor vědecké fantastiky a fantasy, v poslední době známý především jako autor románu Na vlnách podivna (On Stranger Tides). Tento román, temná dobrodružná fantasy, se stal předlohou pro zatím poslední film ze série Piráti z Karibiku (Pirates of the Caribbean). Powersovy knihy Na vlnách podivna, Brány Anubisovy (The Anubis Gates) a Stáčení temného piva (The Drawing of the Dark) byly přeloženy a vydány rovněž v Chorvatsku. Pro chorvatské čtenáře, které fascinuje alternativní historie, je Powersova fikce velice zajímavá možná právě proto, že v této zemi jsou politické a historické „mohlo-by-být“ prakticky součástí nedávné doby. Fakt, že některé z Powersových alternativních historií se dotýkají chorvatské historie a točí se kolem zemí, se kterými jsou chorvatské dějiny úzce spjaty, je už jen tou příslovečnou třešničkou na dortu.

Dodejme, že setkání s tímto autorem bude rozhodně zajímavé i pro české a slovenské čtenáře, kteří si dílo Tima Powerse rovněž velice oblíbili.

Skotský autor Charles Stross (*1964, Leeds) je prominentním členem nové generace britských autorů vědecké fantastiky, kteří se specializují na hard science fiction. Z jeho čtivých děl čiší podivnost ovlivněná kromě Lovecraftových horrorů i fantasy a hrami na hrdiny. Ano, napsal i román o hraní!
Kromě toho, že je brilantním autorem se skříní plnou cen, je v Chorvatsku známý i pro své názory na moderní nová média a má silný vliv na alternativní scénu mimo fandom. (Nuže, to se tak stane, když má někdo univerzitní tituly z farmacie a informatiky, blog a tendence otevřeně probírat své názory.)

Darko Macan (*1966, Záhřeb) je prostě nejlepší chorvatský autor vědecké fantastiky, i mimo Chorvatsko známý rovněž ve světě comicsu. To těžko někoho překvapí, když obhájil univerzitní titul (v oblasti historie a archeologie) dizertační prací na téma Chorvatský comics v období 1945 – 1954 („Hrvatski strip: 1945 – 54“). Na mezinárodní scénu vstoupil v roce 1993, když s malířem Edvinem Biukovićem prodali svůj comics americkému vydavatelství Dark Horse Comics. Macan píše comicsy i pro Vertigo, Marvel Comics and Disney comics a byl nominován na prestižní cenu Eisner Award za comicsy Grendel Tales: Devils and Deaths a Prayer to Sun, které byly přeloženy a publikovány i ve Francii, Německu, Španělsku a v Japonsku. Fanům SF je znám i jako autor mnoha Star Wars comicsů.

Darco Macan je pro chorvatskou SF literaturu a scénu doslova renesanční muž – u příležitosti desátého výročí SFeraKonu vydal antologii krátkých povídek, která revitalizovala chorvatskou SF spisovatelskou scénu v devadesátých letech, sestavil antologii chorvatské vědecké fantastiky a jako první z chorvatských spisovatelů vydal autorskou sbírku krátkých povídek. Dvacet let kreslil comics Bemmet a účastnil se mnoha SF projektů ve fandomu, literatuře a comicsu, napsal kolem 70 SF a fantasy povídek, 2 SF romány a 6 knih pro děti. Byl oceněn bezpočtem žánrových i mainstreamových literárních cen.

Na webových stránkách Kontaktu (www.zagreb-eurocon2012.com) si můžete přečíst jednu z jeho excelentních povídek „Across the Kalavalahalatine“ (2005).

Proč Kontakt?

Zvolili jsme jméno Kontakt, které symbolizuje spojení chorvatského a evropského fandomu, a budeme se snažit podle svých nejlepších možností a schopností prezentovat na Kontaktu veškerou evropskou neanglofonní SF literaturu a fandomy tak, jako jsme vám představili Darka Macana.

Jsou vítáni všichni fanové a autoři!

Prosíme, kontaktujte nás nejlépe e-mailem na adresu kontakteeuinfo@gmail.com.

O čem je Kontakt?

Kontakt ale nebude jen o literatuře. Připravujeme program pro hráče – SFeraKon tradičně hostí největší herní událost roku v Chorvatsku a stejně tomu bude i v roce 2012. Na SFeraKonu 2011 byly představeny tři originální chorvatské RPG a nový LARP klub. Představíme vám cosplay, s nímž jsme začali před několika lety. Těšit se můžete na LARP, soutěže a kvízy, knižní trh, spisovatelský workshop, steampunk workshop a speciální programy připravené chorvatskými Star Trek, Star Wars, Star Gate a LARP společnostmi a kluby. Nedílnou součástí conu bude ESFS meeting, slavnostní předání cen, výstava a hra. A mnoho dalších programů, které je těžko stručně popsat, takže přijeďte a uvidíte. (A pokud umíráte zvědavostí, podívejte se na jeden z našich spotů na YouTube: http://youtu.be/wgdpBCSPGrk).

Ach ano! Víte, že v chorvatském fandomu je mnoho krásných dívek? :-)

Těšíme se na setkání s vámi!

Některé užitečné informace:

Registrace:

Na webu www.zagreb-eurocon2012.com.

Vstupné:

zaplacené do 1. 4. 2012

  • Full Membership - €17 - 460 CZK
  • Deluxe Membership - €28 – 730 CZK

při příjezdu (v hotovosti):

  • Full Membership - €20
  • Deluxe Membership - €30
  • 2-days Membership - €15
  • 1-day Membership - €11

Full membership zahrnuje: materiály, sbírku povídek v chorvatštině a vstup na všechny programy conu.

Deluxe Membership zahrnuje: materiály, sbírku povídek v angličtině, vstup na všechny programy conu, společnou návštěvu Záhřebu s anglicky mluvícím průvodcem a transfer z letiště do centra města.

Vstupné se standardně platí mezinárodním převodem na účet uvedený na stránkách conu.

Fanové z ČR a SR mohou zaplatit bankovním převodem na účet 670100-2204664799/6210 (do poznámky uveďte jméno, za koho je platba) nebo hotově do rukou agenta: Peter Pavelko, Praha, e-mail: rav@volny.cz, ICQ3149978. (Kontaktujte mne, prosím, a dohodněte si způsob platby.)

Ubytování:

Ubytování si zajišťují účastníci sami.

Na stránkách conu naleznete informace o možnostech ubytování. K dispozici je několik hotelů různých kategorií a odkaz na stránku s rezervačním systémem jiných hotelů.

Přidat komentář