PR+KOMIKS: Věčná válka předčí svůj literární vzor

Článek od: Anonym - 30.11.2011

Vietnam ve vesmíru – legendární komiksová trilogie vychází poprvé u nás!

Komiksové zpracování Hugem a Nebulou oceněného válečného sci-fi románu předčí svůj literární vzor. Jedno z nejzásadnějších děl žánru mapuje život obyčejného vojáka zapojeného do vesmírného konfliktu, vojáka, který bojuje za svět, který se s každým jeho bojem mění a který už vlastně ani nepoznává. Spisovatel Joe Haldeman používá sci-fi prvky, aby podtrhly jeho sugestivní příběh o mechanismech války, a chirurgicky precizní kresba Marvana probouzí tohle originální válečné drama k životu.

William Mandella byl vybrán a musel se zúčastnit meziplanetárního střetnutí s protivníkem, o kterém nikdo nic nevěděl. Spolu s ním vstupujeme do doby, kdy lidé překonávají obrovské kosmické vzdálenosti pomocí kolapsarových skoků a za sebou nechávají svou současnost a své životy. Sledujeme počáteční výcvik na planetě Charón, střetnutí s cizí entitou, nebezpečí neznámých planet, vražedné Bykariánce, vzájemné vztahy mezi vojáky a všudypřítomnou smrt v jejich řadách – dá se z tohohle koloběhu vůbec uniknout?

Třetí svazek z edice Mistrovská díla evropského komiksu přináší kompletní válečný epos Věčná válka. Je to evropsko-americký počin, na kterém se podílely hned dvě legendy: cenami ověnčený spisovatel Joe Haldeman a slavný belgický komiksový kreslíř Marvano.

Joe Haldeman se v letech 1968–1969 zúčastnil války ve Vietnamu jako demoliční technik. Do civilu byl propuštěn po zranění s Purpurovým srdcem, ale válka v něm zůstala. I když své zážitky převedl už do románového debutu War Year, nejvíc se proslavil svým dnes již kultovním SF románem Věčná válka, za který získal nejvyšší žánrová ocenění a který vyšel i u nás hned v několika vydáních.

Román Věčná válka se odlišuje od klasické military sci-fi realistickým pojetím konfliktu. Vojáci jdou do boje bez nejmenší znalosti toho, s kým vlastně bojují, obě strany se chovají stejně bezohledně a nelítostně, a během cvičení umírá skoro stejně odvedenců jako při samotných bojích. Nehody, deprese, manipulace, vymývání mozků – válečný kruh, ze kterého není úniku. A co se týče hrdiny Williama Mandelly, je válka opravdu věčná. Každý skok vesmírem vstříc nepříteli ho posune o desítky let do budoucnosti, do čím dál neznámější a nepochopitelnější doby. Svět kolem něj se s každou bitvou mění... jen válka zůstává stále stejná.

Sci-fi editor Martin Šust říká: „Věčná válka není jen protiválečný román, který se obejde bez hysterie a patetických gest, ale je to především skvělé sci-fi, ve kterém dostanete víc, než o co jste si troufali říct. Lety vesmírem, cesty časem, mimozemšťany, telepaty i nelítostné boje. A to všechno v dokonalé kresbě.“

Sebegeniálnější předloha by nebyla nic bez stejně kvalitního výtvarného zpracování. A tady měl Joe Haldeman velké štěstí, že mu osud přihrál do cesty vynikajícího komiksového kreslíře. Bývalý architekt Mark van Oppen, známější spíš jako Marvano, dokázal nejen přesvědčivě ztvárnit stále se proměňující svět budoucnosti, ale jeho chladný a technický styl ponořený do studených barev (jen občas prosvětlených rudou barvou krve) dokonale podtrhuje Haldemanův emoční příběh. Komiks tak v sobě spojuje rysy osobního dramatu s dokumentárním popisem brutálních událostí.

Kniha Věčná válkavychází u Nakladatelství Crew 30. listopadu 2011. Má 168 barevných stran, rozměr publikace je 26 x 19 cm. Na pulty se dostane ve dvou provedeních: cena vázané verze je 689 Kč, cena brožované verze je 489 Kč. Kniha vyjde jako třetí publikace v nové ediční řadě Mistrovská díla evropského komiksu. V této edici se už objevila Výprava za ptákem času (české vydání získalo cenu čtenářů Fabula Rasa), Incal (dvě ceny Muriel za české vydání) a na duben/květen 2012 se chystá slavný Moebiův Arzach.

Přidat komentář